,,Număra stelele. O poveste din Copenhaga” de Lois Lowry

  ,,Este anul 1943, iar pentru Annemarie Johansen viaţa în Copenhaga e un amestec de îndatoriri pentru şcoală, de lipsuri şi foamete, totul desfăşurându-se sub privirea atentă a soldaţilor germani aflaţi la fiecare colţ de stradă. 

  Curajul pare să-şi mai găsească loc doar în poveştile pe care fetiţa i le spune seara la culcare surorii ei mai mici, Kirsti. 

Aflând de raziile autorităţilor germane pentru ridicarea populaţiei evreieşti, familia Johansen hotărăşte s-o salveze pe Ellen Rosen, cea mai bună prietenă a fiicei lor, dând-o drept propriul lor copil. Dar asta va fi oare de ajuns?”

După cum este menționat și în prezentarea carții, Annemarie, o fetiță de 10 ani, trăiește în Copenhaga în perioada în care țara ei se afla sub dominație nazistă. Populația de evrei începe să fie cautată de nemți pentru a fi exterminați. Ellen, prietena lui Annemarie, rămâne la ea și când sunt vizitați de soldații germani este prezentată ca facând parte din familie. Annemarie împreună cu mama, sora sa și cu Ellen merg la unchiul Henrick care locuiește pe malul mării ce desparte Danemarca de Suedia(considerată o țară a libertății pentru evrei). Ellen împreună cu familia sa și alți evrei sunt trimiși pe ascuns în Suedia și nu sunt prinși datorită unor vicleșuguri, despre care autoarea menționează în postfață că au fost practicate și în realitate.

Mesajul acestei cărți este unul cât se poate de pozitiv, care ne învață să ne ajutăm aproapele, fie că este de altă naționalitate, religie etc. În ciuda armatei nemțești, numeroasă și bine pregătită, din dorința de a face bine danezii reușesc să salveze viețile multor evrei, care nu au nicio vină. Putem înțelege că bunătatea și dragostea pentru cei din jurul nostru pot înfrânge o armată, chiar dacă este foarte puternică. Mai pot adăuga că proverbul ,,Prietenul la nevoie se cunoaște” se potrivește perfect cu această scriere.

Recomand cu căldură această carte atât copiilor, cât și adulților întrucât învățătura extrasă poate fi aplicată de orice om indiferent de vârstă. Pot să spun că merită citită, mai ales că are puține pagini și se lecturează ușor.

  LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

Cartea poate fi achiziționată prin intermediul cluburilor de lectură(în backlist) sau de la Librăriile Arthur(și online), Humanitas etc.

Numără stelele. O poveste din Copenhaga

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s