,,Pragul 2. Umbra martor” de Doina Roman

Cu ceva timp în urmă vă vorbeam despre o carte excepțională, romanul de debut al româncei Doina Roman. O experiență atât de plăcută ce m-a convins să citesc și continuarea poveștii, să trec din nou ,,pragul”, să mă bucur de o nouă lectură à la Doina Roman. Nu știu ce credeți voi, însă eu am impresia că am descoperit un talent neprețuit, o perlă a literaturii române, a literaturii în general.

Dacă n-aș cunoaște-o pe autoare, dacă numele ei n-ar fi scris pe copertă, m-aș gândi că persoana ,,vinovată” de această capodoperă este un scriitor consacrat, cu multă experiență în spate, deținător al celor mai importante distincții literare internaționale, despre care vorbesc ziarele și criticii literari din întreaga lume. Dar eu o cunosc pe Doina Roman, o autoare sensibilă, simpatică, carismatică, și numele său stă scris pe prima copertă a cărții. A debutat cu această serie fantastică, nu deține distincții internaționale (NU ÎNCĂ!!!), ci doar naționale, și nu se află pe prima pagină a faimosului New York Times, deși merită asta  cu siguranță. (Oricum nu știm ce ne rezervă viitorul, destinul, karma sau cum doriți să-i spuneți!)

Concluzia? Doina Roman nu este cu nimic mai prejos de literații străini, iar seria ,,Pragul” poate fi pusă laolaltă cu consacrații genului. Scriitura măiestrită îți permite să cazi în mrejele unei istorii fascinante, purtându-te dincolo de granițele posibilului, obișnuitului, conformismului. Da, această serie întrece orice așteptări, întruchipând nemărginitul…

,,- Cum de ce? Voiam să iubesc, să mă bucur, să pot simți ce e prietenia și teama, dacă vrei.

– Și acuma simți?

– Da, după ce s-a deschis caseta, da. Simt tot și mă bucur mult pentru asta, am renăscut, am o a doua șansă în viață. Cu toate că uneori mă doare atât de tare răutatea pe care n-am mai avut-o de mult. Uneori mă încearcă, îmi roade sufletul, inima. Nimeni nu se naște rău. Dar devii. Când vezi că dai tot și nimeni nu-ți spune un mulțumesc, răutatea începe  să muște încet din tine.”

Lumea de la începutul poveștii s-a schimbat radical. Ocheadele, vechea guvernare, au fost înlăturate. Domnia a fost preluată de haos, de dezordine. Viitorul este incert, pus sub semnul întrebării. La sfârșitul primului volum, Lia a recurs la a deschide caseta și, din acel moment, nimic nu avea să mai fie la fel vreodată. Acum, în cel de-al doilea volum, ea se trezește în compartimentul unui tren fermecat, condus și controlat de doi dragoni, frate și soră. Din mica odaie nu lipsesc o colivie și un cufăr nărăvaș, cu personalitate, despre care, inițial, nu știe prea multe. Se află departe de Crius, un trup lipsit de spiritul ce-l însuflețea și de mintea sa ageră, dar care, chiar și așa, nu are de gând să lase din mână ceasul de la Lia, singurul lucru ce-i mai leagă.

În același tren se află și Josette, o contrabandistă, Pisică și Slănină – cuplul cinic, mereu pus pe șotii, interesat de câștigul material, dar care adesea nu se diferențiază cu nimic de Stan și Bran. O deranjează pe Josette și astfel ajung pe mâinile controlorului Șarkan. Mai-mai să fie azvârliți din tren, neavând asupra lor biletele de călătorie. Sunt ,,salvați” tot de contrabandistă și intră în slujba ei. Ca întotdeauna reușesc  să scape din încurcătură, ducându-i de nas pe cei din jur și amuzând cititorii prin conversațiile lor nelipsite de umor, ironie și mult sarcasm.

,,Să înveți să pierzi… Nimeni nu învață asta, pierzi și gata, strângi din dinți, muști din tine, orbecăi în sufletul tău, te agăți de speranță, fie ea și cât un vârf de ac, îți înnozi vintrele în jurul pieptului plin de sânge și-ți dorești moartea. Și toate astea te năpădesc când zbori pe spatele unui dragon, într-o crevasă a timpului, într-o lume care te așteaptă să fii regină. Ce tâmpenie, ce aiurea e soarta! Tu să-ți dorești un nimic, iar nimicul să fugă de tine, tu să-ți dorești o clipă și timpul să încremenească pentru tine, la picioarele tale cu tot ce nu-ți dorești.”

Kat și Algar călătoresc împreună, nu tocmai siguri de ceea ce vor face de-acum încolo. Se confruntă cu schimbările survenite în lumea lor, schimbări ce nu prevestesc decât dezastru și distrugere. Kat se află la un pas de a-și pierde viața, din cauza încăpățânării și imprudenței cu care a atacat un grup de simicovi. Kor deține inima Liei și-și dorește să devină conducătorul lumii, să supună toate neamurile și clanurile. Mintea lui Crius ajunge să fie instalată în capul unei maimuțe violet.

Lia descoperă că are puteri nebănuite, inclusiv abilitatea de a vorbi gowska veche. Dragonul Șarkan se îndrăgostește de ea, e dornic s-o sprijine, deși conștient că inima-i va fi frântă odată ș-odată. Împreună cu frații dragon, cu tâlharii Pisică și Slănină, Lia pornește într-o aventuroasă călătorie,cu primejdii la tot pasul. Va reuși ea să-și cunoască originile, să-și descopere adevărata valoare? O fiică va fi capabilă să-și înfrângă preaputernicul tată și să mai treacă un prag? Kor va fi lăsat să facă ceea ce-și dorește, să-și mențină domnia despotică? Lia îl va revedea cândva pe Crius?

,,- Mary, de ce crezi că ea nu-și vrea inima înapoi?

– De ce să-și dorească cineva furtună tot timpul? Sigur, în clipa în care ar lua-o, Agenția ar fi aici. Lia este opera lor. O lasă în pace, atâta timp cât ea nu-și folosește puterile.

– Deci va fi pace!

– Un timp, doar un timp! Până se termină de turnat Marele Clopot. Atunci vom putea merge toți, dacă va fi nevoie…”

Răspunsurile la aceste întrebări rămâne să le descifrați singuri și, de asemenea, să faceți cunoștință cu umbra martor, să aflați dacă și cum va influența cursul istoriei ce ni se derulează dinaintea ochilor.

Vă recomand cu tot dragul să citiți ,,Pragul 2. Umbra martor” și întreaga trilogie, de altfel! Veți descoperi un univers fascinant, o acțiune antrenantă, personaje pe care, cu siguranță, le veți îndrăgi. Vă veți îndrăgosti de povestea țesută de o talentată autoare, de scriitura sa plăcută ce reușește să te reconforteze și să te țină, deopotrivă, cu sufletul la gură. Vă va plăcea această lectură,  o veți adora și vă veți folosi de propriul suflet pentru a descuia ușile ferecate, pentru a fi capabili să treceți ,,pragul”

A mai rămas ceva de spus? Citiți trilogia ,,Pragul”, fie că sunteți pasionați de literatura fantastică, fie că nu. Altfel veți regreta amarnic, căci nu știți ce pierdeți!

Părerile criticilor:

  • „Cu har si haz, Doina Roman creeaza lumi fantastice futuriste – populate de personaje pitoresti si picaresti – imbinand umorul cu aventura, extravagantul cu ineditul.” Oliviu Craznic
  • ,,Lumea propusă de Doina Roman are o scenografie infernală, gotică, de o deconcertantă irealitate. Este un spațiu al metamorfozelor continue, insolite. Ființe monstruoase, mecanomorfe coexistă cu cele care încă mai păstrează memoria propriului viu. Umbra martor, deși plin de răsturnări spectaculoase ale situațiilor narative, are ca supratemă melancolia unei umanități pierdute și încercarea – sisifică sau legitimă – de a o reînvia.” Teodor Dună

   Îi mulțumesc autoarei pentru șansa neprețuită de a păși în acest univers încântător! ,,Pragul 2. Umbra martor” poate fi procurată de pe site-ul Editurii Tracus Arte, dar și din librăriile partenere. Pentru a fi la curent cu activitatea Doinei Roman nu ezitați să dați un like paginii sale de facebook.

    LECTURĂ PLĂCUTĂ!

1043222.jpg

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s