,,Început și sfârșit” de Hakan Gunday (by ACD)

Titlu în original: Az

Autor: Hakan Günday

Editură: Univers

Notă GR: 4.10

Traducere: Sunia Iliaz Acmambet

Nr. pagini: 336

Despre autor:  Hakan Günday (n. 1976), denumit în presa franceză „tânărul star al literaturii turce“, trăiește în Istanbul. A studiat literatura, apoi științele politice la Universitatea liberă din Bruxelles și la Universitatea din Ankara. Este autorul a opt romane. Început și sfârșit a primit premiul pentru cel mai bun roman al anului 2011 în Turcia și drepturile de publicare au fost vândute în mai mult de douăsprezece țări. Penultimul său roman, Zyian, a fost distins cu Prix France‑Turquie 2014. Cărțile lui Hakan Günday s‑au vândut în mai mult de 50 000 de exemplare.

Descriere: O fetiţă de unsprezece ani, Derdâ, este căsătorită forţat cu un bărbat care o ţine prizonieră într‑un apartament din Londra. Un băiat de unsprezece ani, Derda, se întreţine curăţând mormintele dintr‑un cimitir şi, de frica orfelinatului, ascunde lumii moartea mamei sale. Peste cinci ani, adolescenta evadează nimerind în lumea crudă şi halucinantă a sado‑masochismului, iar băiatul descoperă un scriitor care‑i schimbă felul de a privi viaţa. Printre violenţe care le strivesc inocenţa, Derdâ şi Derda îşi caută libertatea şi, fără să‑şi dea seama, se caută unul pe altul.

Ați dat până acum de vreo carte care să fie un boom! pentru tot organismul vostru? Să trăiți atât de intens cu personajele dintre file, încât să vi se facă rău la propriu? Să mergeți pe stradă și să vă izbească reamintirea unei scene brutale? Mie mi s-a întâmplat pentru prima dată când am citit “Început și sfârșit”. Pentru prima dată, am dat de o carte care să mă răscolească atât de mult,  încât să mă facă să urlu de nervi și să mă încolăcesc sub pătură, ca să reflectez asupra condiției feminine și să-mi ia cuvintele.

Când vezi coperta, neagră cu puțin roșu și femeia aceea acoperită cu voal, cu ochii verzi și frumoși care te ademenesc ca să-i afli povestea, te gândești că, probabil, va fi la fel ca celelalte povești, reale sau de ficțiune, pe care le-ai mai citit despre femeile subjugate din Orient. Că, din nou, o să citești o poveste cu femei abuzate, iar asta o să te enerveze și sângele o să-ți fiarbă în vene și-n inimă. Că iar vei da de un copil care suferă pentru că este neînțeles și orfan. Că vei vedea imagini cu femei nedreptățite doar pentru că s-au născut femei. Ei bine, “Început și sfârșit” n-a fost numai atât: a fost cu mult mai rău.

Sunt două povești, două vieți, două nume, două suflete: Derdâ și Derda. Doi indivizi care duc o viață mizeră, nedemnă de un copil. Își pierd copilăria de mici și nici măcar nu conștientizează când au devenit adulți. Merg în vid și nu știu unde să se îndrepte. N-au pe nimeni, sunt singuri într-o lume mare, brutală și necruțătoare. Și fac foarte multe greșeli, din genul ăla care te costă toată viața și n-ai cum să plătești destul nici după moarte.

„Omul se naște. După zece-cinsprezece ani ajunge să înțeleagă ce fel de capcană este viața și cum a rămas închis între viață și moarte. Ăsta este de fapt un sentiment, nu o cunoștintă. Și apare prima reacție. Țipă cât poate.”

Este genul acela de poveste care te face să te gândești că ai putea tu să fii în locul lor. Te face să fii recunoscător că te-ai născut într-o țară în care îți sunt respectate alegerile și nimeni nu te mărita la 12 ani pentru bani sau pentru niște animale. Ești om și ți se sfâșie inima când te gândești că, acolo, pe undeva, există fetițe care pătimesc, care, atunci când ar trebui să se joace în țărână, sunt smulse din copilărie și aruncate într-un mariaj. Citind “Început și sfârșit”, suferi împreună cu Derdâ. Ești acolo, lângă ea, și o înțelegi de fiecare dată când face un pas greșit. O înțelegi la fiecare prostie făcută pentru că știi că nu e nimeni lângă ea și pe tine nu te poate simți.

“Doar la un moment dat Derdâ îl privi pe Stanley și îi zice: O să te omor.

Iar Stanley îi răspunse prin: Trebuie să stai la rând.

Derdâ este genul de ființă care o dă mereu din lac în puț. Trece printr-un infern continuu, nefiind dorită de mama ei încă de mică, pentru că a fost fată și pentru că a fost abandonată de tatăl fetei și soțul ei. O gură în plus. Bineînțeles că mama găsește imediat o soluție: s-o mărite în schimbul unei căsuțe și a unor animale. Bineînțeles că se găsește repede un bărbat dornic ca să se căsătorească c-o fetiță. Bineînțeles că, din cauza sistemului corupt, a mitei și a minciunii, fețita este dusă în Londra, departe de tot ceea ce cunoaște, și-și petrece următorii cinci ani ca o prizonieră, nu ca o soție. De abia de aici începi să-ți rozi unghiile, pentru că totul este prea mult.

În cealaltă parte a poveștii, îl întâlnim pe Derda. Un băiețel care trăiește într-un cimitir. Un perete de-al casei lui este chiar gardul care împrejmuiește cimitirul. Tatăl lui putrezește în pușcărie, la fel ca mama lui. Băiatul este mort de foame și udă florile din cimitir pentru un bănuț. Este gata de orice ca să nu se ducă la orfelinat și ești îngrozit de deciziile radicale pe care le poate lua acest băiețel. Îl iubești pentru că se zbate pentru viața lui, și știi că-s atâția care sunt plictișiți de viața lor. E un luptător.

Mi-a plăcut mult să urmăresc poveștile lor. Să aflu cum se termină. Dacă finalul este fericit sau nu, dacă cei doi ajung să învingă în lupta lor cu viața. Dacă personajele rele își ispășesc păcatele. Și, într-un fel sau altul, fiecare a primit ceea ce a meritat. E una dintre poveștile care își pun amprenta asupra ta și pe care nu le uiți. E adecvată pentru oricine vrea să afle adevărul, își dorește să iasă din minciună și are un stomac tare. Sper că o vor mai citi mulți oameni de acum încolo, pentru că înveți foarte multe din aceste 336 de pagini. 🙂

13183163_595533320613777_2077128004_n.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s