,,Copilul zânelor” de Philippa Gregory

Philippa Gregory, una dintre cele mai renumite scriitoare britanice contemporane de fictiune istorica, s-a nascut in 1954, in Kenya. La virsta de doi ani, s-a mutat in Anglia impreuna cu familia. A absolvit sectia de istorie a Universitatii din Sussex si si-a luat doctoratul in literatura secolului al XVIII-lea la Universitatea din Edinburgh. A lucrat o vreme ca jurnalist si producator la radio BBC, insa pasiunea pentru istorie si literatura a indemnat-o sa se dedice scrisului. Autoare prolifica, Philippa Gregory a publicat pina in prezent peste douazeci de romane, dintre care amintim: The Kingmaker’s Daughter (2012; Fiica eminentei cenusii, Polirom, 2013), Changeling (2012; Copilul zinelor, Polirom, 2013), The White Queen (2009; Regina alba, Polirom, 2010, 2014). Cartile sale s-au bucurat de un succes rasunator in intreaga lume si au fost deja traduse in foarte multe limbi.

Multă lume o laudă pe Philippa Gregory pentru romanele ei, pentru poveștile pline de farmec pe care condeiul ei magic le așterne pe hârtie. Și da, merită laudele, cu vârf și îndesat. Sincer să fiu o admir pentru  că a izbutit să scrie atât de mult și de bine, dar și că a reușit să-și prindă cititorii în mrejele ficțiunii cu iz istoric. Eu iubesc acest gen, cum iubesc și istoria de altfel 🙂

După ce am tot amânat lectura unei cărți de-a ei, s-a ivit și ocazia mult așteptată. Am ales să încep cu primul volum al seriei ,,Ordinul Dragonului”, intitulat ,,Copilul zânelor”. Titlul m-a intrigat și chiar eram curios să aflu cine este acel copil și nu am putut să nu mă gândesc la acele povești cu bebelușii lăsați de zâne în schimbul altora, la toate superstițiile oamenilor de altădată…

Personajul principal al romanului este Luca Vero, un tânăr de șaptesprezece, care după moartea părinților a rămas să locuiască într-o mănăstire. Toată lumea îl consideră a fi copil al zânelor, lăsat de acestea pe pragul casei unor soți nu tocmai tineri. Ipoteza lor este confirmată de contrastul dintre bătrânii părinți, oameni simpli, din popor, și fiul extrem de frumos și de deștept. Luca este preocupat de cifre și pentru anumite idei pe care le susține, este considerat eretic. Scapă, fiind racolat de un ordin religios secret – Ordinul Dragonului – pentru istețimea și perspicacitatea sa. Devine astfel inchizitor și va trebui să călătorească pentru a cerceta răul ce pare a vesti venirea sfârșitului lumii.

,,Se poate să fi trimis chiar un copil de zâne să afle spaimele din lume”, a spus în sinea lui bărbatul, în timp ce-și aduna hârtiile pe masă, apoi s-a ridicat în picioare. ,,Ce glumă bună pentru lumile văzute și nevăzute! Un copil de zâne în ordinul nostru. Un copil de zâne care trebuie să afle de ce se teme omenirea.”

La polul opus se află Isolda, fiica de șaptesprezece ani a unui fost cruciat. Ea nu este lăsată să stea lângă tatăl aflat pe patul de moarte, astfel încât fratele ei modifica testamentul răposatului, după bunul său plac. În mod normal ea ar fi trebuit să moștenească castelul Lucretili și moșiile din Italia, iar fratele ei proprietățile din Franța. Aviditatea lui întrece orice limite și-și pune sora în situația de a alege: fie se va căsători cu Robert, prietenul lui, fie va deveni maică abatesă. Preferă a doua variantă și fără nicio tragere de inimă depune jurământul monahal și devine conducătoarea unei mănăstiri de maici. În tot acest timp, prietena ei din copilărie și sora de cruce, maura Ishraq nu o părăsește nicio clipă.

,,Isolda era înveșmântată în albastru intens, culoarea doliului, și purta o pălărie înaltă, împodobită cu un voal din dantelă de culoarea prunei care îi acoperea părul blond, o cingătoare din aur arab strânsă pe talia înaltă a rochiei și cheile castelului prinse într-o parte pe un lanț de aur. […] Isolda a urcat treptele joase spre masa mare, tresărind când și-a văzut fratele așezat în jilțul mare cât un tron, unde până atunci stătuse tatăl lor. Știa că ar fi trebuit să se aștepte ca el să fie acolo, așa cum și el știa că ea va moșteni castelul și va sta în jilț după ce testamentul va fi deschis. Dar acum era prea îndurerată și nu s-a gândit că de-aici înainte își va vedea mereu fratele pe locul tatălui. Durerea era prea mare și ea nu-și dădea încă seama că nu-și va mai vedea niciodată tatăl.”

Situația se complică atunci când maicile încep să aibă vise stranii, se trezesc cu stigmate în palme. Acest necaz este pus pe seama venirii noii maici abatesă și a slujnicei sale păgâne. Luca, însoțit de Freize și de secretarul Peter, pleacă în prima sa misiune, aceea de a descoperi cauzele întâmplărilor dubioase din schitul de maici. Nimic nu este ceea ce pare a fi, iar vinovații sunt persoanele pe care nu le bănuia nimeni. Chiar și așa, Isolda și Ishraq nu sunt în siguranță. Fug, sunt răpite și apoi salvate de tânărul inchizitor. Așa devin tovarăși de drum, însă vă las pe voi să descoperiți pe unde îi mai poartă pașii. În plus, cine a zis că un om al bisericii nu pot nutri sentimente pentru o altă persoană? Cine a zis că diferențele de cultură, de religie sunt o piedică în calea iubirii?

Vă recomand cu tot dragul această carte. Sunt sigur că vă va plăcea și că vă veți  îndrăgosti de felul în care scrie Philippa Gregory. În timpul lecturii simți că ești alături de personaje, că lupți alături de ele împotriva răului, că ești parte a acelei lumi superstițioase din secolul al XV-lea. Contextul istoric este extrem de interesant, acțiunea fiind plasată în anul 1453, la scurt timp după Căderea Constantinopolului, eveniment pe care europenii îl privesc cu groază. Dacă o așa capitală a creștinătății a fost doborâtă, ce soartă tragică îi așteaptă pe ei?

În orice caz, nu ratați lectura acestui prim volum. Veți aștepta ca și mine continuarea, cu sufletul la gură, pentru a afla prin ce peripeții mai trec inchizitorul Luca și nobila Isolda…

Fragmente:

  • ,,- Cu zero poți măsura ce nu există. Turcii au cucerit Constantinopolul și imperiul nostru de răsărit nu numai pentru că au avut cele mai puternice oști și cei mai buni comandanți, ci pentru că au avut o armă pe care noi nu am avut-o: un tun așa de mare, că a fost nevoie de șaizeci de boi ca să-l aducă. Ei știu lucruri pe care noi nu le înțelegem. Motivul pentru care am cerut să fii adus aici, motivul pentru care ai fost dat afară de la mănăstire fără să fii pedepsit pentru nesupunere sau torturat pentru erezie este că eu doresc ca tu să afli aceste mistere; vreau să le cercetezi, ca și noi să le știm și să ne înarmăm împotriva lor.” 
  • ,,- Nu este dorința mea, ci a lui. E și calea firească a lucrurilor – trebuie să recunoști și tu. Te-a crescut aproape ca pe un băiat, cu prea multă bogăție și prea multă libertate. Dar acum trebuie să trăiești ca o doamnă nobilă. Ar trebui să te bucuri că mănăstirea e aproape și nu e nevoie să pleci prea departe de pământurile astea, pe care știu că le-ndrăgești. Nu ai fost alungată – ar fi putut porunci să pleci oriunde altundeva. Vei sta într-un loc de pe moșia noastră: la abație. Voi veni să te văd din când în când…”
  • ,,Luca a așteptat până ce femeile au trecut de el ca niște somnambule, cu pasul măsurat, ca o gardă de onoare, apoi s-a întors în camera de oaspeți și a îngenuncheat la marginea patului, rugându-se fierbinte pentru îndrumare și pentru a găsi, în ciuda îndoielilor sale, înțelepciunea de a descoperi ce lucru necurat se petrecea în locul acesta sfânt și de a-l îndrepta.”

Părerile criticilor:

  • Copilul zânelor este o carte stranie… Ea te pune in pielea unor personaje istorice si, prin scenele pe care le regizeaza, te ajuta sa intelegi momente din istoria medievala care altfel ar fi ramas necunoscute.” (The Guardian)
  • „Misiunea incredintata lui Luca – aceea de a gasi semne care prevesteau sfirsitul lumii – este o versiune fictiva a nelinistii resimtite de majoritatea crestinilor dupa caderea Constantinopolului.” (Philippa Gregory)

Mulțumesc mult Librăriei Online Libris pentru că mi-a oferit ocazia de a citi această poveste încântătoare! ,,Copilul zânelor” poate fi procurată de pe site-ul Libris la un preț extrem de avantajos alături de alte cărți online și, evident, cu transport gratuit. Pentru a fi la curent cu noile promoții și oferte dați un like paginii lor de facebook 🙂

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

23 de comentarii

  1. Autoarea scrie bine. Mi-a placut povestea tocmai pentru ca apar subiecte precum inchizitie, vrajitorie, calugarite puse pe rele, vanatoare de varcolaci, povesti de dragoste!
    Felicitari pentri recenzie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s