,,Trilogia New York-ului” de Paul Auster

    Trilogia New York-ului (Orașul de sticlă, Fantome, Camera încuiată) i-a adus lui Paul Auster recunoaşterea internaţională pentru crearea unui nou stil literar, un mix de ficţiune postmodernă cu roman noir şi crime fiction. Într-un New York decupat parcă din filmele cult cu detectivi particulari, personajele lui Auster trec prin întâmplări kafkiene încercând să rezolve situaţiile enigmatice în care se trezesc implicate. Fiecare dintre cele trei romane care alcătuiesc volumul de față oferă cititorului o naraţiune pe mai multe niveluri, jocuri psihologice uluitoare, un labirint de poveşti detectivistice şi, nu în ultimul rând, o meditaţie asupra ideii de identitate.

Cartea lui Paul Auster mi-a plăcut extrem de mult, mai ales pentru poveștile desprinse parcă din romane polițiste, dar și pentru jocurile psihologice care pur și simplu se joacă cu mintea ta. Volumul este alcătuit din trei povești distincte a căror acțiune se desfășoară în New York-ul secolului XX.

,,Orașul de sticlă” este povestea scriitorului Quinn care este luat drept detectiv particular și care este solicitat pentru a-l urmări pe Peter Stillman, un bătrânel ieșit din ospiciu care ar avea de gând să atenteze la viața fiului său, Peter. Quinn se implică extrem de mult în acest caz care-l afectează psihic.El petrece câteva luni în stradă apoi află că apartamentul său are alt chiriaș și că lucrurile lui au fost aruncate. Rămas pe drumuri, fără nimic, nu mai are niciun motiv pentru a trăi..

,,Fantome” este o narațiune care îl are ca personaj principal pe detectivul Blue. El este angajat pentru a-l urmări pe Black. Viața lui se schimbă radical, o pierde viitoarea doamnă Blue și în final află că defapt Black e cel care-l spiona. Blue este confuz și devine o fantomă lipsită de suflet.

În ,,Camera încuiată” personajul-narator este contactat de Sophie, soția prietenului său din copilărie, Fanshawe. Acesta a dispărut și a lăsat la latitudinea vechiului său prieten dacă manuscrisele sale vor fi publicate sau distruse. Contrat așteptărilor scrierile lui Fanshawe au mare succes. Naratorul și Sophie se îndrăgostesc și în cele din urmă se căsătoresc, el adoptându-l pe Ben, fiul lui Fanshawe (asta făcea parte din planul celui dispărut). Naratorul acceptă să-i scrie biografia vechiului său prieten, însă acest lucru duce la o întorsătură neașteptată pentru el și soția sa. El află că Fanshawe trăiește și chiar comunică cu el înainte ca acesta să se sinucidă. Toate întâmplările îi afectează psihicul, dar și viața care i se schimbă radical.

Lectura acestui volum te pune pe gânduri și vei observa că ai citit o capodoperă unică în universul literaturii. Mai multe veți putea descoperi citind-o. O puteți achiziționa din librării sau online de aici: http://www.editura-art.ro/carte/trilogia-new-york-ului

  Părerile criticilor:

  • „Auster este unul dintre cei mai inventivi scriitori ai generaţiei sale.“ Corriere della Sera
  • „Una dintre cele mai mari revelaţii ale literaturii americane.“ L’Express
  • „Thrillere seducătoare, metafizice.“Literary Review

    Lectură plăcută 🙂

    Trilogia New York-ului (Paul Auster)

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s