,,Minunea” de R.J.Palacio

,,August Pullman este un băiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naşte cu o teribilă diformitate facială. Pentru a-l proteja de privirile şi vorbele răutăcioase ale oamenilor, părinţii săi îl educă acasă, dar într-o zi hotărăsc că a venit vremea ca Auggie să meargă la şcoală.Minunea este o poveste emoţionantă despre curaj şi bunătate, despre integrare şi acceptare, scrisă cu sensibilitate şi umor. „Nu judeca după aparenţe” pare să fie ideea de la care porneşte R.J. Palacio, iar una dintre cheile de lectură este dată de replica vulpiţei din Micul prinţ: „Nu poţi vedea bine decât cu inima. Esenţialul e invizibil pentru ochi.”

Din punctul meu de vedere, această carte este minunată și ai multe de învățat din ea. Deși August este un băiat cu mai multe malformații faciale(nu are urechile ca toți oamenii, are ochii mai jos decât normal, a avut gură de lup etc.) are un suflet de aur de la care cu toții avem ce învăța. Cartea este împărțită în mai multe părți, într-o mare parte din carte băiatul își povestește trăirile, dar în altele persoanele din jurul său(sora, prietenii) ne prezintă cum sunt văzute întâmplările prin ochii lor. El intră la școală direct în clasa a 5-a, până în acest moment fiind educat acasă de mama sa. Treptat reușește să-și facă prieteni și încep să nu-l mai judece după înfățișare, la finalul anului ajungând să fie un elev popular, cu rezultate foarte bune la învățătură care a reușit să le dea lecții de viață atât celorlalți părinți, cât și cadrelor didactice care au hotărât să-i acorde un premiu.

Pe prima copertă este înfățișat un băiat cu un singur ochi. Sincer, când am văzut această carte am crezut că acest băiat are un singur ochi, însă cu ajutorul profesoarei mele de limba română(căreia îi mulțumesc foarte mult 🙂 ) am înțeles că acel ochi ne simbolizează pe noi oamenii care părem să privim doar printr-un ochi, deoarece ajungem să judecăm oamenii după înfățișare, nu după suflet. Pe ultima coperta este un mesaj foarte interesant intitulat astfel: Nu judeca o carte un om după copertă chip.

În concluzie, vă recomand cu căldură această carte care nu este numai pentru copii de 10-14, ci și pentru adulți, fiindcă niciodată nu este târziu să învățăm că un om nu se judecă după chip.

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

O altă recenzie interesată aici: http://raftul-cartilor-vampiresti.blogspot.ro/2014/02/recenzie-minunea-de-rj-palacio.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s