,,Divorțată la 10 ani” de Nojoud Ali

  • ,,Nojoud Ali este cea mai tânără femeie divorţată din lume.Forţată de părinţi să se căsătorească la 10 ani, abuzată de soţul legitim, ea a avut curajul să meargă singură la tribunal. O poveste adevărată.
  • Este o fetiţă dintr-o familie săracă din Yemen. Tatăl ei a considerat că nu mai are bani să o ţină acasă și i-a dat-o în căsătorie unui bărbat cu 20 de ani mai în vârstă decât ea. Deși promisese să aștepte ca fetiţa să devină majoră pentru a o trata ca femeie, bărbatul respectiv o bătea zilnic și o siluia. Nici familia soţului, nici familia ei n-au sprijinit-o pe Nojoud. Dimpotrivă.
  • Fetiţa a reușit într-o bună zi să fugă și a ajuns la porţile tribunalului din Sanaa. A cerut divorţul. A avut norocul să fie ascultată de o avocată ce se ocupa cu apărarea drepturilor femeii.
  • Cazul a fost fără precedent în Yemen şi a stârnit agitaţie în media din întreaga lume. Cartea relatează povestea fascinantă și dură a acestui copil care a fost obligat să renunţe la copilărie și la jucării pentru o căsnicie. Pe 10 noiembrie 2008, cea mai tânără divorţată a lumii a primit, la New York, Premiul „Femeia anului”, decernat de revista americană Glamour. A împărţit această neașteptată consacrare cu vedeta de cinema Nicole Kidman, cu secretarul de stat american Condoleezza Rice și cu senatoarea Hilary Clinton. S-a scris despre ea în New York Times, Los Angeles Times și revista Times.
  • Micuţa yemenită Nojoud a subminat arhaismul și habotnicia tradiţiilor din ţara ei. Modul în care ea a solicitat divorţul și l-a obţinut constituie o premieră în această ţară din sudul Peninsulei Arabe, în care mai mult de jumătate din fete sunt căsătorite înainte de a împlini vârsta de 18 ani.
  • Această mărturie inedită este co-semnată de jurnalista Delphine Minoui. Ca reporteră specializată în problemele Orientului Mijlociu, ea a relatat pe larg în presa franceză toate evenimentele majore care au marcat această regiune asiatică în perioada ultimilor 12 ani. În anul 2006, ea a primit Premiul Albert Londres pentru o serie de reportaje pe care le-a realizat în Irak și în Iran.”

Pot să afirmă că această carte este foarte emoționantă, tristă, mai ales dacă stăm să ne gândim că la ordinea zilei fete minore sunt obligate să se căsătorească, mai ales în țările arabe. În Yemen, țara lui Nojoud este ceva foarte normal, din păcate. Sunt de părere că descrierea realizată de editură spune multe și de aceea nu vreau să intru în detalii legate de acțiunea cărții.

Din fericire, acest caz a stârnit multe controverse și în toată lumea s-a aflat situația tinerelor musulmane. Multe organizații, fundații se implică pentru a scăpa acești copii, pentru a-i îndruma să-și facă dreptate. Nojoud este un model al femeii puternice(deși poate fi considerată încă o copilă) și datorită ei alte tinere au avut curajul de a merge la tribunal pentru cererea divorțului. Putem considera asta o luptă pe care, din punctul meu de vedere, ar trebui s-o câștige fetele forțate să se căsătorească la vârste fragede din cauza sărăciei.

Sper ca în câțiva ani această problemă să fie rezolvată, reprezentând un pas important spre o lume mai bună, mai frumoasă, pe care acești copii nevinovați o merită! Recomand această carte (care se citește repejor) tuturor cititorilor și să sprijinim cum putem cauza fetițelor yemenite(și nu numai) 🙂

Lectură plăcută 🙂

P.S.: Am uitat să menționez că drepturile de autor obținute în urma vânzării cărții îi sunt date lui Nojoud pentru a o ajuta să studieze în continuare, mai apoi să facă Dreptul și în cele din urmă să devină avocată pentru a le sări în ajutorul fetițelor care au trecut sau trec prin situația ei!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s