,,Suleyman Magnificul” – Episodul 130 (vineri, 12.09.2014)

,,Piri Reis îl informează pe Mustafa despre boala tatălui său și amândoi cred că probabil lunga campanie militară a fost cauza apariției acesteia. Apoi discută despre faptul ca Rustem, în cazul morții sultanului, va face tot posibilul ca pe tron să fie pus unul din băieții lui Hurrem.

Sumbul se bucura ca are cafeneaua plina de clienti, dar Atmaca ii spune ca nu de cafeaua lui le pasa oamenilor ci ca vin acolo ca sa mai afle ce se petrece cu sultanul. Sumbul se infurie cand aude asa ceva. Selim merge la Hurrem sa-i spuna ca fratii lui vor ca Mustafa sa fie informat despre starea lui Suleyman, iar Hurrem il asigura pe fiul ei ca Mustafa are oamenii lui care-l informeaza oricum despre ceea ce se petrece la palat. In curand se contureaza doua tabere la palat: pe de o aprte, Baiazid, sustinut de Cihangir si chiar de cuplul Mihrimah- Rustem, iar pe cealalta parte Selim sustinut de Hurrem si ulterior de Fatma. Dar Selim se teme de aprecierea pe care o are Mustafa de la armata si de sustinerea din partea poporului.

Mihrunissa, Atmaca si Yahia considera potrivit ca Turgut Reis sa se apropie cu flota de capitala, ca sa se vadă pe cine sustine marina. Hurrem începe să-și dea seama ca este imperios necesar ca Mustafa sa moara înaintea lui Suleyman daca vrea ca unul din fiii ei sa urce pe tron. Pana la urma insa, ramane stabilit ca daca Suleyman va desemna drept succesor al sau pe Mustafa, asa va fi si toti se vor supune. Cand Mihrimah aude ca Hurrem il prefera pe Selim lui Baiazid, se intristeaza si vorbeste cu Rustem, care ii spune ca relatia lui cu sultana nu mai este ca in trecut si ca acum nu o mai poate influenta.

Pe de alta parte, Rustem ii scrie lui Mustafa si il cheama in capitala. Printul suspecteaza ca e vorba de o capcana, dar accepta. Pe drum bineinteles ca este atacat de oamenii lui Rustem. In atac Yavuz este omorat, pentru ca era imbracat ca Mustafa, tocmai ca sa semene confuzie in randul atacatorilor, care nu vor sti pe cine au omorat, de fapt. Suleyman vede flota din Bosfor iar Sokollu il informeaza ca Turgut Reis ar fi actionat de capul lui. Rustem aduce vestea ca ienicerii pot deveni periculosi pt ca au aflat despre boala lui. Oamenii il asteapta pe sultan sa iasa din palat ca sa mearga la rugaciune. Medicul vede ca piciorul este mai umflat ca de obicei si il sfatuieste pe Suleyman sa renungte la deplasarea pana la locul de rugaciune, dar sultanul ii cere sa-i dea un calmant ca sa poata merge până acolo. Suleyman se pornește, o salută pe Mihrimah dar când ajunge în dreptul lui Hurrem, leșină.

Situatia este mentinuta confuza si Piri Reis, nestiind ca sultanul doar a lesinat, porunceste ca toata lumea sa fie anuntata ca viitorul sultan vine in capitala. Rustem vrea cu tot dinadinsul ca Selim sa-i calmeze pe ieniceri, dar acesta se teme sa apara in fața lor ca să nu fie omorât. Rustem ii spune lui Jal ca precis Selim n-ar iesi viu din mana ienicerilor, acum ca Mustafa este mort. Dar dupa foarte scurt timp este anuntata sosirea lui Mustafa, ceea ce-l uluieste pe Rustem. Printul intra in camera lui Suleyman și îi sărută mâna. Sultanul își revine. În acest timp Selim îi infurie pe ieniceri spunandu-le ca ei nu au dreptul sa-l aleaga pe cel ce va urca pe tron. Hurrem, afland ce se intampla, il roagă pe Mustafa sa-i salveze fiul.

Hurrem se teme pentru Selim și în ideea de a-l apăra, Ferhat aga si ienicerii scot săbiile. Când este anunțat Mustafa, ienicerii bagă săbiile la loc în teci. Printul, enervat de gestul pe care tocmai l-a văzut, le explică ienicerilor că menirea lor este să protejeze dinastia, iar nu o anumită persoană. Hurrem cheamă medicul pt că Suleyman are febră. Rustem cere explicații pentru eșecul atentatului împotriva lui Mustafa și astfel află despre schimbarea de haine care i-a derutat pe atacatori. Suleyman este băgat în apă cu gheață ca să-i scadă febra, dar pentru că are halucinații, lui i se pare că se scufundă și că-și simte sfârșitul aproape, ba chiar are o experiență în preajma morții și îl vede pe tatăl lui, Selim, venind către el și tăindu-i capul cu o sabie. Medicul consideră că dacă febra scade în decurs de două zile, atunci există speranța că Suleyman se va însănătoși.

Mihrimah observă că toată lumea are temerile sale. Mustafa se teme că va pierde încrederea sultanului, lui Selim îi este frică de Mustafa sau de Baiazid că vor urca pe tron și el îl va pierde, Baiazid se teme să nu rămână pe dinafara jocului pentru succesiune, Hurrem se teme că Suleyman va muri și Mihrimah va rămâne singură. ”

Sursa: Pulbere de stele

VIZIONARE PLĂCUTĂ 🙂

pizap.com14101609613622

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s