,,Școala nopții” de Deborah Harkness

Acum câteva luni am citit ,,Cartea pierdută a vrăjitoarelor” care m-a fascinat pur și simplu. Printre planurile de lectură ale acestui an se numără cele două volume ce continuă seria. Mulțumesc Editurii Litera pentru că mi-a oferit șansa de a citi ,,Școala nopții” (ce poate fi procurată la un preț foarte bun de aici)! Mi-a luat o săptămână s-o citesc, deoarece am și școala ce-mi oferă puțin timp liber, însă vreau să mărturisesc că așteptam cu nerăbdare să ajung acasă, să-mi rezolv temele, ca să reușesc să mai parcurg câteva capitole din povestea Dianei și a lui Matthew, frumos țesută de Deborah Harkness. Am devorat această carte, am trăit la intensitate maximă cele scrise, mă simțeam de parcă aș fi fost martor al evenimentelor…

Pentru cei care nu au citit primul volum, acesta prezintă povestea de dragoste dintr-o vrăjitoare (istoric și alchimist) și un om de știință vampir. Decorul este unul demn de un roman fantasy, iar cei doi pornesc într-o adevărată aventură care are ca scop găsirea cărții pierdute a vrăjitoarelor. Evident că iubirea lor este interzisă, însă ei sunt în stare să riște tot pentru a fi împreună…

În ,,Școala nopții”  este prezentată călătoria în timp, în epoca elisabetană a celor doi.  Scopul acestei călătorii este tot găsirea cărții ce ascunde secrete referitoare la existența pe pământ a vampirilor, vrăjitoarelor și demonilor. Totodată Diana află că este una din puținele țesătoare din lume și este nevoită să învețe cu ajutorul altor surate vrăjitoare cum să-și țeasă propriile vrăji, cum să se protejeze de dușmanii care-i dau târcoale. Viața din 1590 este total diferită de cea contemporană. Diana și Matthew merg la Sept-Tours pentru a se întâlni cu Philippe (tatăl lui) ce va muri în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (deci cu mult timp înainte ca fiul său s-o cunoască pe vrajitoare). Aceștia se vor căsători primind binecuvântarea lui Philippe, iar Diana devine o De Clermont.

Tânăra vrăjitoare va face cunoștință și cu membrii Școlii Nopții, personalități literare, științifice și politice ale acelor vremuri, prieteni vechi de-ai lui Matthew. Proaspeții însurăței vor apărea la curtea reginei britanice, Elisabeta I, ultima reprezentantă a dinastiei Tudorilor. De asemenea vor călători până la Praga, pentru a se întâlni cu Rudolf al II-lea, Sfânt Împărat Roman și rege al Boemiei. Prin prezența lor în acel veac și prin acțiunile lor vor schimba trecutul, așa cum și el i-a schimbat pe ei. Pe alocuri apar scene din epoca contemporană în care personaje, precum Ysabeau de Clermont (mama lui Matthew) sau Sarah Bishop (mătușa Dianei), descoperă indicii ale trecerii lor prin trecut.

Această minunată poveste vă va ține cu sufletul la gură. Veți descoperi singuri ce soartă vor avea cei doi eroi, dacă vor găsi cartea, dacă vor reuși să se întoarcă în prezent și dacă vor găsi răspunsuri la întrebările ce-i macină! Pe lângă toate aceste peripeții veți avea ocazia de a vă îmbogăți cunoștințele legate de istorie, alchimie, niște domenii încântătoare 🙂 Deborah Harkness scrie foarte-foarte bine și nu pot decât să afirm că ale ei capodopere merită cu vârf și îndesat să fie bestseller-uri internaționale, de 5 stele.

Fragmente: 

  • ,,Aceasta a fost ultima licărire a lui Mathew Claimont, omul de știință modern, pe care aveam s-o mai văd. Bărbatul ce se îndrepta spre ușă nu mai era un profesor universitar la Oxford, ci un prinț renascentist. Om de știință. Vampir. Războinic. Spion. Prinț. M-am întrebat ce avea să-mi mai dezvăluie călătoria noastră despre bărbatul complicat cu care mă căsătorisem.”
  • ,,În bezna luminată de lumânări a dimineții de Crăciun, am simțit forța tăcută a iubirii împărtășite. Nu mai eram un meteor singuratic ce se mișca prin spațiu și timp, ci devenisem parte a unui complex sistem planetar. Trebuia să învăț cum să-mi păstrez propriul centru gravitațional în vreme ce eram smucită încoace și încolo de astre mai  mari și mai puternic decât mine. Altfel Matthew, familia de Clermont, copilul nostru, dar și Congregația riscau să mă arunce de pe orbită.”
  • ,,Timpul pe care îl petrecusem cu mama mea fusese prea scurt, însă în șapte ani mă învățase multe. Îmi aminteam dragostea ei necondiționată, îmbrățișările ce păreau să cuprindă zile întregi și felul în care avea mereu dreptate atunci când eu simțeam nevoia asta. Era așa cum spusese Matthew: copiii au nevoie de dragoste, de o sursă sigură de confort și de un adult dornic să-și asume răspunderea pentru ei. Era vremea să încetez în a trata sejurul nostru aici ca pe un seminar avansat în tainele Angliei shakespeariene și să-l recunosc drept ultima și cea mai bună ocazie pentru mine de a pricepe cine sunt, altfel încât să-mi pot ajuta copilul să-și înțeleagă locul în lume.”

 

Părerea celor de la The Miami Herald: „… un amestec perfect de fantasy, istorie și romance. Dacă ai citit Cartea pierdută a vrăjitoarelor, atunci școala Nopții este lectură obligatorie. Dacă nu, pune-le pe amândouă pe lista ta de lecturi de vacanță, și lista va fi completă.“

Vă invit să citiți această carte minunată, această serie uimitoare, din care înveți că trebuie să lupți pentru ceea ce-ți dorești, că nu trebuie să te lași înfrânt, că trebuie să te bucuri de viață, că trebuie să iubești și să te lași iubit, pe scurt: SĂ TRĂIEȘTI VIAȚA! La vie est belle…

 LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

coperta

 

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s