,,Doamna Doubtfire” de Anne Fine

Probabil cu toții ați vizionat sau măcar ați auzit de filmul ,,Doamna Doubtfire – tăticul nostru trăsnit”. Comedia în care personajul principal este interpretat de răposatul Robin Williams a devenit celebră în întreaga lume datorită poveștii plină de umor și profunzime deopotrivă. Când am aflat că există o carte după care s-a făcut filmul și că va fi tradusă și la noi, am fost tare încântat.Ca întotdeauna Editura Arthur ne încântă cu capodopere ale literaturii pentru copii, lecturi obligatorii pentru orice cititor 😀

Daniel și Miranda sunt doi soți ce au divorțat după ani buni de căsnicie. Au trei copii împreună, pe Lydia, Cristopher, dar și pe micuța și drăgălașa Natalie, care evident au intrat în custodia mamei. Alături de tatăl lor petrec doar după-amiezile de marți și sâmbăta, de data aceasta o dată la două săptămâni.

Copiii sunt tare atașați de tatăl lor, actor de profesie, care face tot posibilul pentru a le aduce zâmbetul pe buze. Mama lor este din ce în ce mai ocupată datorită funcției sale de la magazinul Emporium, dar decât să-i lase cu tatăl lor, preferă să angajeze o bonă. Însă Daniel este mult mai viclean și folosindu-se de talentul său actoricesc se deghizează într-o bătrânică, pe care Miranda o angajează.

Doamna Doubtfire este bona perfectă, care se ocupă de copii, care gătește cât mai sănătos și în plus se ocupă de toate florile din casă și din curte, ruinate după plecarea lui Daniel. Ea este extrem de simpatică, adeptă a valorilor morale. Copiii știu cine este cu adevărat bona, însă sunt mulțumiți că astfel pot fi mai aproape de tatăl lor. Acest personaj complex are de înfruntat și greutăți, întrucât sunt momente în care trebuie să fie și Daniel și Doubtfire în același timp și în același loc. Finalul cărții este unul neașteptat, uimitor, dezvăluind ceva esențial: dacă părinții divorțează, este de datoria lor să facă tot posibilul ca cei mici să nu simtă lipsa niciunuia. Un divorț nu trebuie să schimbe viața copiilor și relația acestora cu părinții…

Cu această ocazie am revăzut filmul și am remarcat câteva diferențe, însă povestea rămâne la fel de palpitantă. Vă recomand cu căldură cartea talentatei autoare Anne Fine, căci reușește să abordeze un subiect contemporan, controversat și a cărei lecturi reprezintă un mijloc perfect și plăcut de destindere atât pentru copii, cât și pentru adulți!

Fragmente:

  • ,,Bărbatul îngustă ochii.Căută pe nevăzute în cămașă și scoase o grenadă imaginară. Îi smulse cuiul imaginar cu dinții, așteptă până când se convinse că toți copiii ieșiseră prin ușa grea de la intrarea dinspre stradă, apoi o azvârli cu toată forța pe casa de piatră a scărilor după fosta lui soție. Se rezemă satisfăcut de ușa stricată a apartamentului. Chipul îi era străbătut de un zâmbet și, pentru prima oară în după-amiaza aceea, simți că se liniștește. Tocmai asculta zgomotul exploziei închipuite.”
  • ,,Miranda se întinse și o luă, recunoscătoare. Ceaiul, căldura focului și însăși doamna Doubtfire – totul era perfect. Uitase deja toate îndoielile din seara precedentă și binecuvânta ziua când o primise în familia ei pe această femeie mătăhăloasă și teatrală. O fi fost doamna Doubtfire o ciudată, dar Miranda, înainte de orice, era femeie de afaceri și învățase să judece lucrurile după rezultate. Iar rezultatul deciziei ei se dovedea aproape magic. Copiii erau mai cuminți și mai veseli, casa mergea ceas și menajera făcea niște chiftele la fel de bune ca ale lui Daniel. În astfel de momente, întinsă într-un fotoliu în fața unui foc aprins dinainte, cu ceaiul în mână, cu copiii mai mari cufundați la masă în temele lor și cu Natalie jucându-se liniștită lângă ea cu figurine de plastic, Miranda nici nu-și mai dădea seama cum se descurcase înainte să apară doamna Doubtfire.”
  • ,,Îl făcu s-o ia de la capăt. Deschise cartea chiar la început. Pe prima pagină, râul curgea albastru și verde, iar în el se reflectau sălcii grațioase. Căsuțele risipite pe maluri aveau culori vii, aprinse, iar pe cerul senin zburau rândunele. <<Sute de oameni căutaseră râul-oglindă, citi Daniel. Apele lui erau liniștite și străvezii ca sticla. Oricine bea din acele ape găsea pacea. În familiile care locuiau pe malurile râului-oglindă nu existau certuri…>> Nu trebuia să citească. Știa toată povestea pe de rost. Ridică ochii o clipă și îi văzu pe cei doi copii mai mari zâmbindu-și cu subînțeles. Natalie îl strânse ușor  de mână…”

Îi mulțumesc mult Editurii Arthur pentru că mi-a oferit șansa de a citi această poveste remarcabilă! Cartea poate fi procurată de aici.

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

Doamna Doubtfire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s