,,Viața de poveste a lui A.J.Fikry” de Gabrielle Zevin

   Viața lui A.J. Fikry nu e deloc așa cum și-o imaginase.  Soția sa a murit, librăria lui are cele mai proaste vânzări din istorie, iar acum a rămas și fără cel mai de preț obiect din lume, o ediție rară a poemelor lui Edgar Allan Poe. Încet, dar sigur, se izolează de ceilalți locuitori ai Insulei Alice și nici măcar cărțile nu-i mai aduc bucuria de altădată. Asta până când un pachet misterios apare într-o seară în librărie. Viața lui A.J. Fikry se schimbă complet din clipa aceea.Pe cât de surprinzătoare, pe atât de emoționantă, Viața de poveste a lui A.J. Fikry ne vorbește despre schimbarile dureroase prin care trecem cu toții, dar mai ales despre șansele pe care viața ni le scoate în cale.

După cum se menționează și în descrierea editurii, protagonistul A.J.Fikry este un librar ce locuiește pe Insula Alice. Soția i-a murit într-un accident rutier, vânzările au scăzut extrem de mult, iar viața sa este una solitară. El consumă alcool în speranța că astfel va putea trece mai ușor peste supărare. Într-una din serile în care se îmbată îi dispare un exemplar rar al poemelor lui Edgar Alan Poe. Cu banii pe care i-ar fi obținut în urma vânzării acestei cărți și-ar fi putut asigura o bătrânețe lipsită de griji, dar n-a fost să fie.

Într-o seară iese la plimbare, lăsând ușa descuiată. Când se întoarce descoperă o fetiță de doi ani ce a fost abandonată de mama ei împreună cu un bilețel:

,,Pentru proprietarul acestei librării

Ea e Maya. Are douăzeci și cinci de luni.  E FOARTE ISTEAȚĂ, excepțional de locvace pentru vârsta ei și e o fetiță bună, o scumpă. Vreau să crească fiind o cititoare, într-un loc cu cărți și printre oameni cărora le plac astfel de lucruri. O iubesc foarte mult, dar nu mai pot avea grijă de ea. Tatăl nu poate fi prezent în viața ei, iar eu nu am rude care să mă ajute. Sunt disperată.

                                                                                               Cu stimă,                                                                                                                                                         Mama Mayei” 

A doua zi autoritățile descoperă cadavrul mamei ce s-a înecat în mare. A.J. se atașează de isteața Maya (micuța este îndrăgostită de cărțile ilustrate) și decide s-o adopte. Cu cât crește cu atât devine o cititoare înrăită și de asemenea are talent la scris. A.J. o cunoaște pe Amelia, o angajată a unei edituri care vine la librărie cu listele de cărți ale sezonului. Deși prima lor întâlnire e nereușită, odată cu trecerea timpului relația dintre cei doi e una apropiată și ajung să se căsătorească.

V-am dat destule spoilere, așa că vă las pe voi să descoperiți întorsătura pe care o iau evenimentele. Oare A.J. și Amelia vor forma o familie minunată și vor trăi fericiți până la adânci bătrâneți?  Sau moartea îi va despărți? Răspunsul îl veți afla citind acest volum minunat, o declarație de dragoste pentru cărțile și librarii care ne schimbă viața prin poveștile pe care ni le dezvăluie.

Gabrielle Zevin, scriitoarea newyorkeză a acestui roman, aduce în prim-plan importanța cărților (în principal a celor tipărite). O carte te poartă către un tărâm mirific, așteptând ca tu, cititorule, să-i dai paginile și astfel să fii absorbit în universul literaturii.  Din punctul meu de vedere, o carte în format electronic (Ebook) nu-ți oferă aceeași senzație, aceeași plăcere ca una tipărită. Ebook-urile îți fură dreptul de a simți mirosul plăcut al hârtiei,  de a auzi foșnetul paginilor. Totodată învățăm cât este de valoros un copil, ce poate înmuia și cele mai împietrite inimi prin râsetele și zâmbetele sale, prin voia bună pe care o transmite. În cazul lui A.J.Fikry, apariția unui copil l-a adus cu picioarele pe pământ, i-a schimbat definitiv viața.

Scriitura e excelentă, iar fiecare capitol debutează cu o minirecenzie a unei cărți citite și apreciate de excentricul domn Fikry. Despre această carte se pot spune multe lucruri, dar eu mă opresc aici, nu înainte de a vă împărtăși câteva citate:

  • ,,După-amiază Maya desenează recenzii. Un măr înseamnă că aprobă mirosul cărții. O bucată de brânză înseamnă că respectiva carte e coaptă. Un autoportret dă de înțeles că Mayei îi place cartea.”
  • ,,Nicăieri în lumea asta nu există oameni ca aceia care lucrează cu cărțile. Profesia asta e pentru oamenii de bine.”
  • ,,Maya crede că A.J. o s-o îmbrățișeze; în schimb, îi strânge mâna, la fel cum ar fi strâns mâna unui coleg – poate un autor aflat în vizită, la librărie. Prin minte îi trece o propoziție: În ziua când tatăl meu mi-a strâns mâna am știut că sunt scriitoare.”
  • ,,Împrumuți cuvintele pe care nu le poți găsi. Citim ca să ne asigurăm că nu suntem singuri. Citim pentru că suntem singuri. Citim și nu mai suntem singuri. Nu suntem singuri. […] Nu suntem tocmai romane. […] Nu suntem nici povestiri. […] În cele din urmă, cu toții suntem o carte de literatură.”

   Îi mulțumesc Editurii Nemira, deoarece mi-a oferit ocazia să citesc această carte minunată. O puteți achiziționa la un preț convenabil de aici: https://nemira.ro/viata-de-poveste-a-lui-a-j-fikry

    Lectură plăcută 🙂 

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s