,,Ierusalim – Sensul Lumii” de Monahia Stavrofora Theodora(Videscu)

„Veselitu-ne-am de cei ce mi-au zis mie: «In casa Domnului vom merge!» Stateau picioarele noastre in curtile tale, Ierusalime! Ierusalimul, cel ce este zidit ca o cetate, ale carei porti sunt strans unite. Ca acolo s-au suit semintiile Domnului, dupa legea lui Israel, ca sa laude numele Domnului. Ca acolo s-au asezat scaunele la judecata, scaunele pentru casa lui David. Rugati-va pentru pacea Ierusalimului si pentru indestularea celor ce te iubesc pe tine. Sa fie pace in intariturile tale si indestulare in turnurile tale.“

Psalmul 121, 1-7

 Atmosfera unei zile la Ierusalim nu este niciodată asemănătoare cu cealaltă care a trecut și nici nu o prezice pe cea care va veni. Nopțile sunt vii, prezente în rugăciune, și nici nu se luminează de ziuă, ca o nouă rugăciune a început: la Zidul Plângerii, la Biserica Sfântului Mormânt, la Moscheea de pe Muntele Stâncii și în fiecare suflet trăitor pe aceste pământuri biblice. De-a lungul veacurilor pline de războaie, cotropiri, vărsări de sânge, trădare, foamete, prigoane și deportări, exil și moarte lumea a căutat o nădejde, un liman pământesc pentru a se odihni o clipă, mai înainte de a pleca din această lume văzută.

Cartea de față reprezintă o culegere de însemnări despre Ierusalim, dar și despre alte Locuri Sfinte din Țara Sfântă. Ierusalimul reprezintă leagănul creștinismului, însă în același timp reprezintă un oraș important pentru musulmani și pentru evrei. Aici se găsește ,,Moscheea Domul Stâncii, a doua, ca importanță religioasă pentru islamici, după Mecca.” La edificarea zidurilor Ierusalimului a contribuit și padișahul Suleyman Magnificul căruia în vis Profetul i-a transmis că trebuie să reclădească Ierusalimul. De asemenea putem afla informații despre evrei și despre izgonirea lor din Israel, dar și despre întoarcerea acestora în țara lor de origine, în 1948, când s-a proclamat independența statului.

Ierusalimul este un loc în care locuiesc practicanții a celor mai mari 3 religii monoteiste din lume, unde aceștia intră în contact, reprezentând uniunea și faptul că toți oamenii, indiferent de credință, trebuie să trăiască în înțelegere și ajutor reciproc. Orice om care ajunge pe aceste meleaguri se simte mai aproape de Dumnezeu, mai aproape de rai, de lumea veșnică din Împărăția Cerurilor. Cum am menționat anterior, volumul conține informații și despre alte Locuri Sfinte, printre care se numără localitățile Nazareth, Betleem, Valea Iordan.

Autoarea adună la un loc date despre Fecioara Maria(căreia îi dedică un capitol), despre viața Mântuitorului și activitatea acestuia pe Pământ manifestată prin minunile de la Cana Galileii, Capernaum ș.a.m.d. Putem afla de asemenea mai multe despre pelerinajele în Țara Sfântă, însoțite de experiențele duhovnicești ale monahiei Stavroforă Theodora. Istoria orașului care găzduiește Mormântul Domnului de la apariția acestuia până în zilele noastre și care reprezintă motivul multor conflicte între state ce nu par a conteni nici în prezent este conturată cu o multitudine de surse pe care autoarea le folosește de-a lungul întregii cărți.

Cartea ,,Ierusalim – Sensul Lumii” este una din noutățile editurii Nemira pe care o puteți achiziționa de aici: https://nemira.ro/ierusalim-sensul-lumii-scurte-insemnari-despre-locurile-sfinte

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s