,,Banda celor șase ciori” de Leigh Bardugo

   Leigh Bardugo s-a născut la Ierusalim, a crescut în Los Angeles și a absolvit Universitatea Yale. A lucrat în publicitate, jurnalism și, mai recent, s-a specializat în make-up și efecte speciale. În prezent, locuiește și scrie la Hollywood. Este membră a trupei Captain Automatic.

Îmi plac nespus cărțile Young Adult, iar dacă mai sunt și fantasy, totul e perfect. La fel și în cazul cărții de față ce te atrage de la prima vedere. Am fost curios în privința ei și nu pot să spun decât că a întrecut orice așteptări. Mi-a plăcut extraordinar de mult! De ce?

Pentru că ,,Banda  celor șase ciori” este o femecătoare poveste desfășurată într-o lume în care oamenii conviețuiesc alături de Grisha, cei înzestrați cu puteri supranaturale. Pentru că totul pare atât de real. Pentru că ești ținut cu sufletul la gură, pentru că ești martor al multor schimbări de situație. Pentru că ticăloșii pot salva lumea ori o pot distruge. Pentru că inevitabil vei aștepta să citești continuarea seriei. Ca și mine de altfel.

Ne aflăm în Ketterdam, un centru înfloritor al comerțului internațional dintr-o lume atât de asemănătoare și, totodată, de diferită de a noastră. Nu sunt nelipsite bandele de tâlhari ce-și împart teritoriul între ele, ce se războiesc pentru ceea ce consideră ei că le-aparține. O descoperire e capabilă să zguduie întreaga lume din temelii: jurda parem. Acest drog odată consumat de Grisha le sporește puterile într-un mod înfricoșător, le provoacă dependență și, în scurt timp, moartea.

De aceea, comerciantul Van Eck apelează la renumitul hoț Kaz Brekker pentru a-l trimite la Curtea de Gheață, capitala fjerdanilor. Aici se află omul de știință ce deține secretul jurdei parem, pe care trebuie să-l salveze de acolo înainte să fie prea târziu. Dacă secretul rămâne un secret, omenirea și economia ar putea fi salvate. E o misiune riscantă, aparent imposibilă, însă pentru imensa recompensă Kaz își asumă orice risc.

Pleacă într-o călătorie spre locul cu pricina, însoțit de echipa sa, ce-l va ajuta să ducă misiunea la capăt, în condițiile în care Curtea de Gheață este o adevărată cetate, greu de pătruns. Nu și pentru mintea ageră a lui Brekker. Alături de Inej Fantoma, Nina – Grisha Sfâșie-Inimi, fjerdanul Matthias, Jesper – împătimitul jocurilor de noroc și Wylan – băiatul de bani gata fugit de-acasă, Kaz trece prin peripeții ce întrec orice limite. Adesea se află la un pas de a-și pierde viețile și de a transforma sarcina lor într-o nereușită.

Vor izbuti cei șase neînfricați să pătrundă dincolo de zidurile de nepătruns ale cetății? Îl vor găsi pe mult râvnitul om de știință? Misiunea lor va fi încununată de victorie sau de eșec? Înt-un joc al puterii, al trădărilor și al răzbunării, se poate aprinde palida flacără a iubirii? Răspunsurile la aceste întrebări le veți afla citind minunata carte a scriitoarei Leigh Bardugo…

Eu vă recomand cu tot dragul ,,Banda celor șase ciori”. Vă invit în acest univers frumos conturat de condeiul autoarei. Vă invit să descoperiți o frumoasă poveste despre prietenie, încredere, ambiții nemăsurate și inimi rănite, capabile să distrugă totul în jurul lor, dar și să clădească cea mai frumoasă trăire umană: IUBIREA…

   Fragmente: 

 • ,,Da, mamei tale îi plac mușcatele sălbatice pentru că nicio altă floare nu are aceeași culoare și, după cum spune ea, atunci când rupe o mușcată și o pune după ureche, întreaga lume miroase a vară. Mulți băieți o să-ți aducă flori, dar într-o bună zi ai să găsești unul care va afla floarea ta preferată, cântecul tău preferat și prăjitura ta preferată. Și chiar dacă va fi prea sărman ca să ți le poată oferi, n-o să conteze, pentru că a avut răbdare să te cunoască așa cum nu te cunoaște nimeni altcineva. Doar acelui băiat merită să-i dai inima ta.”
 • ,,Ce-i unea? Lăcomia? Disperarea? Sau doar certitudinea că dacă unul dintre ei sau chiar toți ar fi dispărut în noaptea  aceea, n-ar fi nimeni să-i caute? Părinții lui Inej poate încă vărsau lacrimi pentru fiica pe care o pierduseră, dar dacă Inej ar fi murit în Curtea de Gheață, n-ar fi plâns-o nimeni pe fata care era acum. Nu avea familie, nici frați, ci doar oameni alături de care lupta. Poate că trebuia să fie recunoscătoare pentru asta. ”
 • ,,Inej își dorea să-l vadă pe Kaz devenind altcineva, un om mai bun, un hoț mai blând. Dar un astfel de băiat n-ar fi avut ce să caute în Butoi. Băiatul acela ajunsese să rabde de foame într-un gang. Murise. Băiatul acela n-ar fi putut s-o salveze. Mă duc să-mi iau banii, și-a promis în sinea lui. Mă duc să-mi iau fata. Inej nu putea fi niciodată a lui, nu cu adevărat, dar Kaz avea să găsească o cale să-i redea libertatea pe care i-o promisese cu mult timp în urmă. Era o sarcină dificilă, dar Mâini-Murdare avea s-o scoată la capăt.”
 • ,,- N-am trimis niciun Grisha la rug. Toți Grisha au parte de un proces corect… Nina s-a întors spre el, cu ochelarii ridicați, cu lacrimile înghețate pe obraji. – Atunci cum se face că niciun Grisha n-a fost găsit nevinovat la sfârșitul așa-ziselor voastre procese corecte? Pentru că singura noastră crimă este că existăm. Crima noastră este că suntem ceea ce suntem.”

          Părerile criticilor:

 • ,,Banda celor șase ciori conține toate elementele pentru a-i captiva pe cititori: un lider viclean care are un plan pentru fiecare ocazie, situații-limită, o echipă războinică de proscriși pricepuți, o intrigă complicată și o tensiune insuportabilă.” Publishers Weekly
 • ,,Se citește pe nerăsuflate: o poveste despre o bandă multietnică formată din inadaptați foarte diferiți, dar care împreună alcătuiesc o familie.” Kirkus Reviews
 • ,,Imaginând ceea ce ar fi putut fi niște personaje tipice pentru adult fiction – singuraticul, rebelul, marginalul, uneltitorul  – Leigh Bardugo  a creat eroi convingători și dinamici. Ce provocare să se întoarcă la lumea pe care a construit-o în Trilogia Grisha!” School Library Journal

  Mulțumesc mult Librăriei Donaris Galați, fiindcă mi-a oferit neprețuita ocazie de a călători într-o lume încântătoare alături de personaje și mai încântătoare! Cartea poate fi procurată direct din librărie, dar și de pe site-ul ei.

LECTURĂ PLĂCUTĂ  🙂

10 comentarii

 1. Ce imi faci ? M-ai tentat maxim cu aceasta recenzie. Pur si simplu m-a atras cele scrise de tine. Felicitari!
  P.S. Asa cum ti-am promis, am sa citesc cartea!

 2. Vai, am rămas atât de în urmă cu noutățile! Ce mă bucur că am dat peste blogul tău. Altfel, aș fi aflat tare târziu că o nouă capodoperă marca L. Bardugo a apărut și la noi. Am adorat trilogia ”Grisha” și chiar mă întrebam când apar noile ei cărți. Ieeei! 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s