,,Percy Jackson și Olimpienii (#5). Ultimul Olimpian” de Rick Riordan

Rick Riordan s-a născut la data de 5.06.1964, în Texas, America. Pasionat încă de copil de mitologie şi de lumile fantastice din romanele lui Tolkien, a publicat prima povestire când avea 13 ani. Timp de 15 ani a predat limba engleză şi istoria, fiind un profesor foarte apreciat. Modelul pentru personajul principal al seriei Percy Jackson şi Olimpienii a fost, de fapt, chiar băiatul său. Hoţul fulgerului face parte din această suită şi are din plin cele trei ingrediente pe care autorul le crede foarte importante într-o carte adresată tinerilor cititori: umor, suspans şi mister. De acelaşi autor: seria The Heroes of Olympus (inspirată din mitologia romană), seria Kane Chronicles (inspirată din mitologia egipteană).

Acum câțiva anișori apăruse la Editura Arthur un roman ce se intitula ,,Hoțul fulgerului”. Curiozitatea m-a determinat să-l citesc și nu pot să spun decât că mi-a plăcut tare mult. Am așteptat cu nerăbdare continuarea seriei ,,Percy Jackson și Olimpienii”. Am petrecut după-amieze încântătoare alături de personajele măiestruos creionate de Rick Riordan, iar acum a venit momentul să recenzez ultimul volum, pe care l-am citit datorită dragilor mei prieteni de la Editura Arthur cărora doresc a le mulțumi pe această cale 🙂

Și în ,,Ultimul olimpian” avem de-a face cu forțe ale răului ce doresc a face de petrecanie Olimpului. Înainte de a continua, consider că ar trebui să scriu câteva cuvinte despre volumele anterioare pentru cei care abia acum au descoperit această pentalogie. Personajul principal care dă și numele seriei este Percy Jackson, un băiețel american, de care ghinionul se ține scai. Este dislexic, iar an de an este nevoit să se mute la o altă școală. Însă, la un moment dat, el află că nu este copil obișnuit, ci un semizeu. Este dus în Tabăra Semizeilor și în cele din urmă este recunoscut drept fiu al lui Poseidon. Alături de Annabeth, fiica Atenei, și de satirul Grover participă la misiuni, își pun viața în pericol, însă mereu reușesc să învingă dușmanii și să le facă o impresie bună zeilor din Olimp…

Revenind la cel de-al cincilea și ultimul volum, titanul Cronos, marele dușman al olimpienilor, își strânge o armată incredibilă, întrucât mulți semizei, monștri, ființe mitologice i se alătură. Cu ce scop? Distrugerea Olimpului. Cronos e pe cale să-și recapete pe deplin puterile, iar pericolul e eminent. În plus o veche profeție stă să se împlinească și multă lume crede că Percy este cel la care se face referire.

Lupta încrâncenată începe. Majoritatea zeilor se străduiesc din răsputeri să-l înfrângă pe monstrul Tifon, însă acesta reușește să înainteze spre New York. Aici Cronos și armata sa încearcă să ajungă la Empire State Building, iar de aici în Olimp.Mărețul zeu Poseidon se războiește pentru a-și apăra regatul subacvatic. În tot acest timp muritorii, locuitorii SUA, incapabili să vadă realitatea, pun dezastrele din jurul lor pe seama unor fenomene meteorologice bizare, iar Demetra și Persefona stau acasă la Hades, fără a interveni în vreun fel până la un moment dat.

,,Bătrâna și-a dres glasul.

-Te-am avertizat, fiica mea. Ticălosul ăsta de Hades nu face doi bani. Te-ai fi putut căsători cu zeul medicilor sau cu zeul avocaților, dar nuuu. Ți-a trebuit să mănânci rodia aia.

– Mamă…

– Și să rămâi prizonieră în Lumea Subpământeană!

– Mamă, te rog…

– Și uite așa a venit august și ai trecut cumva pe acasă, așa cum ar fi trebuit? Te gândești vreodată la biata ta mamă, care e singură?

– Demetra! a strigat Hades. De-ajuns! Ești oaspetele meu. În casa mea.

– O, asta e casă? a spus e.Numești cocina asta casă? Ai făcut-o pe fiica mea să trăiască în beznă, în umezeală…”

Dar ca întotdeauna Percy Jackson face tot posibilul pentru a salva situația. Vor reuși o mână de semizei și armata lor să-i țină piept lui Cronos? Olimpul va fi distrus și zeii vor avea o soartă nefericită ori ba? Cine este ultimul olimpian? Deznodământul acestor peripeții incredibile îl veți afla citind această carte.

,,M-am uitat la rezidenți – toți aveau un aer sumbru și hotărât. M-am străduit să înăbuș senzația că e ultima oară când îi văd pe toți împreună.

– Sunteți cei mai mari eroi ai acestui mileniu, le-am spus. Nu contează câți monștri vă atacă. Luptați cu curaj și vom câștiga. 

Am ridicat sabia și am strigat:

-PENTRU OLIMP!

Au strigat și ei alături de mine, sunetul celor patruzeci de voci a reverberat din clădirile din partea aceea de oraș. Pentru o clipă m-am simțit încurajat, dar sentimentul s-a stins repede în mijlocul tăcerii a zece milioane de newyorkezi adormiți.”

Mitologia rămâne unul din subiectele ce mă păsionează, datorită numeroaselor legende, mituri ce au fascinat omenirea. În condițiile în care din ce în ce mai mulți copii și tineri manifestă un interes scăzut pentru mitologie, Rick Riordan reușește să le capteze atenția cu romanele sale. Citindu-le reușești să descoperi, să înveți mai multe și, cel mai important, nu te plictisesc. Acțiunea este desfășurată în vremurile noastre, iar autorul dorește să ne transmită într-un fel sau altul că mitologia greacă, respectiv cultura antică, este veșnic vie, nemuritoare, asemenea Olimpului din povestea sa. Vă recomand cu drag ,,Ultimul olimpian” (ce poate fi achiziționat de aici) și implicit seria ,,Percy Jackson și Olimpienii”! Sunt sigur că vă va plăcea, indiferent de vârsta pe care o aveți!

Lectură plăcută 🙂

Percy Jackson și Olimpienii (#5). Ultimul Olimpian (Rick Riordan)

8 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s