,,Un băiat numit Crăciun” de Matt Haig

Crăciunul este, fără doar și poate, o sărbătoare pe care o iubim cu toții și pe care o așteptăm cu nerăbdare în fiecare an. Magia sărbătorilor ne cuprinde încă de la începutul lunii decembrie și continuă să persiste în atmosferă pe tot parcursul iernii. Cu o singură condiție: să ningă, să ne putem desfăta privirile cu albul imaculat ce învăluie orașele și satele. Eu sunt adept al Crăciunului savurat din plin, pasionat peste măsură de lecturile din serile friguroase. O perioadă specială este acompaniată de cărți de sezon. Căci ce poate fi mai frumos decât o carte bună și o cană de ciocolată caldă/ceai fierbinte alături?

Și anul acesta am încercat să respect tradiția, iar una dintre lecturile ce mi-au înfrumusețat zilele de sărbătoare este ,,Un băiat numit Crăciun” de Matt Haig. O poveste încântătoare, aflată la limita dintre real și fantastic, un veritabil basm modern. Un titlu pe care l-am putea pune cu ușurință laolaltă cu faimoasa ,,Poveste de Crăciun” a lui Charles Dickens. O carte pe care nu o mai poți lăsa din mână, pe care o savurezi și căreia îi faci loc în inima ta. Un volum pe care îți vei dori să-l recitești în fiecare iarnă.

Încă de la început vocea narativă ne oferă un avertisment, căci urmează să aflăm adevărata poveste a lui Moș Crăciun:

,,Dar dacă sunteți vreunul dintre cei care cred că anumite lucruri sunt imposibile, atunci ar trebui să puneți imediat deoparte cartea asta. Mai mult ca sigur că nu e pentru voi. Fiindcă această carte este plină de lucruri imposibile.”

Demult, pe când în noaptea de Crăciun copiii nu primeau cadouri, iar văzduhul nu răsuna a zurgălăi, într-un loc izolat din tărâmul Finlandei trăia Nikolas, un băiețel sărman, orfan de mamă. De mic a fost nevoit să se obișnuiască cu mai puțin sau cu lipsă. Însă avea, din fericire, ceea ce orice copil și-ar dori: un tată minunat alături de care viața capătă note strălucitoare, în ciuda oricăror carențe. Într-o zi ca oricare alta, unicul său părinte este cooptat pentru o misiune regală pe cât de incredibilă, pe atât de importantă. Grupul de bărbați vânjoși, rezistenți la intemperiile vremii, trebuie să găsească și să dovedească existența elfilor.

Cât timp este plecat tatăl său, Nikolas este îngrijit de mătușa Carlotta. Îngrijit este mai mult decât exagerat. Suferă de foame, de frig, își pierde chiar și acoperișul de deasupra capului, fiind obligat să doarmă sub cerul liber. Un chin ce nu pare să ia sfârșit, un dor nespus pentru singurul om care-i oferă afecțiune și muultă nefericire. Dar, la urma urmei, totul are o limită. Nu mai poate aștepta fără să facă ceva. Tatăl său întârzie prea mult. Mânat de un curaj nebunesc și de dorința înflăcărată de a-l revedea, Nikolas pleacă la drum spre nordul îndepărtat.

Călătoria sa nu este nici pe departe ușoară. Are norocul de a se împrieteni cu un ren, alături de care înfruntă vremea aprigă. Dar ceea ce descoperă îi va schimba perspectiva asupra vieții odată pentru totdeauna. Elfii există. Da, elfii nu sunt doar niște închipuiri ale oamenilor. În fața lui Nikolas, în carne și oase, apar Moș Topo și Micuța Noosh. A găsit fesul tatălui său în zăpadă și se îngrijorează, însă nu are altceva de făcut decât să-i însoțească pe cei doi elfi în satul lor, Elfhelm.

Nikolas este uimit de tot ceea ce vede, însă o întrebare îi stă pe limbă: știe cineva ceva despre tatăl său? O întrebare atât de inocentă, venită din partea unui biet copil, aproape că-i aduce sfârșitul. Se vede prins fără să vrea într-o aventură, o aventură la capătul căreia nu va mai avea să fie același. Nu există niciun dubiu că protagonistul va fi demn pentru a deveni Moș Crăciun, figura legendară ce ne înfrumusețează copilăria…

Vă recomand cu drag ,,Un băiat numit Crăciun”! O lectură  ideală pentru a intra în atmosfera de sărbătoare cu parfum de cozonac și portocale. O lecție de viață despre familie, curaj și visuri. Visuri ce devin realitate, dacă crezi în ele și dacă nu încetezi să speri. Miracolele au loc, mai ales, în noaptea de Crăciun. Deschideți-vă inimile și permiteți-i magiei să-și facă culcuș acolo…

  Părerile criticilor: 

  • „Un nou clasic maret. Amuzant, un pic trist si absolut stralucit. Se pare ca, de fapt, stiam doar jumatate din poveste.” (Simon Mayo, BBC)
  • „Cea mai frumoasa poveste de Craciun publicata in ultimele decenii. Generatiile viitoare vor asocia cu Un baiat numit Craciun aceeasi bucurie si stare de bine pe care ne-o dau noua mancarurile traditionale si oamenii de zapada.” (Stephen Fry)
  • „Un ren numit Blitzen si o caciula rosie putin cam neobisnuita… aceasta poveste de Craciun ar putea sa-l emotioneze chiar si pe Scrooge.” (The Guardian)
  • „Lectura cartii se aseamana cu placerea de a sta langa foc intr-o zi friguroasa… E cartea perfecta pentru Craciun din toate punctele de vedere.” (The Independent)

    Mulțumesc nespus Librăriei Donaris Galați pentru șansa de a citi această cărțulie! O puteți achiziționa direct din librărie, dar și de pe site

      LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s