,,Caterina Categoric” de Patrick Modiano/Jean-Jacques Sempe

   PATRICK MODIANO, născut în 1945, este unul dintre cei mai talentați scriitori ai generației sale. Explorator al trecutului, știe să readucă la viață, cu extremă precizie, atmosfera și detaliile locurilor și epocilor trecute, așa cum face cu Parisul din timpul Ocupației, în primul său roman – Le place de l’Etoile (apărut în 1968). Cu Caterina Categoric, celebra sa carte destinată celor mici, el ne introduce în universul tandru al unei fetițe cu nume straniu. Printre cărțile sale se mai numără: Le Rond de nuit (1969), Les Boulevards de ceinture (1972, Marele Premiu al Academiei Franceze), Rue des boutiques obscures (Premiul Goncourt), De si braves garcons (1982), Remise de peine (1987), Fleur de ruine (1991), În cafeneaua tinereții pierdute, apărută recent la Editura ART. A obținut numeroase premii pentru întreaga operă, pentru ca în 2014 Academia Suedeză să îi decerneze premiul Nobel pentru Literatură.

JEAN-JACQUES SEMPE s-a născut în Bordeaux la 17 august 1932. Elev indisciplinat, este dat afară de la școală și începe să muncească de la vârsta de 17 ani. După ce lucrează ca asistent al unui comerciant de vinuri și se înrolează în armată, se apucă, la 29 de ani, de desene umoristice. Debutul său este unul dificil, dar Sempe nu se dă bătut și lucrează cu înverșunare. A colaborat cu reviste prestigioase: Paris Match, L’Express, New Yorker şi New York Times. În 1961 și-a publicat primul album, Rien n’est simple, care a fost urmat de multe altele, apărute la Denoel și Gallimard. Este coautor, alături de Rene Goscinny, al celebrului Micuțul Nicolas, un clasic al literaturii pentru copii publicat recent de Editura Arthur.

,,Caterina Categoric” este povestea unei fetițe ce poartă ochelari de vedere. Deseori și-i dă jos pentru a putea să viseze, să se retragă într-o lume doar a ei, în care nimic nu-i poate strica fericirea. Mama ei, o dansatoare de origine americană, se întoarce în țara natală, lăsându-și fetița și soțul la Paris. Cei doi, tată și fiică, se înțeleg foarte bine, bucurându-se împreună de cele mai banale lucruri, dar care îi fac fericiți.

 ,,DIMINEȚILE, tata mă trezea. Pregătise micul dejun care ne aștepta în salonul de mese. Deschidea obloanele pe care le vedeam dinăuntru, prin jaluzele. Contempla peisajul: acoperișurile caselor și, jos de tot, tavanul de sticlă al Gării de Est. Făcându-și nod la cravată, spunea pe un ton uneori gânditor, alteori foarte hotărât: – Suntem doar noi doi acum, doamnă Viață!”

,,CÂND se bărbierea, aveam un ritual pe care-l respectam cu strictețe amândoi: el fugea după mine cu pămătuful prin tot apartamentul, încercând să mă mânjească pe față. După care trebuia să ne curățăm amândoi cu grijă ochelarii, pentru că lentilele ni se umpleau de spumă de ras.”

Caterina ia lecții de balet și când dansează(fără ochelari) se simte ca în al nouălea cer. Deși mama sa este departe, comunică prin corespondență. La un moment dat fetița și tatăl ei se mută la New York la mama ei. Însă viața frumoasă de la Paris îi rămâne Caterinei întipărită în minte și-și amintește de ea cu nostalgie.

Creația lui Modiano este, din punctul meu de vedere, una din cele mai frumoase cărți pentru copii. Se citește cu ușurință, este hazlie, iar ilustrațiile simpatice ale lui Jean-Jacques Sempe nu fac altceva decât să ofere un plus de savoare. Reprezintă un cadou minunat pentru copii, dar de care se pot bucura și cei mari 🙂

Îi mulțumesc Editurii Arthur pentru că mi-a oferit șansa de a intra în lumea Caterinei! Cartea poate fi procurată de aici: http://www.editura-arthur.ro/carte/caterina-categoric 

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

Caterina Categoric (Patrick Modiano)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s