,,Regina Roșie” de Victoria Aveyard

De când a apărut pe piața editorială din România mi-am zis că trebuie neapărat să citesc această carte. Ce m-a atras? Sinopsisul:

    ,,Lumea lui Mare Barrow este impartita in doua, dupa culoarea sangelui: cei cu sangele comun, rosu, ii servesc pe cei cu sange argintiu, elita societatii, cei care sunt dotati cu puteri supraumane. Mare face parte din rosii si-si duce traiul de pe o zi pe alta, ca hot intr-un mic sat de la tara, pana cand destinul o aduce in fata regelui, a reginei si a tuturor nobililor, unde ea descopera ca este si rosie, dar si argintie, cu puteri nebanuite.

Ca sa ascunda adevarul, regele o obliga sa minta si sa joace rolul unei doamne dintr-o Inalta Casa pierduta, cu o putere impresionanta, si o promite de mireasa unuia dintre fiii lui, astfel devenind o printesa argintie. Pe masura ce patrunde si mai adanc in lumea argintiilor, Mare risca totul si isi foloseste noua pozitie pentru a-i ajuta pe cei din Garda Stacojie, un grup de rebeli rosii. O miscare gresita ii poate aduce moartea, dar in jocul periculos in care a intrat singura certitudine este tradarea.”

Multă lume o laudă, și pe bună dreptate. Mie mi-a plăcut extraordinar de mult, mă bucur că am descoperit încă un fenomen literar. Am citit-o cu mare-mare plăcere, nici n-am simțit cum a zburat timpul 🙂

Ce este romanul Victoriei Aveyard?

O distopie excelentă, cu o ierarhie socială bine definită: Argintii și Roșii. O poveste cu aventură, suspans și multe sentimente. O carte despre ambiția de a reuși, despre sacrificiu, speranță, importanța familiei. Un roman pe care nu-l poți lăsa din mână până la ultima pagină. O carte pe care ai recomanda-o tuturor. Un MUST-READ. Și evident a cărei continuare abia aștept s-o citesc 🙂

Personajul principal este Mare Barrow, o adolescentă dintr-un sătuc al Nortei, Pilonii. În acest stat societatea este structurată astfel: Argintii – clasa conducătoare, înzestrată cu puteri supraomenești și Roșii – pătura de jos, a celor care muncesc cu sudoarea frunții, a celor ce luptă pentru victoriile Argintiilor. Mare urăște această viață, îi urăște pe Argintii și în curând, când va împlini 18 ani, va fi trimisă pe front, întrucât nu s-a pregătit pentru a activa în vreun domeniu. Furia și nemulțumirea îi sunt oarecum eclipsate de un sentiment de resemnare. Frații ei mai mari au fost încorporați, aceeași soartă o va aștepta și pe ea…

,,Sângele lor e o amenințare, un avertisment, o promisiune. Nu suntem și nu vom fi niciodată la fel.”

Este șocată când află că cel mai bun prieten al ei din copilărie, Kilorn, și-a pierdut slujba și că va fi trimis la război în cel mai scurt timp. Nu poate să nu-i întindă o mână de ajutor, trebuie să găsească o soluție.Disperarea o determină să ceară ajutorul unei grupări secrete de rebeli, Garda Stacojie, însă are nevoie de foarte mulți bani. Sora sa mai mică, Gisa, o ajută să pătrundă în Cetatea Soarelui pentru a-și pune în practică abilitățile de hoț de buzunare. Din păcate, misiunea eșuează…

,,De dragul lui, încerc să rămân calmă în timp ce îi explic cum stau lucrurile. Două mii de coroane ar putea foarte bine să coste tronul regelui, însă eu o fac  să pară floare la ureche.”

Pe înserat se strecoară în apropierea unui han și, profitând de întunericul nopții, golește câteva buzunare. Are o mare surpriză când este prinsă de mână de tânărul argintiu Cal. În loc să-i facă rău, el o lasă să i se confeseze (ea evită să zică ceva de Garda Stacojie) și-i dă bani, pe care ea îi acceptă. În dimineața următoare, primește o înștiințare de la Curtea Regală, fiind chemată acolo. Îngrijorarea îi este spulberată, întrucât este angajată ca servitoare din ordinul lui Cal, despre care află că este prințul moștenitor.

,,Nu pot să privesc înapoi, să-l văd cum stă acolo, îmbrăcat în hainele lui elegante, pline de decorații și medalii, arborând acea înfumurare de suveran pe care o urăsc.”

La palat se desfășoară Turnirul Reginelor, unde cele mai frumoase și bogate fete Argintii își etalează puterile, pentru a-l convinge pe prințul moștenitor că merită să le ia de nevastă. Intrând în contact cu puterile Evangelinei, Mare provoacă o explozie, uimind pe toată lumea. Cum e posibil ca o servitoare roșie să aibă asemenea puteri?  Regina și regele îi inventează o poveste și astfel ea devine Mareena Titanos, fiica unui răposat erou argintiu, crescută într-o familie de roșii.

,,Ești și roșie, dar și argintie, o curiozitate cu niște consecințe mortale pe care nu le poți înțelege.”

Peripețiile de-abia acum încep. Devenită peste noapte o prințesă, viitoare soție a lui Maven (mezinului familiei regale), trebuie să învețe să fie o argintie. Totodată începe să se descopere, să își dea seama că ea nu doar că manipulează curentul electric, ba chiar îl și produce. Se aliază rebelilor din Garda Stacojie, iar Maven face același lucru din dorința de a ieși din umbra fratelui său mai mare. Lucrul pe care Mare nu-l înțelege și de care nu e conștientă e că ,,Oricine poate trăda pe oricine”.

Vă las pe voi să descoperiți cum se sfârșește această aventură, ce întorsătură neașteptată iau evenimentele. Mare Barrow sau Mareena Titanos? Cal sau Maven? Roșie sau Argintie? Răspunsurile le veți afla citind fermecătoarea carte a talentatei Victoria Aveyard 🙂

Fragmente:

  • ,,Orice aș simți sau gândi, Cal nu e prințul căruia i-am fost promisă. Ba mai mult, el se află de partea greșită a baricadei. El e dușmanul meu. Cal e interzis.”
  • ,,Cal e o faleză și eu mă arunc de pe marginea ei, fără să mă îngrijorez ce anume ar putea să ne facă asta amândurora. Într-o bună zi, el își va da seama că sunt dușmanul lui, iar toate acestea vor fi doar o amintire de mult uitată. Dar nu încă.”
  • ,,Vreau să-i arunc cu moneda aia în cap, să-i spun că pot să am grijă de mine, însă o parte din mine știe că nu ar fi tocmai un lucru înțelept.”

 Părerile criticilor:

  • „O lume volatila si o eroina fara egal.“ Booklist
  • „Un thriller plin de imaginatie, in care iubirea si revolutia se ciocnesc, iar puterea si dreptatea sunt intr-o lupta pe viata si pe moarte. N-o veti putea lasa din mana.“ USA Today

 Mulțumesc mult Librăriei Donaris pentru că mi-a oferit șansa de a citi această cărțulie extraordinară! Dacă sunteți din Galați sau dacă sunteți în trecere, nu ezitați să faceți o vizită Librăriei Donaris! Cărțile pot fi comandate inclusiv de pe site-ul librăriei!

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

victoria-aveyard---regina-rosie---c1.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s