,,Castelul de sticlă” de Jeannette Walls

      ,,Castelul de sticlă este povestea adevărată și tulburătoare a unei familii nonconformiste pentru care aventura, spiritul liber și traiul neîngrădit de reguli inutile sunt mai presus decât confortul unui cămin tipic. Soții Walls își cresc cei patru copii învățându-i să nu se teamă de nimic, să gândească liber, să fie independenți, dar toate acestea vin cu prețul unei vieți de nomazi, al absenței unei case decente și, de multe ori, al lipsei mâncării și hainelor. Rex Walls, tatăl, un tip carismatic, de o extraordinară inteligență, îi învață pe copii istorie, fizică, vânează demoni împreună cu ei pentru a-i face să-și depășească temerile, le dăruiește stelele de pe cer de ziua lor, dar, dincolo de toate, nu reușește să le asigure un trai decent. Peste ani, fiica cea mijlocie, Jeannette, își povestește copilăria într-o carte unică, de un umor extraordinar, dar și de o profunzime emoționantă.

Ceea ce face această carte atât de specială, devenită bestseller în numeroase țări, nu este doar curajul lui Jeannette Walls de a scrie lucrurile pe care un om obișnuit le-ar ascunde poate, din jenă, ci faptul că face asta cu tandrețe și dragoste față de familia sa, încercând mai degrabă să-și înțeleagă părinții decât să-i judece.”

Această carte reprezintă memoriile lui Jeannette Walls. Ea are curajul de a dezvălui lumii întregi cum arăta copilăria ei în sărăcie și viața ei plină de lipsuri. Ani de zile îi petrece călătorind de colo-colo fără a avea un cămin stabil. Reușește să admită la facultate în New York unde viața ei se schimbă radical : își găsește un loc de muncă, o locuință. Pe rând, frații ei mai mici și părinții se alătură fiecare trăindu-și viața în modul caracteristic.

,,Castelul de sticlă” este mărețul vis pe care Jeannette și tatăl său îl plănuiesc, însă totul rămâne sub forma unor schițe, aruncate prin mulțimea de vechituri ale soților Walls. Din această poveste de viață învățăm cât de importantă este familia, dar și educația pe care copiii trebuie s-o primească de la părinți. Totodată trebuie să fim optimiști, să lăsăm la o parte prejudecățile și gurile rele, întrucât nimeni nu-ți dă un colț de pâine când mori de foame.

Tânăra Jeannette este un model de perseverență și ambiție demn de urmat. Dorința ei de a scăpa de viața mizeră din copilărie o determină să ajungă sus. Pentru copiii unui bețiv, ea și frații ei, au țeluri pe care reușesc să le atingă muncind pe brânci. Mama ei este o femeie care nu prea s-a preocupat de copii sau de casă, care i-a lăsat să se descurce singuri. În unele momente crezi că nu merită să fie numită mamă, dar de alte ori ,,Un șut în fund înseamnă un pas înainte”.

Această capodoperă a literaturii americane m-a impresionat și pot afirma că este o carte care poate fi citită repejor, dar pentru care ai nevoie de ceva timp ca să poți reflecta asupra celor scrise. O recomand cititorilor de toate vârstele! Sunt de părere că aceasta este una din cărțile care merită citite și recitite de mai multe ori de-a lungul vieții.

   Părerile criticilor:

  •   „Memoriile sunt basmele moderne. Autobiograful este pus față în față cu provocarea de a încerca să înțeleagă, să ierte, și chiar să iubească vrăjitoarea… Cititorii vor fi uimiți de inteligența și curajul copiilor familiei Walls.“ The New York Times Book Review
  • „Șocantă, tristă, pe alocuri melancolică, această carte minunat scrisă descrie cu sinceritate, dar și cu o surprinzătoare afecțiune, relațiile cu părinții și tăria legăturilor unei familii, la bine și la rău.“ American Library Association

Volumul poate fi achiziționat  de aici: http://www.editura-art.ro/carte/castelul-de-sticla

Lectură plăcută 🙂

O altă recenzie interesantă: https://razvanvanfirescu.wordpress.com/2015/06/10/bookfest-2015-grupul-editorial-art-castelul-de-sticla-jeannette-walls/

Castelul de sticlă (Jeannette Walls)

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s