,,Sticletele” de Donna Tartt

Theo Decker, un adolescent de treisprezece ani din New York, supraviețuiește ca prin minune unei explozii care îi omoară mama într-un muzeu de artă și intră fără voia lui în posesia unui mic tablou fascinant, preferatul mamei sale. Ani de zile mai târziu, după o copilărie aventuroasă, Theo lucrează într-un magazin de antichități, iar tabloul ascuns cu grijă ani de zile devine pe neașteptate poarta de acces către lumea subterană a traficului cu opere de artă.O poveste plină de suspans, meșteșugită meticulos, asemenea unui tablou flamand, despre iubire și artă, despre pierdere și obsesie, despre supraviețuire și modelarea propriului destin, toate supuse întorsăturilor imprevizibile și nemiloase ale sorții.

Din descrierea succintă realizată de editură aflăm că Theo Decker este un adolescent care supraviețuiește unei explozii dintr-un muzeu de artă. Mama sa nu este la fel de norocoasă și moartea ei îl afectează extrem de mult. În plus, el este martor la moartea unui bătrânel, Welty, care îi oferă un inel și-l pune să ia tabloul flamand ,,Sticletele”.  Incidentul de la muzeu produce o mare agitație în rândul populației, existând mulți morți, dar și tablouri distruse sau dispărute.

Pentru o perioadă de timp Theo locuiește în apartamentul prietenului său, Andy Barbour. Parinții lui Andy sunt niște gazde minunate atașându-se foarte tare de musafirul lor. La un moment dat, domnul Decker, tatăl lui Theo, vine împreună cu iubita sa, Xandra, pentru a-l lua la ei în Las Vegas. Aici băiatul îl cunoaște pe Boris, slav de origine, iar între ei se leagă o strânsă prietenie. Theo decade, devenind dintr-un elev eminent un ,,golan de cartier” care bea alcool, fumează, se droghează. În tot acest timp el ține ascuns ,,Sticletele” fiindu-i teamă să-l înapoieze muzeului.

Moartea bruscă a domnului Decker îl determină pe Theo să fugă înapoi în New York. Merge la Hobie, un restaurator de mobilă veche și anticar, prieten cu Welty, pe care-l cunoscuse cu ajutorul inelului. Bătrânul îl ia sub tutela sa și băiatul locuiește cu el, păstrând în continuare secretul tabloului. Anii trec, iar dependență de droguri nu dispare. Din fericire, reușește să vândă mobilă restaurată de Hobie și să-l scoată din datorii. Află că Andy și tatăl lui au murit. El are o relație cu Kitsey, sora lui Andy și decid să se căsătorească.  Chiar dacă o iubește pe Pippa, o altă supraviețuitoare a exploziei, nepoata lui Welty.

După atâta timp apare și Boris. Acesta îi spune că i-a înlocuit tabloul cu un manual încă de când erau în Las Vegas(în tot acest timp Theo nu a deschis ambalajul tabloului). Însă vestea cu adevărat proastă este următoarea: ,,Sticletele” se află pe mâna unor traficanți de opere de artă. După câteva evenimente desprinse parcă din romane polițiste, atât tabloul lui Fabritius, cât și multe alte capodopere dispărute sunt recuperate de autoritățile din Amsterdam. Replica celebră ,,Totul e bine când se termină cu bine” se potrivește ca o mănușă finalului acestui volum.

Romanul Donnei Tartt este o capodoperă a clasicilor contemporani, reprezentând un drum al maturizării lui Theodore Decker cu suișuri și coborâșuri. ,,Sticletele” este un roman de aventură, un roman polițist și în același timp unul de dragoste. Maniera în care sunt narate întâmplările te pune în situația în care te simți ca și cum ai trăi alături de Theo, ca și cum ai fi martor al inițierii sale în viață. Numeroasele detalii reprezintă un deliciu pentru cititori dându-i operei o notă aparte.

Din această carte ai foarte multe de învățat, de la importanță sacrificiului până la importanța unei prietenii strânse. Deși povestea se întinde pe aproximativ 1100 de pagini nu îți vei da seama cât de repede zboară paginile și la final îți va părea rău, fiindcă s-a terminat așa repede. Recomand acest volum care trebuie trecut pe lista ,,Must-read” a oricărui cititor. Sper să vă placă și vouă la fel de mult ca și mie! Aș fi putut scrie mult mai mult despre această operă, însă prefer să mă limitez la atât.

  Părerile criticilor:

  • „Un triumf. Donna Tartt ne oferă o operă de ficțiune excepțională.“ (Stephen King)
  • „Un roman dickensian superb, seducător, care te ține cu sufletul la gură fără să-și piardă nici o clipă energia narativă.” (New York Times)
  • „O carte despre artă în toate formele sale.“  (Vanity Fair)
  • „O elegantă și îndelung așteptată meditație asupra dragostei și a forței pătrunzătoare a artei… Elocventă și convingătoare… “ (Kirkus Reviews)

Un fragment din carte: http://www.litera.ro/index.php/sticletele.html

  Alte recenzii interesante:  http://lauracaltea.ro/articlesite/sticletele-de-donna-tartt-recenzie

https://razvanvanfirescu.wordpress.com/2015/06/03/bookfest-2015-sticletele-donna-tartt/

Lectură plăcută 🙂

Sticletele - Donna Tartt

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s