,,Agentul secret al lui Altîn-Bey” de Rodica-Ojog Brașoveanu

,,În tulburatul veac XVIII, sub domnia lui Constantin Brâncoveanu, logofătul de taină Radu Andronic participă la o operațiune riscantă. Agentul secret al lui Altin-bey ni-l arată ca erou al unei povești despre credința și loialitate.

Călătorind pe la Curți străine, logofătul luptă pentru salvarea tronului și a țării de cotropirea turcilor. Misiunile delicate, intrigile nesfârșite și amorurile cu dus și întors se întâlnesc sub zodia fericită a unei ficțiuni istorice cum rar s-a scris în literatura română.”

Cum este menționat și în descriere, acțiunea se desfășoara în timpul domniei lui Constantin Brâncoveanu, supranumit de către turci Altîn-Bey(în traducere prințul aurului) datorită vieții luxoase și a averilor pe care le deținea. Agentul lui secret este logofătul de taină, Radu Andronic, un tânăr viteaz, loial și patriot. Romanul este structurat în 3 părți: IZVODUL, FLUTURELE ALB și OSÂNDA.

,,Izvodul” este un document pe care trădătorii de la Curtea lui Vodă îl fură și-l trimit la Stambul (vechea denumire a Istanbulului). Acest lucru poate reprezenta un mare pericol pentru domnia Brâncoveanului. Logofătul găsește un răspopit,Pafnutie, căruia îi salvează viața și care-i va deveni slugă. Împreună vor merge la capitala Imperiului Otoman, având o strategie. Mai exact toată lumea va ști că Radu Andronic l-a vândut pe Brâncoveanu și că a fugit din temniță, cu excepția lui Vodă și  a stolnicului Cantacuzino.

,,Fluturele alb” înfățișează perioada în care logofătul stă la Stambul. El trăiește în mare luxos, organizează petreci cu personalități din Evropa(Europa). Află că izvodul se află în casa mectubgiului, Bektaș-Effendi și face tot posibilul pentru a se împrieteni cu acesta. Sadeth, fiica mectubgiului, îl vede pe logofăt și se îndrăgostește de el. De asemenea și Radu este vrăjit de ochii albaștri ai tinerei pe care o alintă ,,Fluturele alb”. Radu Andronic reușește să ajungă la izvod modificându-l, fapt ce otomanii nu au sesizat. Pentru a afla numele iscoadei de la Curtea Brâncoveanului se furișează în cancelaria muftiului, însă când iese este surprins de ieniceri care-l vor pedepsi. Pafnutie primește biletul cu numele iscoadei pe care trebuie să-l ducă în Valahia.

,,Osânda” reprezintă cea mai scurtă parte a cărții, sfârșitul acesteia. Brâncoveanu este supărat pentru că logofătul său este în mâinile dușmanului, însă nu poate acționa în niciun fel pentru a nu se da de gol. Iscoada de la palat este pedepsită cum se cuvine. Trec anii. Brâncovenii sunt omorâți de turci, însă în tot acest timp răspopitul, Sadeth, slujnica Maria și iubitul ei Mihail îl caută pe Radu Andronic. După mult timp îl găsesc pe o corabie și-l salvează. Radu și Sadeth locuiesc vreo 5 luni într-una din proprietățile familiei Andronic. Câțiva funcționari vin și-l omoară pe logofăt pentru că l-a trădat cu ani în urmă pe Brâncoveanu. Radu Andronic conștientizează cât adevăr a grăit tatăl său care i-a zis că ,,domniile sunt trecătoare”. Vodă a murit și nimeni nu i-a putut dovedi nevinovăția.

Deși primele pagini mi s-au părut mai grele de citit din cauza multitudinii de detalii și amănunte pe parcurs am început să-mi placă extrem de mult cartea. Câteva învățături ce pot fi extrase din acest volum sunt:

  • Orice lucru necesită un sacrificiu
  • Iubirea nu este condiționată de vârstă, religie, naționalitate.
  • ,,Până nu-ți frigi degetele, nu știi ce-i acela foc”
  • Până la Dumnezeu te mănâncă sfinții.
  • De multe ori omul bun nu este apreciat la adevărata valoare.

Pot să admir talentul scriitoarei Rodica-Ojog Brașoveanu. Fără pasajele ei descriptive opera ar fi fost mult mai săracă, mai necondimentată. Recomand acest volum cititorilor de toate vârstele, mai ales că nu este atât ,,de polițistă” precum mă așteptam. Sunt tare nerăbdător să citesc și celălalte cărți datorită cărora ea este un nume în literatura română contemporană 🙂

Puteți achiziționa volumele din creația Rodicăi-Ojog Brașoveanu de aici: https://nemira.ro/rodica-ojog-brasoveanu

Lectură plăcută 🙂

2 comentarii

  1. […] Un roman polițist autohton în care o misiune secretă poate avea o întorsătură neașteptată, în care sentimentele înving toate obstacolele și în care loialitatea e mai presus de orice… “În tulburatul veac XVIII, sub domnia lui Constantin Brâncoveanu, logofătul de taină Radu Andronic participă la o operațiune riscantă. Agentul secret al lui Altin-bey ni-l arată ca erou al unei povești despre credința și loialitate. Călătorind pe la Curți străine, logofătul luptă pentru salvarea tronului și a țării de cotropirea turcilor. Misiunile delicate, intrigile nesfârșite și amorurile cu dus și întors se întâlnesc sub zodia fericită a unei ficțiuni istorice cum rar s-a scris în literatura română.” Mai multe despre această carte puteți citi aici […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s