,,O sută unu dalmațieni” de Dodie Smith

,,Dalmaţienii Pongo şi Missis duc o viaţă liniştită într-o casă minunată din Londra, împreună cu cei cincisprezece căţeluşi şi „oamenii lor de companie“, soţii Dearly. Dar, odată cu apariţia Cruellei de Vil – o femeie atât de înspăimântătoare, încât poate face un căţeluş să-şi piardă petele de frică –, primejdia îi pândeşte la fiecare pas. Într-o zi, puii celor doi dalmaţieni dispar, iar Pongo şi Missis se văd nevoiţi să pornească într-o aventură plină de surprize pentru a-i recupera pe micuţi.”

Vreau să încep prin a spune că mi-a plăcut extrem de mult acest roman după care au fost realizate filme și animații cu renumiții dalmațieni. Nu cred că există om pe lume asta care să nu fi auzit de ei. Am fost uimit să aflu că înainte de ecranizare a apărut această carte, reprezentând primul volum al unei trilogii care sper să fie tradusă în întregime și la noi.

După cum se menționează și în descrierea realizată de editură, doi dalmațieni trăiesc împreună cu ,,oamenii lor de companie” în capitala Marii Britanii. Am remarcat pe tot parcursul operei faptul că animalele, în special câinii, consideră că defapt ei sunt stăpânii oamenilor și nu invers 🙂 Am fost uimit să aflu că înspăimântătoarea Cruella de Vil este căsătorită cu un blănar care să-i poată realiza mult doritele blănuri. Cruella le poartă oricât de cald ar fi afară, însă faptul că iubește focul și mâncarea plină de piper denotă că este diavolul în persoană după cum își dau seama și cățeii.

Ca să continui lista diferențelor între carte și film/animație, adaug faptul că soții Dearly locuiesc alături bonele lor care i-au crescut, Nanny Cook(Bona Bucătar) și Nanny Butler(Bona Majordom). Situația financiară a cuplului este diferită în carte, ei fiind mai bogați, domnul Dearly lucrând pentru stat(în film era un compozitor). Missis naște 15 dalmațieni, însă pentru că nu se poate descurca cu toți, doamna Dearly o aduce pe Perdita căreia îi dă câțiva pui pentru a-i alăpta.

Micuții dalmațieni sunt răpiți și duși la un conac de-al familiei de Vil, unde se mai găsesc încă 83. Pongo și Missis pleacă în căutarea puilor lor și cu ajutorul câinilor din Londra și din apropiere cu care comunică prin metoda numită ,,Lătratul de seară”(o idee ingenioasă din punctul meu de vedere) ajung acolo, reușind să-i salveze. După un drum lung și greu reușesc să ajungă de Crăciun acasă la familia Dearly. Bineînțeles înainte de asta intră pe ascuns în casa Cruellei(în lipsa ei) și-i distrug toate blănurile prețioase. Soții Dearly acceptă toți cei 101 dalmațieni și se hotărăsc să se mute la conacul Cruellei pe care-l cumpără, aceasta fiind plecată cu soțul ei în străinătate din cauza falimentului.

10984162_694569390669501_2261981728027194565_n

Totul e bine când se termină cu bine. Acțiunea este presărată cu ,,umor canin” reprezentând un deliciu pentru cititori. Deși cartea este încadrată în categoria pentru copii, sunt de părere că asta nu-i poate împiedica și pe ,,copiii” mai mari s-o citească 🙂

Lectură plăcută 🙂

O altă recenzie interesantă de pe Blogul Fireștilor: https://razvanvanfirescu.wordpress.com/2015/02/06/101-dalmatieni-dodie-smith/

O sută unu dalmațieni (Dodie Smith)

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s