,,Lumea Sofiei” de Jonstein Gaardner

După plăcuta experiență oferită de ,,Misterul de Crăciun”, mi-am dorit să citesc și altceva scris de Jonstein Gaardner. M-am hotărât să-i dau o șansă cărțuliei ce se intitulează ,,Lumea Sofiei”. Toată lumea o laudă, o consideră o carte-fenomen. Și pe bună dreptate 😀 Am citit-o cu mare-mare plăcere, am meditat asupra fiecărei fraze, am savurat-o pagină cu pagină.

Personajul principal este Sofia, o adolescentă de cincisprezece ani ce locuiește singură cu mama sa într-o casă de la marginea unui orășel norvegian. Tatăl ei e mai tot timpul plecat în interes de serviciu. Într-o zi se întoarce de la școală și are o mare surpriză când descoperă în cutia poștală un bilețel pentru ea. Pe acesta scrie un singur lucru: ,,Cine ești tu?”. Este uimită și chiar nu știe ce să creadă.

Astfel începe o adevărată aventură. Sofia primește în circumstanțe, la început misterioase, scrisori ce alcătuiesc un curs de filosofie. Descoperă că Alberto Knox este expeditorul și ajunge chiar să-l cunoască pe acest om ciudat. În continuare este impresionată de lucrurile noi pe care le află, își dezvoltă o gândire analitică, ba chiar își sperie  mama cu ideile și concepțiile ei despre viață.

Cunoaște, intră în contact cu mari folosofi ai lumii, cu viziunile lor materie, suflet, despre tot ceea ce-i înconjoară, de la presocratici, Socrate, Platon la Rousseau, Darwin, Kant. Reușește să-și facă o idee și despre viața oamenilor de-a lungul timpului, studiază istoria filosofiei și evoluția acesteia din Antichitate până în zilele noastre. Ca să nu fie totul atât de simplu, Sofia găsește peste tot mesaje de la un tată pentru fiica sa, Hilde. Ceea ce o îngrozește e că acest maior, tatăl Hildei, știe foarte multe despre ea, chiar prea multe.

Vă recomand cu tot dragul această carte, vă invit să descoperiți deznodământul peripețiilor prin care va trece Sofia, odată ce cursul de filosofie se va sfârși. Va scăpa din mrejele ignoranței sau va rămâne captivă pentru totdeauna? Va scăpa din frontierele bine delimitate ale propriei povești?

Talentatul Jonstein Gaardner scrie excelent. Scrie cu pasiune și cu dedicație. Reușește să ofere lecții de filosofie cititorilor săi într-o manieră inedită și trage un semnal de alarmă. Filosofia trebuie studiată, nu dată uitării. Filosofia face parte din viața noastră, este o porție de înțelepciune pe care ar trebui să ne-o însușim cu toții. Într-o lume prea grăbită, e important să ne preocupăm mai mult de latura sufletească, nemuritoare, de latura ce ne face să fim oameni.

Personal nu regret această lectură, ba dimpotrivă o consider un MUST-READ. Mai multe nu vă zic, vă las să descoperiți singuri  🙂

Fragmente/Citate:

  • ,,Capacitatea de a ne mira este singurul lucru de care am avea nevoie pentru a deveni buni filosofi…”
  • „În ceea ce priveşte iepurele alb, ar fi poate mai bine să-l comparăm cu întregul univers. Noi, cei ce trăim aici, suntem viermişorul care se strecoară adânc sub blana iepurelui. Însă filosofii încearcă să se caţăre mereu mai sus pe firele acelea subţiri de blană, ca să poată să-l privească în ochi pe marele scamator. „
  • „Noi suntem doar pulbere de stele.”
  • „Când vorbim însă despre lume, lucrurile stau oarecum altfel. Ştim că lunea nu este un şir de minciuni gogonate, căci doar alergăm de colo până colo pe suprafaţa pământului şi suntem o parte a lumii. În fond, suntem iepurele acela alb care este scos dintr-un joben. Deosebirea dintre noi şi iepure este că iepuraşul lipsit de experienţă nu ştie că el colaborează la scamatorie. Cu noi e altceva, noi credem că luăm parte la ceva enigmatic şi am vrea să limpezim cum se leagă toate acestea laolaltă.”
  • „Lucrul cel mai deştept este să ştii că nu ştii!”

Mulțumesc mult Editurii Univers pentru că mi-a oferit șansa de a citi această carte formidabilă, pe care o puteți procura de aici.

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

lumea-sofiei.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s