,,Star Wars. Un nou cavaler Jedi” de Adam Gidwitz

După experiența plăcută oferită de aventurile prințesei, ticălosului și a băiatului de la fermă, mi-am dorit neapărat să descopăr ce vor face mai departe personajele noastre dragi. Cartea este scrisă ca un ghid pentru cei care-și doresc să devină cavaleri Jedi, în stilul inedit al lui Adam Gidwitz. El se adresează cititorului pe care-l identifică cu Luke, îi dă lecții importante, lecții pe care le poți aplica și în viața reală. Nu neapărat pentru a deveni un așa-zis Jedi, ci pentru a-ți apropia pașii de calea cea dreaptă, guvernată de lumină, de bine.

AȘADAR, TE-AI HOTĂRÂT SĂ DEVII CAVALER JEDI?

Pare cool. Să poți mișca obiecte cu forța minții. Să poți controla oameni cu puterea gândului. Ah, și să nu uităm de săbiile cu laser! Da, sunt foarte tari! Dar, ia aminte: nu e vorba doar despre forța gândurilor și despre săbiile luminoase! Să fii cavaler Jedi presupune foarte multă muncă. Și să ai de-a face cu băieți răi. Foarte mulți băieți răi. Care vor să te ucidă.

ÎNCĂ MAI VREI SĂ FII CAVALER JEDI?

Ei bine, în această carte vei găsi povestea unuia dintre cei mai mari cavaleri Jedi ai tuturor timpurilor. Este o lecție despre cum poți deveni cavaler Jedi. Poate că nu ai nevoie să înveți cum să levitezi sau cum să simți obiectele care te înconjoară, în timp ce ești legat la ochi. Și poate nu vrei să auzi o poveste despre săbii cu laser, bestii de zăpadă ucigașe și nave spațiale. Sau poate vrei. Ei bine, în acest caz, cartea asta a fost scrisă pentru tine. Alegerea, tânărul meu prieten, se află în mâinile tale. La propriu!

Cea mai importantă armă a imperiului, Death Vader, se află pe urma rebelilor, dorind să-i nimicească. Are loc o confruntare directă, în urma căreia mulți își pierd viața. Han și Leia reușesc să scape, fugind cu nava Millenium Falcon. Pe moment, ies din vizorul dușmanilor, dar când poposesc pe o planetă pentru a primi ajutor sunt prinși într-o capcană și capturați.

 ,,Lui Han o să-i lipsească locul ăsta. Energia. Devotamentul față de cauză. Curajul prostesc cu care rebelii înfruntă imposibilul. O stație de luptă imperială a distrus de curând o planetă întreagă. Dintr-o singură lovitură. Han a văzut rămășițele planetei plutind prin spațiu. E imposibil să te lupți cu o asemenea putere. Dar poți să încerci. Iar această adunătură pestriță de soldați și droizi, așa nesăbuiți cum sunt, încearcă.” 

Luke, sau mai bine zis cititorul, călătorește cu nava până pe  Dagobah. Aici îl întâlnește pe Yoda, cu a sa înfățișare neomenească, pe cel care a antrenat caveleri Jedi de-a lungul câtorva secole. Băiatul își începe propriul antrenament, fiind vegheat cu mare atenție de bătrânul maestru. Pentru a deveni un adevărat Jedi trebuie să țină la distanță teama, ura, sentimente care l-ar atrage de partea răului. Are parte și de o supriză, aceea de a-i întâlni sufletul lui Kenobi.

,,-Puterea unui Jedi izvorăște din Forță, spune Yoda. Însă ferește-te de partea întunecată. Furie… teamă… agresivitatea… Latura întunecată a Forței, ele sunt. Ușor, ele curg și iute se alătură. Dar dacă alegi să mergi pe calea întunecată, pentru totdeauna va pune stăpânire pe destinul tău, te va consuma, la fel ca pe ucenicul lui Obi-Wan. […]

– Yoda, partea întunecată este mai puternică? îl întrebi apoi.

-Nu… nu… Mai rapidă, asta da. Mai ușoară, da. Mai seducătoare. Ca un tort uriaș de buruieni de mlaștină. Să-l mănânci pe tot, ai vrea, și dulce îi va fi gustul. Sătul, te vei simți. Plin de energie. Însă energia va dispărea, și bolnav vei fi în curând. Mai bine să mănânci fructe, pește, lucruri bune. Nu la fel de dulci. Dar mult te vor ține.”

Își dezvoltă talentele, abilitățile de a controla Forța. Așa află că prietenii săi au fost capturați de Vader. Mai știe că ei reprezintă momeala cu care să-l atragă pe el în capcană. Chiar și așa, nu ia în seamă sfaturile maestrului și pleacă să-i salveze. Va reuși Luke să-și salveze amicii? Va reuși să-l învingă pe Vader sau va cădea în mâinile lui? Va rămâne de partea binelui sau va cădea în mrejele răului? Adevărul pe care-l va afla îi va curma soarta? Asta rămâne să aflați citind volumul ,,Un nou cavaler Jedi”.

,, -Să decizi tu trebuie, cum să-i ajuți mai bine, îți spune maestrul. Dacă pleci acum, să-i ajuți ai putea. Dar, la fel de bine, să distrugi tot ce au început s-ar putea, toate lucrurile pentru care au luptat și au suferit. Cauza. Rebeliunea. Războiul împotriva împăratului. Se poate totul să dispară. Dar să-i salvezi, tu ai putea. 

Te uiți la micul maestru Jedi cu groaza în privire. 

Tăcerea junglei se tulbură și o explozie de sunete izbucnește brusc din toate părțile.”

Nu știu dacă ați fost convinși să deveniți la rândul vostru un cavaler Jedi, dar măcar sper că v-am determinat să citiți această poveste. Vă va plăcea cu siguranță, veți simți cum zboară paginile, cum suspansul crește amenințător. Și, cel mai important, veți descoperi niște adevăruri pe care autorul nu se sfiește să le pună pe tapet…

Mulțumesc mult Editurii Litera pentru ocazia neprețuită de a descoperi tainele unui Jedi! Cartea poate fi procurată de pe site-ul editurii. Dacă doriți să fiți la curent cu noile apariții, cu promoțiile editurii, nu ezitați să le vizitați pagina de facebook

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

 

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s