,,Istanbul Istanbul” de Burhan Sonmez

Am fost tare încântat să aflu că va fi tradusă și la noi una din cărțile lui Burhan Sonmez, un scriitor a cărui evoluție este mai mult decât impresionantă. A apărut la Editura Polirom, am reușit s-o procur și am început lectura. Cum mă așteptam, a fost o carte interesantă care mi-a plăcut și care reprezintă cu brio literatura turcă contemporană de mare valoare.

Probabil cei care mă citiți știți cât de mult apreciez scriitorii turci și viziunea lor realistă asupra lucrurilor, asupra vieții. Am putea spune că suferă de sinceritate cronică, căci nu se dau în lături de la a spune lucrurilor pe nume. Nu cunosc fățărnicia, nu permit ca libertatea de exprimare să le fie îngrădită în vreun fel sau altul. Se așează în fața foii de hârtie și scriu. Scriu tot ce le trece prin minte și suflet. Așa își limpezesc gândurile, așa își exprimă fericirea, tristețea, revoltarea. Astfel își vindecă rănile sufletului, astfel se reîntregesc, punând la loc piesele pierdute din puzzle. Scriitorii sunt tot oameni, însă ceea ce-i diferențiază de ceilalți este curajul lor de a pune pe hârtie și bune, și rele.

”Istanbul Istanbul” este o carte ce te prinde în mrejele ei, încă de la primele pagini lecturate. Cum deja ne-am obișnuit, în romanele de genul acesta nu se pune accent pe acțiune, pe ceea ce fac personajele, ci pe gândurile, sentimentele, introspecțiile acestora. Totul pentru a transmite cititorului un mesaj, un îndemn, pe care acesta ar fi bine să-l ia în seamă. Departe de ochii noștri se petrec lucruri îngrozitoare, care ne fac să conștientizăm cât de crudă este viața cu unii și că trebuie să apreciem ceea ce avem, ba chiar și ceea ce ne lipsește. Unii o duc chiar mai rău decât ne-am putea noi imagina.

În celula cu numărul 40, dintr-un centru de tortură, patru prizonieri pe cât de asemănători, pe atât de diferiți, îndură împreună chinurile la care sunt supuși. Studentul Demirtay, Doctorul, Frizerul Kamo și Unchiul Kuheylan reușesc să compenseze bătăile, lipsurile, viitorul ce nu pare să fie roz, cu povestiri. Astfel, rând pe rând, fiecare destăinuie ceea ce îi stă pe suflet, narează întâmplări din viață, împărtășesc povești pe care le-au auzit și ei de la alții.

Timpul trece altfel, durerea nu se mai resimte cu aceeași intensitate, ușor-ușor se desprind de realitate. Se gândesc la viață, își expun filosofiile personale legate de libertate, iubire, destin. Însă în tot acest timp nu încetează să remarce contrastul dintre impunătorul Istanbul și ceea ce se ascunde dincolo de aparențe. Cu toate acestea, iubesc metropola, se simt a fi ei însăși situați pe două continente. Istanbulul e centrul lumii lor, e soarele universului lor, e inima lor, iar ei sunt fărâme neînsemnate ale acestui loc…

Burhan Sonmez reușește să aducă astfel un elogiu mărețului oraș, dar totodată trage un semnal de alarmă. Trebuie să acceptăm și să vedem și părțile negative, pe care noi oamenii le-am putea îndrepta. Libertatea e cel mai de preț dar cu care a fost înzestrat omul, un drept care de multe ori i se răpește. E de datoria celorlalți să i-l restituie…

Fragmente:

  • ,,Dar tu nu te mai uiți la ea, ci în jur, la ce a înfăptuit omul. Turnuri, statui, piețe, a construit după gândirea lui ziduri care nu se mai termină. Marea și pământul erau și înainte de om, dar orașele sunt lumea pe care el a făurit-o. Înțelegi că orașul s-a născut datorită omului și că are nevoie de el așa cum florilor le este necesară apa. La fel ca frumusețea naturii, frumusețea orașelor constă în existența lor. Pietrele necioplite devin uși de templu, iar bucățile de marmură spartă, o statuie solemnă.”
  • ,,Privind curtea care despărțea biblioteca de strada de dincolo de ea, m-am gândit la curenții de apă din Bosfor. Istanbulul semăna cu apele Bosforului, care la suprafață erau călăuzite de la nord spre sud, iar la fund invers. Viețile care se desfășurau împreună dar în mod diferit, una lângă alta și totuși în epoci diferite, arătau că locul putea domina timpul, timpul putea fi prins ca într-un vârtej  de apă și tras în puncte diferite. Arhitecții desăvârșiseră arta modelării timpului înaintea fizicienilor. Arhitecții, care construiau spații în formă de tunel, puteau face timpul să treacă prin el și puteau transporta oamenii dintr-o epocă în alta. Și timpul din această bibliotecă mică, aflată chiar lângă  aglomerație, curgea în direcții diferite ca într-un vârtej nevăzut din fundul Bosforului. Curgea încet, fără grabă, purtat de curentul de dedesubt al orașului.”
  • ,,Fiecare oraș își dorea un cuceritor și fiecare epocă își crea propriul cuceritor. Eu eram un cuceritor visător. Credeam în Istanbul și trăiam visând la el. Disperarea se răspândea ca ciuma, iar eu știam că aveau nevoie de mine acolo. Mă așteptau. Eram gata să-mi sacrific trupul ca să dau viață Istanbulului. Durerea era oglinda dragostei mele. Când Iisus l-a înviat pe cel mort, n-a dat viață unui cadavru, ci i-a reamintit nemurirea omului care uitase că e nemuritor. Și eu trebuia să-i amintesc de propria nemurire unui oraș nemuritor. Dacă era nevoie, puteam fi răstignit ca și Iisus, puteam aduna toate durerile în corpul meu. Istanbulul a cărui frumusețe era distrusă zi după zi avea nevoie de mine.”

        Părerile criticilor:

  • „Un zguduitor poem de dragoste inchinat Istanbulului…” (John Ralston Saul)
  • „Nu trebuie sa gasim cai prin care sa ne limitam libertatea. Dimpotriva, trebuie sa incercam sa ne depasim limitele si restrictiile, iar atunci cind reusim, sa fim pregatiti sa platim pretul pentru asta.” (Burhan Sonmez)
  • Istanbul Istanbul se construieste din tensiunea dintre peretii unei celule de inchisoare si nemarginirea imaginatiei, dintre granitele vulnerabile ale trupului si din adincurile nesatioase ale mintii. E un roman care ravaseste si fascineaza, inevitabil si de neuitat.” (Dale Peck)
  • Istanbul Istanbul creeaza un spatiu al sau, atit al culturii urbane, cit si al profunzimii filosofice, cu forma sa stratificata si sensurile multiple, asemenea scrierilor clasice. Este o viziune diferita si autentica a Istanbulului.” (Mesele Literary Magazine)

        Mulțumesc mult Librăriei Donaris Galați pentru ocazia de a citi această carte! Romanul poate fi achiziționat direct din librărie, dar și de pe site-ul ei

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s