,,Expresul polar” de Chris Van Allsburg

 Chris Van Allsburg, un fost profesor de la Rhode Island School of Design, publica Expresul Polar în 1985. Între timp, cartea a devenit o poveste clasică pentru perioada Crăciunului și poate fi comparată cu volumul despre Grinch al lui Dr. Seuss sau cu O poveste de Crăciun a lui Dickens. Cartea a fost apreciată pentru ilustrațiile detaliate și pentru povestea plină de candoare pe care o transmite. În 1986 volumul primește Medalia Caddlecot, cea mai importanta distincție pentru o carte ilustrată pentru copii. În 2004 cartea este ecranizată de regizorul Robert Zemeckis, iar filmul este nominalizat la premiile Oscar.

,,Expresul polar” este povestea unui băiețel ce începe să se îndoiască de existența lui Moș Crăciun. În noaptea sfântă de Crăciun în timp ce era frământat de această îndoială, aude șuieratul unui tren ce staționează în fața casei sale. El iese afară și află de la conductor că acesta este Expresul polar, apoi se îmbarcă și el. Cu puțin timp înainte de miezul nopții, după o călătorie inedită alături de alți copii, trenul ajunge la Polul Nord. Aici, în centrul orașului, s-au strâns laolaltă toți elfii, iar Moș Crăciun își face apariția.

Dintre toți copiii veniți cu Expresul polar îl alege fix pe băiețelul nostru pentru a-i oferi primul cadou. Acesta își dorește un clopoțel de la sania Moșului pe care-l și primește. Bătrânul pleacă cu sacul de cadouri în sania trasă de reni pentru a împărți daruri copiilor din lumea întreagă. Copiii se urcă în tren pentru a se întoarce acasă și, din păcate, băiețelul descoperă că a pierdut clopoțelul din cauza buzunarului spart. Ajunge acasă supărat și a doua zi dimineață găsește printre cadourile de sub brad clopoțelul pe care conductorul l-a găsit în tren. Acesta suna așa de frumos, însă părinții săi care, evident, nu credeau în Moș Crăciun, nu au auzit nimic.

Ecranizarea este fantastică, este extrem de drăgălașă. Băiețelul își face prieteni în Expresul polar cu care trece prin diverse peripeții de-a lungul călătoriei, toate astea dând un plus de culoare și farmec. Copiii învață cât de importante sunt prietenia și momentele unice petrecute alături de amici. Vă recomand cu căldură această carte, ale cărei ilustrații sunt  MI-NU-NA-TE! După ce o citiți trebuie neapărat să vedeți filmul. Sigur veți dori să vă petreceți fiecare Crăciun alături de ,,Expresul polar” 🙂 Dacă vrei crede, atunci vei putea auzi și tu clinchetele de zurgălăi de la sania Moșului 😀

Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul Editurii Arthur:http://www.editura-arthur.ro/carte/expresul-polar

O altă recenzie interesantă: Colț Firesc de Refugiu

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

Expresul Polar (Chris Van Allsburg)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s