,,Brici” de Gönül Kivilcim

Vara aceasta mi-am propus să citesc mai multă literatură turcă decât deobicei și uite că dorințele devin realitate. Îmi este imposibil să nu repet că apreciez nespus de mult viziunea realistă a autorilor turci. Ei scriu despre țara, orașele lor, despre locuitorii ce populează aceste meleaguri. Cărțile lor prezintă realitatea așa cum este ea, fără a denigra sau a lăuda, fără a înrăutăți sau a îmbunătăți lucrurile. Nu poți să nu apreciezi asta!

”Brici” este o astfel de carte, la fel cum Gönül Kivilcim este o astfel de autoare. Ea reușește să scoată în evidență ceea ce se ascunde dincolo de aparențe, dincolo de frumusețea metropolei ce a dăinuit de-a lungul timpului, dincolo de Istanbul. Orașul situat pe două continente, capitala fostului Imperiu Otoman, nu se reduce numai la seraiuri, baclavale și muzică orientală. Ca în orice loc, râsetele și fericirea conviețuiesc cu lacrimile și disperarea. Nu există doar bogătași trăind în palate înșirate de o parte și de alta a Bosforului, ci și oameni ai străzii cu tumultoasa lor aventură pentru supraviețuire…

Protagonistul acestui roman este Brici, un băiat aflat în pragul adolescenței. Rămas orfan de mamă și părăsit de tată, ajunge să înfrunte viața încă de la o vârstă fragedă. Devine un copil al străzii, descoperă acest univers al celor fără cămin. Învață importante lecții, totul pentru a rezista pericolelor ce pândesc la tot pasul. Se împrietenește cu Kunt, cei doi devenind frați de cruce, împărțind și bune și rele.

O cunoaște pe Gul, o fată frumoasă, de care se îndrăgostește iremediabil și care i se alătură lui și amicilor săi. Pentru fericire, pentru îndeplinirea aspirațiilor, el este în stare de orice nebunie. Din păcate, povestea lor de iubire se sfârșește trist…

Gönül Kivilcim reușește să scrie o carte ce te pune pe gânduri. Despre realitatea crudă ce ne înconjoară. Te întristează și te revoltă deopotrivă. Ai vrea să faci ceva pentru Brici, pentru Gul, pentru cei asemenea lor. Pentru a împiedica sorțile tragice ale copiilor de pe străzi, lipsiți de educație și de un viitor. Oare când se va schimba totul? Oare când vom ajunge să trăim într-o lume guvernată de echilibru?

Vă recomand cu drag această carte, pentru care autoarea s-a documentat extrem de mult, pentru care a făcut cunoștință cu nefericiții lipsiți de un acoperiș de-asupra capului! E o carte care-ți va expune una din fețele lumii în care trăim. Îți va permite să te gândești și la alții, să îți dorești o schimbare. Schimbarea vine de la fiecare din noi. Împreună putem contribui cu gesturi mici, dar pline de însemnătate, pentru o lume mai bună…

   Fragmente: 

  • ,,Ce minunat e când faci orice în doi, nu-i așa? Să împarți orice ai este primul și cel mai important lucru pe care îl înveți pe stradă. Vrei întotdeauna să împarți un sendviș cu chiftele, iarba, cartoanele pe care dormi, pe scurt, tot ce ai…”
  • ,,Brici se uită la Gul care urmărea scena. Cea mai mare temere a lui se adeverise. Dragostea lor avea să aibă soarta tuturor poveștilor de dragoste. Avea să se sfârșească. O poveste de dragoste care începuse în agitația străzii, la orele când începea să se întețească mirosul de ciorbă de burtă și de intestine de oaie prăjite, nu putea să se sfârșească decât pe stradă. Și chiar așa s-a și întâmplat.”
  • ,,Astfel s-a aruncat Brici cu capul înainte în pântecul gras al orașului. Acum avea o diplomă și nenumărate povești de spus, dar nu avea cui să i le spună (…) Se întreba cu ce greșise. Se întreba și unde va găsi adăpost în nopțile înghețate de iarnă… Orașul era atât de mare, încât Brici era doar un grăunte de piper într-o oală uriașă de supă.”

   Mulțumesc Editurii Univers, fiindcă mi-a oferit șansa de a citi această carte, pe care o puteți procura de pe site-ul lor la un preț avantajos! 

       LECTURĂ PLĂCUTĂ!

brici.jpg

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s