,,Analfabeta care știa să socotească” de Jonas Jonasson

   De la autorul bestsellerului Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut. Un roman savuros despre noroc, dragoste, bombe nucleare şi relaţii internaţionale.

Analfabeta care ştia să socotească e povestea unei fete care a încercat să-şi schimbe viitorul, sfârşind prin a produce tulburări majore la nivel mondial.
Nombeko Mayeki fuge de cel mai nemilos serviciu secret internaţional – împreună cu trei surori chinezoaice, doi fraţi gemeni care sunt, oficial, aceeaşi persoană, şi un fermier bătrân.
Iar soarta regelui Suedei – şi a lumii – stă pe umerii ei.

Protagonista volumului de față este analfabeta Nombeko. Ea curăță latrine într-un ghetou din Africa de Sud încă de la vârsta de 5 ani pentru a se întreține. Deși locuiește printre o mulțime de negri fără carte ea știe să socotească. La 13 ani atacă un bărbat cu o foarfecă crezând că acesta este rău intenționat. După puțin timp ea descoperă că omul cu pricina are o mulțime de cărți și că știe să citească (unic în acel loc). De la el învață tainele lecturii și după ce acesta este omorât, ea își însușește diamantele lui bine ascunse.

Pierzându-și locul de muncă pleacă din ghetoul mizerabil cu scopul de a ajunge la Biblioteca Națională din Pretoria. În timpul călătoriei este lovită de o mașină pe trotuar. Fiind o persoană de culoare, ei îi aparține întreaga vină și este nevoită să lucreze ca menajeră în casa șoferului, adică a inginerului Westhuizen. În cadrul unei operațiuni secrete, inginerul primește sarcina de a realiza 6 bombe nucleare. Însă el nu are nicio cunoștință în domeniu. Menajera îi citește cărțile din bibliotecă și îl ajută cu idei, devenind mâna dreaptă a șefului alcoolic. Dintr-o eroare de calcul a acestuia rezultă 7 bombe nucleare.

Inginerul este omorât de doi israelieni care au de gând să-i facă de petrecanie și lui Nombeko. Ea este extrem de agilă și-i convinge s-o trimită în Suedia. Cele trei chinezoaice responsabile de colete trimit o ladă cu 10 kg de carne de antilopă în Israel, în locul bombei atomice în a cărei ladă călătoresc până la Stockholm, luând-o prin surprindere pe Nombeko, acum trecută de 25 de ani.

Aici îl cunoaște pe Holger 2 care pur și simplu nu există în acte, fiindcă tatăl său, un antimonarhist, l-a declarat doar pe unul din gemeni. Emigranta de culoare și suedezul inexistent se îndrăgostesc. Astfel pornește o întreagă aventură legată de prezența bombei nucleare. Vă las pe voi să descoperiți cum se va sfârși această poveste, însă cu siguranță veți fi plăcut surprinși 🙂

Pe mine romanul lui Jonasson m-a captivat, a fost pe gustul meu. Cele 500 de pagini(pe care le-am citit repejor) sunt perfecte pentru a te relaxa în week-end după o săptămână încărcată. Morala cărții este următoarea: toate faptele noastre au consecințe și trebuie să ne conformăm lor. De asemenea este necesar să ne mulțumim cu propriul nostru destin, cu ceea ce ne este sortit. Volumul poate fi procurat de aici .

Părerile criticilor: 

  •  Ideea de la care pleacă acest roman este aceea că poţi schimba soarta lumii chiar dacă eşti de cea mai umilă condiţie. – The Observer
  • O satiră necruţătoare ce ne poartă prin toată lumea: de la liberalii suedezi, la colonelul Gaddafi, la apartheid şi, desigur, la prim-ministrul Africii de Sud, B.J. Vorster. – The Times
  • Pe fundalul relaţiilor politice internaţionale, Jonasson îmbină realismul cu cea mai pură fantezie. – The Guardian

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂 

Analfabeta care ştia să socotească

4 comentarii

  1. Mulțumim mult pentru recomandare. Fără să te simți ofensat sau ceva, deși îți citesc recenziile cu drag, ar fi mai bine să nu povestești întocmai ce se întâmplă în roman, să-i faci un rezumat. Nu asta primează într-o recenzie, cum de altfel să spui ce se întâmplă este foarte deranjant pentru eventualii cititori. Vorbește despre intrigă în sine, despre personaje și pornirile și credibilitățile lor, despre principiile pe care le au și ce fac pentru a rezona în întreaga carte. Vorbește despre stilul autorului, despre ce te-a învățat cartea, iar apoi o să curgă de la sine atitudinea cititorului – or, dacă ți-a plăcut, o s-o citescă, ori nu. Sau o va citi, indiferent, pentru a se convinge singur.
    Mult succes și numai bine!

      • Înțeleg, bineînțeles. Dar mă refeream la detaliile de genul „Cele trei chinezoaice responsabile de colete trimit o ladă cu 10 kg de carne de antilopă în Israel, în locul bombei atomice în a cărei ladă călătoresc până la Stockholm, luând-o prin surprindere pe Nombeko, acum trecută de 25 de ani.” Pe parcursul lecturii am putea afla și noi asta. Mă bucur tare mult că nu mi-ai înțeles greșit mesajul și ești deschis. Succes și ne-auzim!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s