,,Misterul de Crăciun” de Jonstein Gaarder

    Jostein Gaarder s-a născut în Oslo în anul 1952 într o familie de profesori. A urmat cursurile de teologie, filosofie şi limbi scandinave la Universitatea din Oslo. Din 1981 a predat timp de zece ani filozofie şi istoria religiilor. În acelaşi timp a început să scrie şi a publicat cărţi de specialitate, apoi a debutat cu volumul Diagnosticul şi alte nuvele (1986). În 1991 a apărut Lumea Sofiei, cu subtitlul „romanul istoriei filosofiei“, care a devenit peste noapte un bestseller internaţional. Tradusă în 53 de limbi, această carte a atins recordul de vânzări pe plan mondial în 1995, fiind vândută în peste 30 milioane de exemplare, şi s a bucurat de un succes extraordinar în fiecare ţară unde a fost publicată. Cartea a fost adaptată într un film și într un joc pe computer. În seria de autor Jostein Gaarder, publicată de Editura Univers, au mai apărut romanele Fata cu portocale, Misterul de Crăciun, Ca într o oglindă, în chip întunecat, Misterul cărților de joc și Castelul din Pirinei.

Am auzit multe despre acest autor, renumit pentru capodoperele sale. De mult timp plănuiam să încerc o carte de-a sa, iar când am decoperit-o recent pe cea de față pe site-ul Editurii Univers, mi-am zis că n-o pot rata. Cei care mă cunoașteți știți că ador Crăciunul, că-l aștept cu nerăbdare în fiecare an și că iubesc cărțile tematice, filmele și orice are legătură, orice mă apropie de spiritul acestei sărbători. Am citit acest volum în săptămâna Crăciunului și mi-a făcut o impresie foarte-foarte bună despre modul în care scrie Gaarder. Vă recomand această carte, pe care o puteți citi în orice moment al anului, dar cel mai potrivit ar fi în luna decembrie sau chiar de Crăciun!

Dacă tot suntem la începutul anului 2016, îmi doresc și îmi propun ca în decembrie să recitesc această carte în decursul a 24 de zile, câte un capitol pe zi. De ce? ,,Misterul de Crăciun” este un veritabil calendar de advent care îți va face o mare bucurie să-l ai alături. Pentru cei care nu știu sau nu își amintesc, calendarul de advent este un calendar cu 24 de ușițe, cu o largă răspândire în țările catolice și protestante. În spatele ușițelor se află, de regulă, dulciuri, jucării sau orice altceva poate aduce zâmbetul pe buze celui care le deschide. De la 1 decembrie până în Ajunul Crăciunului se deschide zilnic câte o ușiță cu mare nerăbdare și curiozitate, căci nu știi dinainte ce formă are bomboana de ciocolată sau jucărioara. În imagine ,,Misterul de Crăciun” alături de un calendar de advent 😀

Protagonistul cărții este băiețelul Joakim care găsește într-o librărie un vechi calendar de advent lăsat acolo de un florar și pe care librarul i-l oferă cadou. În spatele ușițelor descoperă câte o hârtiuță pe care este o scrisă o părticică dintr-o poveste. O fetiță pe nume Elisabet fuge dintr-un supermarket norvegian pe urma unui mielușel și din acel moment viața ei se schimbă radical.

Îl întâlnește pe îngerul Efiriel și împreună cu acesta și cu restul pelerinilor care li se alătură pe parcurs călătoresc din Norvegia până la Betleem. Însă călătoria lor nu se desfășoară doar în spațiu, ci și în timp, din secolul al XX-lea până în momentul Nașterii Domnului Iisus Hristos. Dar defapt Joakim și părinții săi descoperă că nu este o simplă poveste. Vă las pe voi să aflați ce întorsătură iau evenimentele și sper să fiți la fel de fascinați ca mine de creația lui Jonstein Gaarder 🙂

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

Misterul de Crăciun

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s