,,Suleyman Magnificul” – Episodul 154 (vineri, 5.12.2014)~Penultimul episod al serialului

,,Tahmasp renegociază cu Husrev și îi cere dublul sumei în aur plus Bagdadul. Husrev nu este de acord cu noile condiții. Defne îi cere lui Husrev să n-o trimită nicăieri dar el îi spune că trebuie să plece la Amasya și apoi el îl va aduce pe Baiazid înapoi, cu ceilalți fii. Suleyman află despre noile condiții puse de Tahmasp și convoacă divanul, nefiind de acord cu pretențiile șahului.

Defne ajunge la Amasya și află că micul Mehmet a fost luat și dus la Bursa. Suleyman aare dureri mari din cauza gutei și medicii îi propun să bea sirop de opium. Lala a făcut rost de aur pentru Selim. În acest timp Baiazid și fiii săi sunt eliberați din închisoare și li se spune că vor fi duși către Istanbul. În scrut timp sunt aduși față în față cu Selim, și după un schimb de replici, Baiazid își dă seama că va fi omorât și se răzbună spunându-i lui Selim că este oaia neagră a dinastiei și că istoria îl va pomeni drept un sultan bețiv. Baiazid și fii lui sunt omorâți. Selim plânge pe un trunchi de copac.

Un mesager vine la Sokollu să-i spună că ultimele două fortărețe au căzut. Acum Sighetul face parte din Imperiul Otoman. Suleyman se află în cortul său de la tabăra militară. Sokollu intră să-i spună vestea și sultanului, care, de fapt este deja mort…. dar s-a hotărât să nu se dezvăluie deocamdată adevărul. Așa că Sokollu vorbește ca și cum Suleyman ar fi viu.

Îl vedem apoi pe tânărul Suleyman preluând tronul. În prezent, Selim așteaptă calm să devină sultan. Suleyman este bătrân și învins de durerile provocate de gută. Mihrimah abia așteaptă să stea de vorbă cu Selim, ca să-i reproșeze moartea lui Baiazid. Apoi vedem cum a fost luat micul Mehmet de la Defne, care a încercat să-l apere cât a putut, dar din cauză că Nurbanu o urmărea, Defne a fost nevoită să-și omoare copilul și să se sinucidă.

În prezent, Nurbanu se pregătește de sărbătoare iar fetele ei îl aduc pe fiul uneia dintre ele, Mehmet, nume pe care Nurbanu nu l-ar fi dorit pentru nepotul ei. Cele trei fete sunt mari și căsătorite acum. Selim iese cu Sokollu de la sultan și discută despre starea lui de sănătate care se înrăutățește pe zi ce trece. Pașa Ferhat vrea să-l ajute pe sultan să se ridice, dar acesta ar dori să poată să se miște singur. Durerile însă, îl copleșesc.

La Bursa Mahidevran îi împărtășește fidelei sale servitoare Fidan, un vis premonitoriu cu Suleyman îmbrăcat în alb, ceea ce prevestește că vremea sa pe pământ se apropie de sfârșit. Selim vorbește cu Sokollu despre problemele politice pe care venirea pe tronul Ungariei a regelui Maximilian le generează. Sumbul îi explică mai târziu lui Ferhat că deși sultana Hurrem i-a dăruit libertatea, el nu se simte bine în afara palatului și că acolo este casa sa. Filmul ne poartă înapoi în 1562. Baiazid a fost executat din porunca sultanului, iar Gulfem, deși află că Suleyman este trist și refuză mâncarea, se întreabă dacă acesta are o inimă în piept?
Selim se întâlnește față în față cu Mihrimah care îi spune că seară de seară și dimineață de dimineață îl blestemă pentru moartea fratelui său. Selim, calm, o pune la punct amintindu-i că el este unicul moștenitor al tronului și că nu-i permite să-i vorbească astfel. Mihrimah nu se lasă intimidată și îi spune să-și vadă propriile greșeli înainte de a amenința astfel. Mai încolo apare Murat cu favorita sa care este însărcinată.

Selim recunoaște că este un ucigaș de frate, așa cum i-a spus Mihrimah. Sumbul e cu Mihrimah în grădină și vorbesc despre cine va fi Valide în harem și o compară pe Hurrem, care n-a ajuns niciodată să poarte acest titlu oficial, cu Nurbanu, care ar putea avea șanse să ajungă.

Murat apare cu favorita lui, care este însărcinată iar Nurbanu află cu această ocazie că această soție a lui Murat este venețiană, la fel ca și ea. Dar lui Nurbanu nu-i convine acest lucru, pentru că Safiye a fost dăruită de Mihrimah. și Nurbanu crede că tânăra ar putea avea gânduri ascunse și ar putea îndeplini niște porunci ale prințesei. Ci toate acestea, Murat nu pregetă să ia masa cu Mihrimah, care la un moment dat îi dă cadou o oglindă care aparținuse lui Suleyman.

Mai târziu Murat se vede cu sultanul care se miră ce repede a trecut timpul și cât de mult a crescut nepotul său. Acesta îi cere să-l lase la o ședință în divan. Sultanul acceptă și după ce Sokollu îi aduce vești nu foarte bune despre regele Austriei care nu vrea să plătească tribut, Murat îi face cadou sultanului o nouă hartă a Imperiului Otoman și a ținuturilor înconjurătoare. Suleyman este foarte bucuros de cadou și îi spune lui Murat să-i ceară orice favoare în schimb. Tânărul, prudent, spune că nu dorește decât să-i sărute mâna binecuvântată. Suleyman îi explică atunci că sultanatul nu înseamnă doar ceea ce este pe hartă, ci ani de muncă, legi, acțiuni, obiceiuri și ceilalți nouă sultani care au stat pe tronul imperiului înaintea lui. ”

Sursa: Pulbere de stele

VIZIONARE PLĂCUTĂ 🙂

pizap.com14174248503111

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s