,,Geniul” de Marie Lu

Cu câteva luni în urmă m-am bucurat de o carte incredibilă, ce m-a vrăjit prin povestea uimitoare și scriitura plăcută a autoarei. Finalul m-a lăsat fără răspunsurile câtorva întrebări, mi-a stârnit curiozitatea și m-a determinat să aștept cu nerăbdare continuarea. Din fericire, volumul al doilea al seriei a fost tradus destul de repede și așa am aflat ce mai fac personajele din ,,Legenda”, niște personaje uimitoare pe care le-am îndrăgit imediat și iremediabil. Și în cazul ,,Geniului” paginile au zburat ca vântul și ca gândul, timpul a trecut pe nesimțite. Încă o aventură a luat sfârșit, lăsându-se în suspans referitor la modul în care lucrurile se vor rezolva sau nu în ultima parte a trilogiei.

În ,,Geniul” acțiunea este prezentată, de asemenea, din punctul de vedere al ambelor personaje principale, June și Day. Pe cât de mult se aseamănă cei doi, pe atât de mult se diferențiază. Fata bogată, copilul de aur al Republicii, și băiatul sărac, marele dușman al statului, focul și apa, lumina și întunericul, se completează reciproc. Minți diferite, vieți diferite, dar suflete-pereche, fiecare fiind capabil să umple lacunele celuilalt. Doi eroi admirabili, doi adolescenți îndrăgostiți, în stare să riște tot pentru ei, pentru povestea lor de dragoste. La urma urmei, doi copii maturizați înainte de vreme, dar care n-au absolvit încă școala vieții.

,,Îl studiez cu mai multă atenție. E făcut din patru agrafe desfăcute, împletite cu grijă, una în jurul alteia, într-o spirală. Capetele sunt lipite, astfel încât agrafele să formeze un inel mititel. Forma e simplă. Ba chiar artistică. Citesc iubire și efort migălos în volutele metalului, în porțiunile acelea mici unde degetele lui Day au modelat sârma iar și iar, până când au curbat-o așa cum trebuia. Day a făcut inelul ăsta pentru mine. Mi-l pun pe deget și bijuteria alunecă ușor. E splendidă. Sunt emoționată, sunt atât de flatată, încât am rămas fără cuvinte. Nu îmi aduc aminte ultima dată când am primit un cadou meșterit de altcineva anume pentru mine.”

June și Day au fugit de autoritățile Republicii și nu sunt siguri de ceea ce-i așteaptă. Vor să ceară sprijinul Rebelilor și să ajungă, în cele din urmă, în Colonii. Nu este atât de simplu pe cât se așteptau, căci orice are un preț. Li se oferă ajutor, însă Day și, mai ales, June trebuie să se alăture cauzei rebelilor. Unul din șefii aceste grupări este chiar marele comandant DeSoto, un om cu două fețe, cu și împotriva Electorului. Vechiul șef al Republicii a murit, iar fiul său Anden îl înlocuiește. Este privit cu scepticism de toată lumea și, cu acest prilej, Rebelii îl vor omorî și vor face din ,,mărețul” stat totalitar un loc mai bun. Aparent.

June este pregătită pentru a-i câștiga încrederea lui Anden, pentru a-l determina să cadă în plasa lor. Imposibilul devine posibil, întrucât trădătoarea Republicii este iertată, iar  Anden chiar se și îndrăgostește de ea. Asasinarea Electorului este planificată până în cele mai mici detalii, lovitura de grație urmând să-i aparțină lui Day, marele erou al națiunii asuprite. În același timp, Anden încearcă să-i atragă pe cei doi de partea sa, fiindcă, spre deosebire de tatăl său, are de gând să facă schimbări majore, să pună înainte de toate interesul poporului. June îl susține și încearcă să-i dea de veste lui Day. Sunt departe  unul de altul, fiecare este iubit de către altcineva, pe măsura lor, sunt supravegheați neîncetat…

,,Închid ochii. Sărutarea lui e atât de ușoară! Abia dacă o simt și totuși nu mă pot abține să nu îmi doresc mai mult. Lângă Day, simt cum ceva ca un foc, ca o foame ne cuprinde – poate că e vorba chiar despre mânie, disperare adâncă și nevoie. În schimb, sărutarea lui Anden e doar delicatețe și grație rafinată. Purtare aleasă, putere și eleganță – asta îmi oferă el. Oare Day vede scena asta prin intermediul camerelor? Gândul ăsta se înfige ca un pumnal în mine.”

Este fascinantă imaginea pe care autoarea Marie Lu o atribuie viitorului, imagine păstrată secretă, dar pe care Day o descoperă pe când se aștepta mai puțin. Statele Unite de altădată s-au scindat în Republica totalitaristă și în Coloniile democratice – mult  mai sărace în realitate. Day descoperă adevărul despre viața în acest ,,tărâm al făgăduinței”, conștientizează că traiul în Republică nu e chiar atât de rău. Harta politică a lumii arată diferit, altele sunt marile puteri, Antarctica a fost colonizată, iar condițiile climatice au suferit o schimbare radicală. Această imagine este cât se poate de realistă, căci, la urma urmei, nu știm ce ne rezervă viitorul…

Cei doi protagoniști își dau seama că asasinarea Electorului va produce mai mult haos și că în spatele acestei rebeliuni se află cei la care nu s-ar fi așteptat. Și poate că Anden nu este așa de rău pe cât se zvonește. Numeroase oportunități le apar în cale lui June și Day, însă orice decizie ar lua sunt nevoiți să își asume niște riscuri. Cărei tabere se vor alătura, dacă povestea lor de iubire poate continua, rămâne să aflați citind ,,Geniul”, o distopie de 5 stele.

,,Oribil. Mă lepăd de această fantezie întunecată. Gândul de a-l părăsi pe Day altfel, de a-l trăda definitiv, de a nu-l mai ține în brațe, de a nu-l mai vedea absolut niciodată, mă face să strâng din dinți de durere. Preț de o secundă închid ochii și îmi amintesc blândețea mâinilor lui, cu bătăturile din palme. Și pasiunea lui neîmblânzită. Nu, nu aș putea să fac așa ceva niciodată. Știu asta cu o certitudine atât de mare încât mă înfricoșez. După toate sacrificiile pe care le-am făcut amândoi, merităm cu siguranță o viață împreună când toată povestea asta se va sfârși, nu? Merităm ceva. Să fugim în Colonii sau să reconstruim Republica? Anden își dorește ajutorul lui Day; putem să lucrăm împreună. Cum aș putea să întorc spatele luminii care se vede la capătul tunelului? Trebuie să mă întorc la el. Trebuie să-i spun lui Day totul.”

Vă recomand cu tot dragul această carte, întreaga serie ce captivează cititorii din întreaga lume! Cu siguranță vă va plăcea această distopie excepțională, nelipsită de aventură, suspans, intrigi, trădări și de o poveste de iubire, aparent, imposibilă, dar care poate va avea sorți de izbândă la un moment dat. Veți face o călătorie într-un viitor nu foarte îndepărtat, dar care reușește să ne pună pe gânduri. Deciziile de astăzi au consecințe mâine și pe termen lung. Important e să-ți asumi riscurile, să crezi în propriile acțiuni și principii! Altfel e posibil să fii sortit eșecului…

Părerile criticilor:

  • ,,Acțiunea trepidantă și atmosfera de ansamblu îi vor încânta pe fanii trilogiei Divergent.” – Shelf Awareness
  • ,,O lectură zguduitoare” – New York Journal of Books

   Mulțumesc mult Editurii Booklet Fiction pentru șansa neprețuită de a citi această carte! ,,Geniul” de Marie Lu poate fi procurată de aici, dar și din librării. 

       LECTURĂ PLĂCUTĂ!

5 comentarii

  1. Ce rau imi pare ca nu gasesc cartea pe stoc nici pe elefant, nici pe libris. De la Gaudeamus tot o vanez. Iar acum tu ma perpelesti 😛 Felicitari pentru tentanta recenzie! :*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s