,,Suleyman Magnificul” – Episodul 155 (joi, 11.12.2014) = SFÂRȘITUL SERIALULUI

,,Nurbanu o ceartă pe Canfeda că de ce nu a știut despre existența Safiyei, care de un an de zile fusese dăruită lui Murat. Canfeda încearcă s-o liniștească pe Nurbanu spunându-i că oricum tronul va fi al lui Selim și nu are rost să-și facă griji acum.

Suleyman se plimbă din nou deghizat prin piețele Istanbulului și aude cum lumea îl blamează pentru că i-a executat pe Mustafa și pe Baiazid și că imperiul va fi lăsat bețivanului de Selim. Negustorii se plâng că taxele sunt mari și că s-au închis birturile iar alcoolul este interzis, dar fiul bețiv tot găsește băutură, vorbesc pe la colțuri că Suleyman este atât de bolnav încât nici să se spele nu mai poate fără ajutor. Sultanul se enervează și îi spune aceluia care a vorbit că el este Suleyman Han dar Ferhat pașa îl ia deoparte pe sultan și îi spune că trebuie să ajungă de urgență la palat.

În acest timp Nurbanu îi dă indicații lui Gazanfer cum să scape de Safiye și să-i prezinte lui Murat și alte cadîne frumoase de care să se îndrăgostească. Apoi încearcă să-l convingă pe Selim s-o lase mai moale cu băutura, dar el se plânge că a fost pedepsit de sultan să locuiască în fostul palat al lui Baiazid, unde amintirea lui pare să fie prezentă peste tot. Nurbanu observă că Selim nu are dreptate., pentru că sultanul nu știe că el, Selim, a ordonat execuția lui Baiazid. Dar el e sigur că sultanul cunoaște adevărul.

Sumbul o vede pe Mahidevran prin grădină și o aduce la Mihrimah. Amândouă își împărtășesc una alteia durerile prin care au trecut, dar după aceea prințesa îi cere sultanei să plece și să nu mai apară pe acolo, spre binele amândurora. În divan sultanul și demnitarii imperiului pun la cale o nouă campanie către inima Europei. Înainte de începerea acesteia, Suleyman își spune monologul de dinaintea morții. Zilele îi sunt numărate, dar Sokollu poruncește ca acest lucru să nu se afle. Medicii nu-i recomandă să plece la război, dar el le spune să tacă și-i amenință cu moartea dacă mai scot vreo vorbă. Mihrimah, nici ea nu reușește să-l înduplece, și, de altfel, sultanul știe că acesta este ultimul său război. Se plimbă prin palat amintindu-și de Hurrem. Pleacă la război în văzul tuturor, îmbrăcat într-un caftan alb. Lumea îl aclamă și Europa e uimită că bătrânul pe care îl credea pe moarte s-a mai ridicat odată ca în tinerețe, să cucerească un vis.

Suleyman se întâlnește cu Zapolya lângă Belgrad. Veștile despre campanie ajung și la Selim. Toată lumea se teme că l-a văzut pe sultan pentru ultima oară viu. Selim deja se pregătește pentru a deveni sultan și așteaptă doar vestea că trebuie să vină să preia tronul. Suleyman îl pedepsește pe guvernatorul Budapestei. Campania continuă. De durere, i se prescriu și mai multe medicamente. La palatul lui Selim se dau banchete. Nurbanu își amintește că și-a citit viitorul în stele dar Hurrem n-a crezut-o.Mihrimah pleacă de la palat și îl lasă doar pe Sumbul acolo, singur, trist. Amintirile îl năpădesc și parcă aude aievea vocile cadînelor, poruncile lui Hurrem, sfaturile ei. Sokollu recomandă sultanului să poruncească retragerea de lângă Sighetvar și să rămână pe loc până trece iarna. Dar la un moment dat el intră în cort și cade … Toți cei din jur îl plâng. La Kutayha ajunge vestea că Selim trebuie să preia tronul.

Serialul se termină cu monologul lui Suleyman. În apus, un cal alb, liber, hoinărește pe coline iar Suleyman îl privește senin, cu ochii-i albaștri.”

Sursa: Pulbere de stele

VIZIONARE PLĂCUTĂ 🙂

pizap.com14178681074161

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s