,,Jocul coroanei” de Evelyn Skye

Ador ficțiunea istorică și fantasy-ul, iar cărțile din aceste genuri sunt favoritele mele, cele care-mi fac viața mai frumoasă. Spre norocul meu, există și cărți care îmbină ambele genuri într-un mod cât se poate de plăcut. Un exemplu concret îl reprezintă ,,Jocul coroanei” de Evelyn Skye, o carte apărut acum puțin timp la Editura Leda și pe care am așteptat cu nerăbdare s-o citesc. Și da, așteptarea a meritat!

Am citit-o dintr-o suflare, nerăbdător să aflu ce se va mai întâmpla, dar, totodată, am încercat să trag de timp, s-o savurez încetișor. Mi-a plăcut extraordinar de mult, încât aștept cu nerăbdare continuarea. Nu mai spun că am fost lăsat în coadă de pește, căci finalul îți stârnește curiozitatea într-un asemenea hal!

Acțiunea se desfășoară în Rusia Țaristă, în anul 1825. Ești purtat prin încântătorul Sankt Petersburg, pe la curtea Palatului de Iarnă, pe malurile Nervei. Ești înconjurat de atmosfera acelor vremuri, de societatea ,,franțuzită”. Totul e atât de fermecător, prezentat într-o manieră inedită, astfel încât ai face, dacă ai putea, și mâine o călătorie în timp, pentru a te lăsa pierdut în universul unei alte epoci, al unei alte vieți, cu mult diferite de a noastră… Și să nu uităm de Romanovi, dinastia care a domnit asupra Rusiei timp de secole și care a sfârșit într-un mod tragic…

Vika Andreieva și Nikolai Karimov sunt doi tineri, pregătiți de mici copii pentru a putea deveni Mag Imperial. Mentorii lor, frații Serghei și Galina, îi învață tot ceea ce știu, îi îndrumă cum cred ei de cuviință. Ceea ce nu știe Serghei, mentorul Vikăi, e că sora sa e la rândul ei mentor și că există încă un mag. Galina știe de ucenicul fratelui său, însă nu-i dezvăluie nimic lui Nikolai, păstrând acest secret până în ultima clipă.

,,Apă! Ba nu, gheață! Vika se aruncă la pământ și flutură brațul deasupra capului, generând o cupolă de gheață în jurul ei. Tremură, în timp ce copac după copac se izbea de scutul ei și trimitea cioburi de gheață care o înțepau în gât și în spate. Firișoare de sânge stacojiu se prelingeau peste corsetul rochiei. Vika închise ochii strâns. Atacul înflăcărat păru să dureze o veșnicie, dar, cu toate acestea, ea își păstră poziția. Apoi, într-un sfârșit, ultimul trunchi se zdrobi de scutul de gheață, pământul se cutremură și cerul încetă să mai tune. Zâmbetul ei era mai luminos decât focul.”

Familia țarului nu se află în unul din cele mai potrivnice momente. Țarul Alexandru e preocupat de kazahi și de Imperiul Otoman care nu îi dau deloc pace. Țarina suferă de o tuse ce nu prevestește ceva prea bun. Și ca totul să fie ,,perfect”, țareviciul Pașa nu pare deloc potrivit și nici pregătit pentru a fi următorul țar, spre deosebire de sora sa, Marea Prințesă Iuliana Aleksandrovna Romanova, mereu atentă la situația politică.

,,Însă Iuliana nu semăna cu Pașa – așa îi spuneau membrii familiei și cei mai apropiați prieteni – aproape deloc. Iuliana era interesată de economie și de politică (și chiar în acea clipă duce o hartă enormă, făcută sul), iar Pașa era interesat de vânătoare și de lectură. El zâmbea des și sporovăia cu toți servitorii, în vreme ce ea avea decența de a-și păstra demnitatea rangului regal. Și părul lui era mereu ciufulit! Nu, Iuliana nu semăna deloc cu Pașa și slavă Domnului pentru asta! Imperiul rus avea nevoie de cel puțin un Romanov cu capul pe umeri în generația asta.”

În acest context, la insistențele fiicei sale, țarul hotărăște începerea Jocului coroanei, în urma căruia doar unul din cei doi magi va rămâne în viață. Această veste cade ca un trăsnet pentru cei doi tineri. Nikolai și Pașa avuseseră ocazia de a o vedea pe Vika în timpul unui antrenament de-al ei și încă de atunci s-au simțit atrași de ea. De-a lungul competiției, cei doi magi sunt nevoiți să facă 5 vrăji prin care să dovedească că sunt capabili să-l slujească pe țar.

,,În felul acesta, jur credință țarului,

Și promit să mă supun regulilor Jocului,

Un duel al vrăjilor, până ce este declarat un învingător.

Față de aceasta și de toate tradițiile de aici dinainte stabilite, îmi iau angajamentul

De mag în Jocul Coroanei.”

Fiecare își coordonează mișcările în funcție de abilitățile lor diferite. Vika se află în armonie cu natura, cu ceea ce este viu, pe când Nikolai poate controla cu îndemânare mecanismele și tot ceea ce ia naștere din mâinile oamenilor. Se simt din ce în ce mai atrași unul de celălalt, sunt confuzi, au de luat decizii extrem de dificile, fiecare este iubit de altcineva. Care dintre cei doi va ieși victorios? Sau vor reuși schimba regulile jocului? Vor putea trăi fericiți împreună, controlând magia? Răspunsurile la aceste întrebări le veți afla citind ,,Jocul Coroanei” de Evelyne Skye.

Fără îndoială, este o carte incredibilă. Scriitura autoarei e excelentă și ți-e imposibil să nu remarci și să nu admiri toată munca de cercetare și toată pasiunea sa pentru Rusia Țaristă. Îți împărtășește din iubirea sa pentru frumos, oferindu-ți lecții despre iubire, prietenie, sacrificiu și despre cum în viață trebuie să căutăm o cale de mijloc pentru a reuși. Din păcate, această cale nu există uneori, astfel încât trebuie să faci alegerea dificilă, o alegere care te va urmări întreaga viață ca o fantomă înspăimântătoare apărută, pe neașteptate, din negura trecutului…

Părerile criticilor:

  • Jocul Coroanei este un basm fascinant, care îi poartă pe cititori într-o lume fantastică, misterioasă și seducătoare, plină de magie ascunsă și iubiri pătimașe.”
    Sabaa Tahir
  • „Absolut încântatoare. Adevărata vrăjitorie este în atmosferă – Skye creează o Rusie plină de magie și eleganță, descriind Sankt Petersburgul într-un fel atât de spectaculos, încât ai putea jura că te afli pe malurile Nevei și dansezi în sălile de bal ale Palatului de Iarnă.” Sara Raasch           

Mulțumesc Librăriei Donaris Galați pentru neprețuita ocazie de a citi această carte, pe care o puteți procura direct din librărie sau de pe site!

    LECTURĂ PLĂCUTĂ!

jocul_coroanei.jpg

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s