,,Eu sunt Malala” de Malala Yousafzai

  Malala Yousafzai avea doar zece ani când talibanii au pus stăpânire pe regiunea Swat. Aceştia spuneau că muzica este un păcat, femeilor le interziceau să meargă singure pe stradă şi fetelor să meargă la şcoală. Deși a crescut într-o zonă a Pakistanului stăpânită de înfricoşătoarea umbră a terorismului, Malala a învăţat de mică să aibă curajul să vorbească în numele convingerilor sale. Iar convingerea ei cea mai puternică a fost dreptul la educaţie. În 9 octombrie 2012, cauza pentru care lupta a fost cât pe-aci să-i aducă moartea. Nimeni nu se aştepta să scape cu viaţă. Dar Malala a supravieţuit, iar astăzi e simbolul protestului paşnic şi cel mai tânăr câştigător al Premiului Nobel pentru Pace.

După cum se menționează în prezentarea cărții, Malala a crescut  într-o regiune pakistaneză unde talibanii îți exercitau înfricoșătoarea dominație. Pentru ei totul este un păcat: muzica, filmele, distracția. Ei pun multe interdicții, mai ales femeilor care nu puteau ieși singure din casă și fetelor care nu aveau dreptul la educație.

Zona Swat-ului este cuprinsă treptat de teroare, distrugere. Mulți oameni și-au piedut viața, multe școli au fost ruinate. Asta nu a determinat-o pe Malala să renunțe la școală. Ea începe să vorbească despre drepturile încălcate de talibani. Până și cei de la BBC îi află povestea și o susțin în a-și exprima ideile.

După multe lupte, guvernul Pakistanului reușește să limiteze puterea teroriștilor, însă chiar și așa aceștia au atentat la viața Malalei, împușcând-o. Aceasta are noroc  și ajunge să fie operată și tratată în Anglia. Își revine și împreună cu familia sa rămân să locuiască în statul englez departe de talibani.

Povestea ei este auzită în toată lumea și astfel Malala este susținută de foarte mulți oameni. Ea este cea mai tânără câștigătoare a Premiului Nobel pentru Pace. Ziua ei de naștere devine Ziua Malala în care se celebrează dreptul tuturor copiilor de a avea acces la educație.

Malala este un model de curaj, ambiție, fiind capabilă să ne dea tututor o lecție despre cum trebuie să ne implicăm pentru a ne ajuta aproapele. Ea este o luptătoare și merită din plin premiile câștigate. Să sperăm că vom putea trăi într-o lume mai bună în care toți oamenii să aibă aceleași drepturi și în care nimeni să nu le poată încălca. Pentru asta trebuie să ne implicăm cu toții și să nu fim indiferenți la nevoile celor din jur!

Dacă nu ați citit povestea Malalei nu mai așteptați! Cu siguranță mulți oameni își vor schimba concepțiile în bine citind această carte. O puteți achiziționa din librării sau online de aici: http://www.editura-arthur.ro/carte/eu-sunt-malala

Lectură plăcută 🙂

Eu sunt Malala (Malala Yousafzai cu Patricia McCormick)

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s