,,Transgalactica” de Philip Reeve

       Philip Reeve, scriitor și ilustrator britanic, a debutat ca romancier în 2001, cu Mortal Engines, care a avut parte de o primire spectaculoasă: nominalizat la Premiul Whitbread, a fost distins cu prestigiosul Smarties Gold, precum și cu premiile ,,Cartea anului”și ,,Cartea pe care n-am putut-o lăsa din mână acordate de emisiunea BBC Blue Peter. Următoarele sale volume pentru copii și adolescenți” s-au bucurat de un succes de public extraordinar. SF-ul cyberpunk Transgalactica (Railhead, ediția originală) este cel mai recent dintre ele. Drepturile de ecranizare au fost cumpărate de Warner Bros, încă de dinainte de ieșirea cărții pe piață.

Încă de la început am fost curios să citesc această carte, întrucât este încadrată în genul SF cyberpunk, gen pe care nu-l experimentasem înainte. Mi-a plăcut extrem de mult, am citit-o repede, cu ușurință, iar timpul petrecut în compania acestei cărți a zburat ca vântul și ca gândul.Este recomandată copiilor și adolescenților, însă eu sunt de părere că nu are o limită de vârstă. Niciodată nu e prea târziu să faci cunoștință cu universul fascinant căruia îi dă naștere condeiul lui Philip Reeve.

Într-un viitor îndepărtat oamenii au colonizat întreaga galaxie, creând o adevărată rețea, de dimensiuni impresionante. Pe distanțele dintre planete, exprimate în mii de ani lumină, se călătorește cu ajutorul unor trenuri speciale  ce pot trece prin porțile-k, niște portaluri extrem de interesante. De asemenea, această lume este populată și de roboți, călugări-roi, motorikși. Gardienii, entități imateriale, vin de pe Bătrânul Pământ (Terra) și sunt ”zeitățile” ce stăpânesc rețeaua cu ajutorul puterilor supranaturale și a monarhiei instaurate. Însă acești Gardieni nu sunt atât de atotputernici precum par, sunt conservatori, temându-se de nou și de ceea ce l-ar putea însoți…

,,Numai trenurile pot trece prin porți, bătrânele și înțeleptele trenuri ale imperiului, frumoase ca niște pești prădători, visându-și visele lor despre viteză și nemărginire în timp ce gonesc nebunește de la o lume la alta.”

Protagonistul acestei cărți este Zen Starling, un băiețel și un iscusit hoț de buzunare. De când se știe n-a avut parte de un cămin al său, călătorind de colo-colo cu sora sa mai mare și cu mama lor, bolnavă psihic. Dar la un moment dat, viața sa se schimbă radical. Este racolat de Raven, un vechi dușman al Gardienilor și al rețelei, considerat de toți mort.

,,Nu călătorea numai ca să fure; o făcea pentru că îi plăceau peisajul schimbător, bezna vuindă a tunelurilor și pâlpâirea porților.”

Acesta îl convinge să i se alăture, de fapt, să-l ajute să fure o cutiuță prețioasă, totul contra-cost. Cu această ocazie, Zen descoperă că este membru al familiei regale, al Noonilor. Mama sa este doar o mamă surogat care n-a putut acceptat să dea copilul pe care l-a purtat timp de 9 luni în pântece.Ea l-a răpit și a făcut în așa fel ca să li se piardă urma. Trăsăturile sale fizice confirmă acest fapt, astfel încât se va putea da cu ușurință drept una din rudele îndepărtate și nu prea bogate ale Noonilor. Motorikul Nova este un fel de roboțel,  dar unul neobișnuit, întrucât își dorește să fie și este cât se poate de umană. Ea îl ajută pe Zen să se pregătească, ea îl însoțește în trenul regal.

,,Vedea trapa. Probabil ca Nova o deschisese. Prin ea pătrundea lumina.

       ”Lucruri rele”, răspunse ea.

        Zen ajunse la trapă, se chinui să se întoarcă pe spate și se trase afară pe acoperișul trenului.

       Nova avusese dreptate.”

Băiatul se integrează cu brio, găsește banalul pyxis și împreună cu Nova îl fură, distrugând totodată impunătorul tren.Adevărata aventură de-abia acum începe, încât Zen este căutat în întreaga rețea, aflându-se că a fost un impostor.Pentru Nova, de care se îndrăgostește, își riscă viața. Oare planul lui Raven este atât de meschin? Oare există viață și dincolo de granițele rețelei? Oare poate exista dragoste între un om și un motorik? Răspunsurile la aceste întrebări le veți afla citind ,,Transgalactica”.

Cu siguranță vă va plăcea această carte, scriitura, povestea în sine. Eu vi-o recomand cu drag, căci este o lectură perfectă pentru o zi călduroasă de vară, o aventură care abia așteaptă să fie descoperită…

 Mulțumesc mult Editurii Booklet Fiction pentru că mi-a oferit șansa de a citi această carte extraordinară! O puteți procura de pe Cărturești.ro, dar și din librării.

LECTURĂ PLĂCUTĂ 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s