,,Doamna Atatürk” de İpek Çalışlar

Cu toții ați auzit probabil  de Mustafa Kemal Atatürk, o personalitate remarcabilă a secolului XX. El a schimbat destinul națiunii turce, a fondat Republica Turcia, punând astfel capăt perioadei dureroase de declin a Imperiului Otoman. A modernizat statul nou format, i-a permis să evolueze asemenea celor din Occident. A susținut laicitatea și progresul social, politic, economic, cultural. A permis emanciparea femeilor musulmane, le-a oferit drepturile de care nu au dispus niciodată.

Despre acest om, supranumit și tatăl turcilor, se pot scrie și spune multe. Dovadă stau nenumăratele biografii, studii, cărți. Un aspect important nu a fost luat în seamă, a fost evitat deopotrivă de scriitori și istorici: Latife Hanim. Soție a lui Atatürk pentru scurt timp, ea  a reușit să-l influențeze, să-l sprijine pe acest om politic ce va ocupa pentru totdeauna un loc fruntaș în istoria Turciei moderne.

Dar înainte de a fi un om politic de succes și primul președinte al Turciei, Atatürk a fost bărbat și om. A avut nevoie de afecțiune, de iubire și de un cămin, iar Latife Hanim a fost singura care i le-a putut oferi, ce-i drept, nu pentru mult timp.

Fosta jurnalistă a ziarului Cumhuriyet, İpek Çalışlar, a dorit să scoată la iveală portretul acestei femei, despre care s-ar putea spune că a avut o contribuție la fel de mare ca și a lui Mustafa Kemal însuși. Evident că într-o societate patriarhală, cu tendințe misogine, meritele unei femei nu ar fi fost recunoscute și strigate în gura mare. Autoarea își ia o misiune pe cât de complicată, pe atât de fermecătoare. Se documentează, ia legătura cu persoane de la care ar putea afla mai multe despre această primă doamnă a Turciei. Un lucru e cert: a dus-o la îndeplinire cu brio, reușind să alcătuiască ceva mai mult decât o biografie, o carte pe care cu toții ar trebui s-o citim măcar odată-n viață.

Latife Ușakizade s-a născut la Izmir (Smirna) la sfârșitul secolului XIX, într-o familie extrem de bogată și cu influență manifestată la nivel internațional. A studiat dreptul la Sorbona(Paris) și la Londra, după care s-a întors acasă la Izmir în 1922, în plină revoluție. Orașul se afla sub dominația grecilor conform tratatului de la Sevres. L-a cunoscut pe Mustafa Kemal în momentul în care l-a găzduit în reședința familiei sale, neatinsă, din fericire, de marele incendiu ce a cuprins Izmirul, salvat din mâinile dușmanului în cele din urmă.

Între cei doi s-a legat o frumoasă prietenie, o frumoasă poveste de dragoste, urmată la scurt timp de o nuntă controversată. Nici acum cercetătorii nu sunt siguri dacă Mustafa Kemal a acceptat această căsătorie pentru banii Latifei, fiica celui mai bogat om din Turcia, sau dacă ea a avut niște interese ascunse. Au format, fără îndoială, un cuplu reușit. Au muncit cot la cot, au participat la evenimente și au construit ceea ce avea să fie mai târziu piatra de temelie a Republicii Turcia. Visul lor a început să prindă contur după tratatul de la Lausanne (1923), prin care oficial republica înlocuia imperiul.

Latife era înzestrată cu o inteligență nativă, dobândise o vastă cultură și abilitatea de a vorbi fluent 8 limbi străine. S-a luptat din răsputeri și a reușit să obțină drepturi pentru femeile Turciei, să le implice în viața politică a noului stat de pe harta lumii. Un prim pas și cel mai dificil a fost făcut. Mustafa Kemal și Latife au divorțat după doi ani și jumătate, în care au fost soți, prieteni, camarazi, doi oameni legați de aceleași idealuri. Cauzele sunt numeroase, însă cea mai evidentă o reprezintă mândria și orgoliul de care amândoi dispuneau din plin.

Vă recomand să citiți ,,Doamna Atatürk”, căci sunt sigur că vă va plăcea! Veți descoperi o femeie puternică, modernă, dar și sensibilă, avidă de iubire și frumos. Vă veți da seama încă odată că și femeile pot contribui la conducerea acestei lumi. Eu consider că există loc și pentru ele, că de fapt ele sunt esența societății, încât merită toată admirația și dragostea noastră. Și nu uitați: în spatele fiecărui bărbat de succes se află o femeie puternică, cu o voință de fier…

Mulțumesc mult Editurii Univers pentru șansa neprețuită de a citi această biografie excepțională! O puteți achiziționa de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

     LECTURĂ PLĂCUTĂ!

11 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s