,,Crăciunul în cele mai frumoase povestiri”

    Încurcate sunt căile Crăciunului! Lungi și întortocheate sunt drumurile Moșului! Pline de surprize sunt darurile puse sub brad! Și ele s-au strâns toate într-o carte de savurat în tihnă, în așteptarea sărbătorii cu dulciuri și fulgi de zăpadă.

În paginile ei s-au adunat comori de altădată pentru copii, părinți și bunici. Din ținuturi de vis sau din orașe adevărate, din păduri îndepărtate sau din case primitoare vin întâmplări și personaje ce povestesc Crăciunul cu un farmec cuceritor. Așa că oprește timpul în loc, dragă cititorule, și citește cartea unei sărbători pentru a cărei magie depun mărturie, printre alții, Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde sau Arthur Conan Doyle.

Această carte (pe care o puteți procura de aici) mi-a fost oferită spre recenzie de către Editura Nemira căreia doresc să-i mulțumesc pe această cale! Am inclus-o în maratonul de cărți tematice din săptămâna Crăciunului și m-a convins că extrem de interesantă, fascinantă și că merită a fi savurată iarna, mai ales de sărbători, de cât mai mulți iubitori ai acestei perioade a anului și nu numai. Evident că și o băutură caldă ar fi mai mai mult decât binevenită…

După cum este precizat în titlu, volumul reprezintă o antologie de povestiri ale căror acțiune se petrece de Crăciun. Acestea reușesc să te captiveze într-un mod inedit și sincer să fiu am și uitat că afară bătea soarele, fie el și cu dinți, și că zăpada lipsea cu desăvârșire. Prin intermediul acestor creații, ale unor mari nume din literatură precum Charles Dickens, Mark Twain, Oscar Wilde, Arthur Conan Doyle, reușești să te apropii mai mult de spiritul Crăciunului.

Crăciunul este o sărbătoare magică, care luminează sufletele oamenilor. De Crăciun trebuie să fii mai bun, trebuie să te gândești și la cel de lângă tine. De asemenea trebuie să aduci zâmbetul pe chipul cuiva, trebuie să iubești, să te lași iubit, să te sacrifici. În mare cam asta doresc să ne învețe acești artiști ai cuvântului prin slovele așternute de aceștia pe hârtie…

Acum doresc să vă vorbesc despre trei povestioare ce mi-au plăcut extrem de mult. La prima vedere nu par a fi mare lucru, însă dacă stai să te gândești mai bine, să le citești cu atenție, îți dai seama de mesajul profund. O vorbă înțeleaptă spunea că ESENȚELE TARI SE ȚIN ÎN STICLUȚE MICI și sunt complet de acord cu ea. Decât ,,afară-i vopsit gardul și înăuntru leopardul”, mai bine un ambalaj mai simplu, mai tradițional, dar cu esența tare.

,,Spiridușii Crăciunului” de Charles Dickens îl are drept protagonist pe paraclisierul și groparul Gabriel Grubb. Acesta era ,,un om hâtru, încăpățânat și morocănos, care cu nimeni nu se împăca în afară de el însuși și de o sticlă veche, în formă de damigeană, ce-i încăpea în buzunarul mare de la haină”. În Ajunul Crăciunului se afla la cimitir pentru a săpa un mormânt. Aude un copil cântând vesel un colind și-l lovește cu un felinar în cap, fapt ce-l determină pe băiețel să plece. Se apucă de treabă și, deși nu reușește să sape nimic, este extrem de mulțumit. Își fac apariția niște spiriduși care reușesc să-l schimbe în bine. Astfel el învață lecția blândeții și a bunăvoinței…

,,Darul magilor” de O.Henry este o poveste despre dragoste, despre sacrificiu. Doi soți renunță la ce au mai de preț, ea la fermecătoarea sa podoabă capilară, iar el la scumpul său ceas, pentru a-i lua celuilalt ceva frumos cu ocazia Crăciunului. În încheiere autorul afirmă că ,,dintre toți cei care fac daruri, aceștia doi au fost cei mai înțelepți. Dintre toți cei care oferă și primesc daruri cei asemenea lor sunt cei mai înțelepți. Oriunde și oricând, ei sunt cei mai înțelepți. Ei sunt Magii.”

În ,,Viscol și soare de Crăciun”, Elizabeth Gaskell ne dă următorul sfat: ,,Dacă v-ați certat cu cineva, sau ați avut o neînțelegere, o dispută, dacă v-ați ignorat, v-ați răcit, v-ați lăsat cuprinși de mânie, de arțag, de ciudă… împăcați-vă înainte de Crăciun – o să petreceți sărbători mult mai fericite”. Două familii vecine nu erau în relații prea bune, din cauza concurenței, a invidiei, a mândriei. Soții Jenkins erau mai înstăriți, dar lipsiți de copii. Soții Hodgson aveau o situație financiară mai precară și un bebeluș. În ciuda ultimelor dispute, de Crăciun, doamna Jenkins dă dovadă de omenie salvându-i viața bebelușului vecinei sale. Cele două familii se împacă și petrec sărbătorile într-o atmosferă plăcută, cu bunătăți pe masă și cu voie bună.

Sper că am reușit să vă conving de profunzimea acestor povestiri ce alcătuiesc volumul ,,Crăciunul în cele mai frumoase povestiri” și pe care le puteți citi alături de copilașii voștri sau de frații mai mici! Astfel veți reuși să învățați, dar de asemenea veți putea avea o relație mai apropiată, bazată pe momentele petrecute împreună și pe amintirile frumoase!

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

4 comentarii

  1. Mi-a plăcut foarte mult recenzia. Ai punctat câteva idei foarte frumos, îți dezvălui și o parte din sufletul tău sensibil. Mie ai reușit să-mi transmiți multă emoție și m-ai convins în privința cărții. Felicitări!

  2. imi place mult recenzia Cosmin!!!!!!!!!!!!!!!
    mai mult imi place faptul ca nu ai copiat pur si simplu fragmente din carte, ci te-ai transpus in spiritul Craciunului cu sentimente .
    foarte umană recenzia imi place

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s