,,Istoria lumii” de Andrew Marr

Ce este istoria? În vremurile acestea ne întrebăm adesea la ce este bună, ce importanță are așa-zisă ,,înșiruire de date și evenimente”. Vreau să încep prin a spune că istoria nu este doar atât. Istoria este o știință care, într-un fel sau altul, adună laolaltă acel LOGOS al omenirii, acel cumul de cunoștințe, acea fundație pe care ne-am clădit existența. Istoria comunică cu toate celelalte științe, se află într-o strânsă legătură, colaborează cu geografia, literatura, religia, științele socio-umane, biologia, matematica, fizica, politica, artele etc. Un om care cunoaște istorie, automat cunoaște câte puțin din științele anterior enumerate. Cu cât știi mai multă istorie, cu atât ai mai multă cultură generală 🙂

Istoria îți creează o gândire logică, critică, analitică. Istoria te învață ce e bine și ce e rău. Istoria îți explică DE CE. De ce a apărut statul terorist ISIS? De ce există un butoi cu pulbere în Ucraina? De ce ortodocșii și catolicii sunt așa de diferiți? De ce puterea nu reprezintă totul? Astea sunt câteva întrebări la care doar istoria ne poate da un răspuns. Eu susțin necesitatea studierii istoriei în școli, cred că oamenii ar trebui să aibă ca punct de referință ISTORIA.Viața noastră este ISTORIE. Ce s-a petrecut ieri e istorie, ziua de mâine va fi tot istorie. Timpul trece fără tergiversare…

Revenind la ,,Istoria lumii” a lui Andrew Marr, autorul precizează încă de la început că e imposibil să cuprinzi într-o carte întreaga istorie a umanității și că avem nevoie de istorie pentru a înțelege evenimentele din prezent:

   ,,Scrierea unei istorii a lumii este ridicolă prin definiție. Cantitatea de informații este prea vastă pentru a putea fi absorbită de un singur individ, iar probabilitatea erorilor este imensă. Unicul motiv pentru a o scrie și pentru a o citi este că inexistența unei înțelegeri a istoriei lumii ar fi încă și mai ridicolă. Examinarea retrospectivă ne poate îmbunătăți examinarea personală. Cu cât vom înțelege mai bine felul cum conducătorii pierd contactul cu realitatea sau motivul pentru care revoluțiile produc dictatori mai frecvent decât produc fericire sau pentru care unele regiuni ale lumii sunt mai bogate decât altele, cu atât ne va fi mai ușor să ne înțelegem propriile vremuri.”

Acest volum nu dorește să bulverseze cititorul cu numeroase detalii lipsite de importanță, cu biografii care de care mai stufoase, prezentând o evoluție a civilizației din preistorie până în zilele noastre. Astfel aflăm cum au luat naștere mari imperii ale lumii, precum Imperiul Roman, Imperiul Chinez, Imperiul lui Genghis-Han, Imperiul Rus, Imperiul Otoman. De asemenea, facem cunoștință cu numeroase personalități, care au marcat omenirea, precum Alexandru Macedon, Iulius Caesar, Iisus Hristos, profetul Mahomed, Galileo Galileii, Cristofor Columb, William Shakespeare, Voltaire, Adolf Hitler. Autorul nu pune accent strict pe acțiunile marilor figuri arhicunoscute, ci se gândește și la viața țăranului care își ara pământul și care își plătea dările către stat/Biserică, care nu s-a remarcat cu nimic, dar care până la urmă face parte din istorie.

Andrew Marr a știut ce fragmențele din istorie să ansambleze pentru a da o formă acestui puzzle. A ales elemente reprezentative pentru fiecare perioadă de timp a dezvoltării civilizației. Vă recomand cu căldură ,,Istoria lumii”, căci vă va ajuta să înțelegeți anumite lucruri, să vă lărgiți orizontul de cunoaștere! Pentru o societate responsabilă avem nevoie de istorie. Nu e important să reținem anii sau amănuntele pe de rost, ci care au fost cauzele și să deducem ceea ce ar trebui să făcem pentru a nu mai repeta greșelile trecutului. Dacă vrei să înțelegi PREZENTUL, studiază și încearcă să repari TRECUTUL!

Uitați și câteva fragmente pentru a vă face o idee despre acest volum ce nu ar trebui să lipsească din biblioteca nimănui:

  • ,,Ascensiunea agriculturii a modelat într-adevăr toată istoria noastră ulterioară. Numărul relativ mic al animalelor ce puteau fi domesticite și începerea târzie a agriculturii de către cei sosiți în Mesoamerica au determinat o întârziere a trei mii de ani a civilizațiilor apărute aici față de cele din Europa și Asia, care au fost de aceea foarte vulnerabile înaintea cuceritorilor. Degradarea solului în delta Mesopotamiei a dus la colapsul civilizației sumeriene, iar utilizarea excesivă a terenurilor agricole în lumea clasică a dus până la urmă la deșertificarea Africii de Nord. Ambele eșecuri agricole au creat viduri de putere politică – regiuni întinse, dar relativ slab populate -, care la momentul potrivit aveau să accelereze răspândirea islamului. Pătura de sol subțire, neprielnic agriculturii, i-a impulsionat atât pe vikingi, cât și pe mongoli. Dar mai întâi au fost orașele.”

  • ,,Schimbarea adusă lumii de islam oferă o concluzie potrivită acestei secțiuni a cărții. De la ascensiunea Romei și unificarea statelor chineze, marea problemă a fost cum vor putea coexista puterea laică și religiile de masă? Puterile imperiale, mai bine organizate ca niciodată și întinse pe teritorii vaste. nu putea oferi decât forță și securitate. Toate au suferit erodările banale cauzate de crize de conducere, modificările climei, recesiuni economice și bătălii pierdute. Pentru  majoritatea maselor, loialitatea și aderarea erau chestiuni pragmatice, nu emoționale… Însă numai în concepția islamului puterea laică și credința religioasă trebuiau să devină practic totuna. Sabia era puternică – o idee veche. Cuvântul era puternic – o idee nouă. Însă pentruun secol de colapsuri și schimbări dramatice, cuvântul, înarmat cu sabia, s-a dovedit de neoprit.”

  • ,,Se spune că cele mai importante două schimbări din istoria omenirii au fost inventarea agriculturii, de care a depins totul, și revoluția industrială, care a dat formă lumii contemporane. Cele mai recente progrese înregistrate în tehnologia digitală și științele creierului, consideră unii, ar reprezenta un al treilea salt; alții nu împărtășesc părerea aceasta. Dar dacă agricultura și capitalismul au reprezentat primul și al doilea salt, poate că ar trebui să mai adăugăm o etapă, un fel de jumătate de salt înainte, sau doar un pas energic și deliberat. Este vorba despre comerțul global, care a apărut din epoca descoperirilor geografice. Ea a fost impulsionată de distribuirea inegală a plantelor, mineralelor și animalelor în lume și a creat fluxuri de zahăr, tutun, mirodenii și bani. Fără ea n-am fi avut niciodată capitalism și astfel n-am mai fi avut niciodată revoluția industrială – sau cel puțin nu așa cum s-a desfășurat ea.”

  Îi mulțumesc mult Editurii Nemira, fiindcă mi-a oferit șansa de a citi această carte pe care o puteți achiziționa de aici la un preț extrem-extrem de convenabil:  https://nemira.ro/istoria-lumii

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

10 comentarii

  1. Mi-am cumpărat cartea după ce am citit recenzia ta. Mi s-a părut greoaie, așa că nu am avansat cu lectura foarte mult. Mi se pare că sare de la o idee la alta foarte repede și te copleșește cu toate datele/ aspectele istorice prezentate. O să îi aloc ceva mai mult timp și o lectură în liniște, când voi avea mintea ceva mai limpede. Oricum merită să o avem în biblioteci.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s