,,Spioana” de Paulo Coelho

PAULO COELHO s-a născut la Rio de Janeiro în 1947. Este unul dintre cei mai de succes romancieri ai lumii, cărţile sale traduse în 80 de limbi şi editate în peste 200 de ţări atingând, până în prezent, vânzări de peste 150 de milioane de exemplare în întreaga lume, iar în România, de peste un milion de exemplare.

Paulo Coelho este, fără îndoială, unul dintre autorii mei favoriți, pe care l-am descoperit de curând și care m-a cucerit iremediabil. Scrierile sale ușurele, aerisite, ascund mesaje profunde, idei ce așteaptă să fie descifrate și ,,digerate” de cititori. Oricât de mult l-ai citi pe Coelho, oricât de multă atenție a-i acorda celor așternute de acesta cu măiestrie, tot n-ai putea considera că-l înțelegi pe deplin. La fiecare lectură a unei cărți de-a lui Coelho descoperi alte și alte înțelesuri ce nici nu-ți treceau prin minte odinioară. Coelho e o sursă inepuizabilă de sentimente, gânduri, filosofii de viață, având la bază numeroase experiențe personale și multă muncă de cercetare.

,,- Sunt semințe de floarea-soarelui. Însă, mai mult decât atât, reprezintă ceva ce tu trebuie să înveți; ele vor fi întotdeauna florile-soarelui, chiar dacă uneori nu le vei putea distinge de alte flori. Oricât și-ar dori, nu vor putea fi niciodată trandafiri sau lalele, simbolul țării noastre. Dacă își vor nega propria existență, vor ajunge să ducă o viață amară și vor muri. Așadar, învață să-ți urmezi destinul cu bucurie, oricare ar fi el. Câtă vreme cresc, florile  își arată frumusețea și sunt apreciate de toată lumea; apoi mor și își lasă semințele pentru ca alții să continue lucrarea Domnului.”

Ultima carte, publicată în 2016, a stârnit numeroase controverse. Foarte mulți cititori și fani de-ai săi au fost dezamăgiți, de-a dreptul nemulțumiți, de aceste lipsuri ale volumului de față. Personal, am citit ,,Spioana” cu aceeași nerăbdare și plăcere ca orice altă carte a faimosului Paulo Coelho. Încă odată m-a suprins cum numai acest autor reușește, mi-a întrecut așteptările, oferindu-mi acel ceva de care aveam nevoie, un refresh spiritual. Eu nu am simțit că ar prezenta anumite lacune, că i-ar mai trebui ceva. Pentru mine e perfectă așa cum este.

Subiectul m-a atras la fel de mult și chiar mi-a dorit să citesc un historical fiction ieșit din mâinile lui Coelho. Despre Mata Hari nu știam mai nimic și am considerat că-i ocazia potrivită să mai aflu ceva nou. Modalitatea în care autorul a ales s-o contureze pe celebra spioană mi s-a părut interesantă. Cartea a fost construită sub forma a două scrisori, un schimb de idei, informații și gânduri între Mata Hari și avocatul ei, domnul Clunet, redactate cu puțin timp înainte de executarea ei. O privire retrospectivă asupra unei existențe scurte și învolburate, cu suișuri și coborâșuri, cu speranțe și dezamăgiri.

,,Până atunci numele meu va fi deja uitat; dar nu pentru asta scriu, ca să-și amintească lumea de mine. Încerc de fapt să mă înțeleg pe mine însămi. De ce? Cum se poate ca o femeie care a obținut tot ce a vrut, timp de atâția ani, să fie condamnată la moarte pentru atât de puțin?”

Pe măsură ce înaintăm cu lectura o descoperim pe femeia aflată în spatele pseudonimului ce a consacrat-o, în spatele bârfelor, zvonurilor și a misterului ce-i învăluie povestea. Margaretha Zelle s-a născut într-un orășel din Olanda la sfârșitul secolului al XX-lea. Viața ei a fost cât se poate de normală până când, la 16 ani, a avut nenorocul de  a fi abuzată de către directorul școlii de educatoare pe care o urma. Prea plictisită de existența sa în acest colț uitat de lume și dornică să descopere lucruri noi, răspunde unui anunț matrimonial dintr-un ziar.

,,Sunt o femeie care s-a născut în epoca nepotrivită, și nimic nu mai poate schimba lucrurile. Nu știu  dacă lumea își va aminti de mine, dar dacă așa va fi, mi-aș dori să  mă țină minte nu ca pe o victimă, ci ca pe o persoană care  a luat hotărâri curajoase și a plătit fără teamă prețul ce trebuie plătit.”

Se căsătorește astfel cu ofițerul Rudolf MacLeod și îl însoțește în misiunea sa din Indonezia. Aici, aflată printre mulți alți europeni, descoperă cât de multă nefericire le aduce o căsnicie femeilor. Este un simplu instrument sexual  pentru bărbatul gelos căruia îi oferă și un copil. Un incident nefericit, conștientizarea adevărului ascuns dincolo de aparențe, o determină să se întoarcă acasă.

Se îndreaptă spre Paris și unul din visurile ei devine realitate. Se face cunoscută datorită frumuseții sale, datorită dansurilor ,,orientale” pe la execută pe scenele de la Scala și Olympia. Amestecul dintre erotism și arta unduirii corpului fascinează bărbați și femei, deopotrivă. Își vinde trupul pentru a obține avantaje, pentru a fi fericită. Dar Mata Hari este o femeie fericită? A păstrat semințele de floarea-soarelui de la mama sa și se cufundă într-o pseudo-beatitudine. Iubirea îi este străină, această armă de temut îi lipsește cu desăvârșire.

,,Zveltă și înaltă, cu flexibilitatea grațioasă a unui animal sălbatic, cu păr negru care se ondulează straniu și ne poartă către un tărâm fermecat. Cea mai feminină dintre toate femeile, care scrie o tragedie necunoscută cu  trupul său. Mii de curbe și mii de mișcări care se îmbină perfect cu mii de ritmuri deosebite.

Tăieturile astea din ziare par bucăți dintr-o ceașcă spartă, povestind despre o viață de care nici nu îmi mai aduc aminte…”

Viața în capitala inimilor veșnic îndrăgostite își pierde din farmec, devine tot mai fadă pentru ea. Așa că încet-încet începe să călătorească, într-o perioadă tulbure – în timpul Marelui Război, devenind, teoretic, un pion politic, o spioană, o amenințare. În cele din urmă, măreața Mata Hari a fost acuzată de trădare și arestată. Ea speră până în ultima clipă că va ieși de la Saint-Lazare, că-și va continua viața.

,,Nevinovată? Poate că nu e cuvântul potrivit. N-am fost deloc nevinovată din momentul în care am pus piciorul în orașul acesta pe care îl iubesc atât de mult. Am crezut că îi voi putea manipula pe cei care voiau să afle secrete de stat, am crezut că nemții, francezii, englezii, spaniolii nu vor avea cum să-mi reziste tocmai mie – dar până la urmă eu am fost cea manipulată. Am scăpat de unele fapte rele pe care le-am comis, dar  nu am avut altă vină decât aceea de a fi o femeie emancipată și independentă într-o lume guvernată de bărbați. Am fost condamnată pentru spionaj, când eu n-am aflat de fapt decât bârfe de prin saloanele din înalta societate.”

În acest timp scrie ultimele sale rânduri, un testament, niște file de jurnal. Pe de altă parte, avocatul său se străduiește din răsputeri s-o salveze, însă lipsesc dovezi ,,solide” atât pentru a o incrimina, cât și pentru a-i susține nevinovăția. Până la urmă, a fost sau nu Mata Hari vinovată? A meritat să fie executată această femeie demnă până la capăt?

Paulo Coelho reușește să contureze un uimitor portret acestei femei, acestui simbol al libertății. Cartea sa reușește să-ți creeze o imagine panoramică asupra personalității, asupra adevărului din spatele măștilor. De aceea, vă recomand cu drag să citiți ,,Spioana”, o frumoasă lecție despre viață, artă și curaj! Veți fi fascinați de rândurile așternute de cel mai vândut scriitor contemporan, veți avea pornirea de a sublinia, de a vă nota numeroase pasaje încărcate de adevăr ca și mine, de altfel. Veți încerca s-o înțelegeți pe Mata Hari, veți analiza situația, veți căuta răspunsuri. Însă nu uitați un lucru esențial: înainte de toate, Mata Hari a fost o frumoasă femeie, dornică să descopere cheie universului…

Mulțumesc nespus Librăriei Online Libris pentru șansa de a citi această carte excepțională! ,,Spioana” poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei, alături de multe alte cărți, inclusiv din seria de autor Paulo Coelho, la un preț avantajos. Pentru a fi la curent cu promoțiile lor, nu ezitați să le apreciați pagina de facebook

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru spioana paulo coelho

16 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s