,,Jurnal(1938-1945). Povestea unei fete care a supraviețuit Holocaustului” de Helga Weissova

,,In 1938, Helga Weissova era o eleva din Praga. Impreuna cu alti 45 000 de evrei din oras, familia Helgai s-a confruntat cu primul val al invaziei naziste: tatalui sau i s-a interzis sa lucreze, iar ei sa mearga la scoala. Pe masura ce vedea pe viu ororile nazistilor, Helga a inceput sa-si insemneze experientele intr-un jurnal.

In 1941, Helga si parintii sai au fost trimisi in lagarul de concentrare de la Theresienstadt. Acolo ea a continuat sa scrie cu o acuratete remarcabila despre baracile sordide, rationalizarea nemiloasa a hranei si executii – dar si despre speranta la care n-a renuntat, chiar si in cele mai cumplite conditii.

La 15 ani a fost mutata, impreuna cu mama sa, in lagarul de la Auschwitz. Aici victimele au fost sortate chiar de catre Josef Mengele: la stanga, cei care mergeau la cuptoarele de incinerare, la dreapta, cei care erau crutati. Dupa zece zile, a fost deportata la Freiberg, langa Dresda, scapand iarasi cu viata in urma unui mars fortat de 16 zile.

Din cei 15 000 de copii sub 16 ani inchisi la Theresienstadt si trimisi apoi la Auschwitz, doar 100 au supravietuit.”

Din punctul meu de vedere, evreii au avut foarte mult de suferit în perioada Holocaustului, deoarece erau considerați inferiori de către rasa germană. Pot să spun că au murit mii de evrei nevinovați doar pentru că așa au vrut Hitler și cei asemenea lui. Povestea Helgăi, acum o mare pictoriță cehă, este foarte tristă, însă se poate considera norocoasă că ea și mama sa au reușit să scape, chiar dacă tatăl ei și-a pierdut viața prin lagăre.

Din această carte, cu toții putem învăța o lecție de viață, aceea că trebuie să apreciem ce avem(mai ales pe plan material), gândindu-ne câți oameni au murit de foame, au dus lipsa hainelor, a unui acoperiș deasupra capului etc. Totodată trebuie să învățăm că toți oamenii indiferent de naționalitate, cultură, religie suntem egali în fața divinității și că nu trebuie să judecăm și să umilim pe nimeni, întrucât nu avem această autoritate.

Recomand acest roman autobiografic cititorilor de toate vârstele 🙂

Lectură plăcută 🙂

O altă recenzie interesantă: http://lauracaltea.ro/articlesite/jurnal-helga-weissova

Jurnal (1938-1945). Povestea unei fete care a supravietuit Holocaustului - Helga Weissova

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s