,,Ultimul avanpost” de Lavinia Călina

V-am spus deja că o ador pe Lavinia și că-mi face deosebită plăcere să-mi petrec timpul în compania cărților sale. ,,Neamul Corbilor” m-a fascinat, așa că a venit timpul să mă delectez cu o altă serie a mult talentatei autoare. Am citit primul volum din ,,Ultimul avanpost” și am fost profund impresionat. Îmi este imposibil să-i înțeleg pe cei care consideră literatura română contemporană ca fiind ,,de calitate îndoielnică”. Se înșală amarnic. Această poveste este dovada vie pentru a demonstra că autorii români pot scrie la fel de bine ca cei de peste hotare, că nu sunt cu nimic mai prejos.

 Lavinia Călina reușește să creioneze în această distopie incredibilă un portret interesant al României. După cel de-Al Treilea Război Mondial, în anul 2046, România își readună forțele și încearcă să se reorganizeze. Monarhia se află la conducere, impunând un regim totalitar. Imaginea țării este diferită de cea pe care o știm cu toții, prezentând și o evidentă notă dezolantă. Ca și  cum progresul acestei națiuni ar fi fost încetinit și amânat în mod intenționat.

,,Mă trase spre el și mă sărută. Un sărut ce era mai degrabă o demonstrație de forță din partea lui, decât un gest romantic. Era o încununare a propriei victorii și un semn al înfrângerii mele. Cum și-au dezlipit buzele de ale mele, m-am și tras înapoi. Furia din ochii lui a fost înlocuită de dezgust.”

Există o distincție clară între cele două clase sociale: cei bogați, cei aflați în funcții de conducere, scăldați în lapte și miere, și restul oamenilor, victime ale acestui regim, ale lipsurilor și ale raționalizării alimentelor. Îmi este imposibil să nu mă gândesc la ,,Legenda” de Marie Lu, la ,,1984” a lui George Orwell, cărți în care sunt atât de bine conturate regimuri politice totalitare din SUA, respectiv Marea Britanie. De aceea, ,,Ultimul avanpost” poate fi pus laolaltă cu aceste titluri de excepție.

Personajul principal este Diane, o tânără frumoasă, fiica ministrului de interne, care, din păcate sau din fericire, este logodită cu prințul Alex. De când se știe, această viitoare noră a Casei Regale a cunoscut o viață lipsită de griji. Nu i-a lipsit nimic niciodată, a primit totul pe tavă. Cu excepția, afecțiunii și a iubirii adevărate. Face parte din înalta societate, însă nu este prea încântată de existența sa plictisitoare, de fațadă. Și-ar dori mai multă libertate, să fie un om obișnuit care nu se preocupă 24 din 24 de modul în care îi stă părul, dacă discursurile învățate pe de rost îi ies bine, dacă îi face pe plac prințului. Totuși, Diane, ai grijă ce-ți dorești, căci s-ar putea să devină realitate…

,,Cei ca mine? Dar cine eram eu? În ochii lui și ai prietenilor săi eram produsul unei societăți lipsite de compasiune, în care fiecare speră să-i fie lui bine, o societate mecanică care nu pleacă urechea la problemele celorlalți. Care nu se sinchisește să întindă mâna celor care cer ajutor. Ne preocupăm de lucrurile lipsite de sens, lucruri inutile. Am șters definitiv din limbajul nostru cuvinte precum  comunitatea, fraternitate, onoare, unitate, etică, valoare, libertate, moralitate, le-am înlocuit cu singurătate, izolare, sclavie, frică, teamă, lașitate și am instalat o stare de paralizie din care cu greu aveam să ne trezim.”

Într-o zi de sărbătoare, cuplul princiar face câteva vizite oficiale prin regat, ține discursuri și este aplaudat frenetic de popor. Când ajung la Timișoara, în saraca regiune 5,  Diane îl scapă pe Alex dintr-o tentativă de asasinat. Totul după ce, cu câteva ore mai înainte, Alex își vărsase nervii pe logodnica sa. O zi cum nu se poate mai perfectă pentru Diane, dar care nu se termină aici. Este obligată să-l însoțească pe prinț într-un club de noapte de lux, unde, în mod neașteptat, reușește să se destindă. Să danseze și să bea. Și să-și înșele logodnicul cu bodyguardul Dan, ce se alăturase în acea zi suitei sale.

În toată această învălmășeală, Diane este răpită de cel care trebuia să-i ofere, de fapt, protecție. Este sechestrată, trece printr-o perioadă critică, întrucât nu-și mai ia pastilele. Fără să vrea este prinsă într-un joc periculos. Îl ajută pe Dan să-și salveze din mâinile autorităților și ajunge o proscrisă. Nu mai poate da înapoi, căci a rămas, brusc, fără familie. Încet-încet descoperă lucruri uimitoare, află despre experimentele făcute de armată asupra unor copiii pentru a face din ei niște soldați de elită, puternici și de neînvins.

,,Dar ce faci cu realitatea? Ce faci atunci când viața de zi cu zi devine coșmar, atunci când te pierzi printre minciunile altora, când tu devii doar o umbră, o iluzie  menită să hrănească imaginația altora… atunci trebuie să alegi: continui să fii o nălucă pe care o disprețuiești, sau te trezești, îți iei viața în propriile mâini și lupți împotriva propriilor tăi creatori?” 

Ceea ce știa despre propria viața se dovedește a fi o minciună. Ea însăși este rezultatul unor astfel de experimente. Și, treptat, începe să-și recapete memoria. Are de făcut o alegere dificilă: să lupte alături de rebeli contra sistemului sau să-și accepte moartea fără drept de apel. Ce decizie va lua Diane? Va putea suporta un război de o asemenea anvergură, un război cu autoritățile și cu propria persoană? Va duce dorul vieții lipsite de griji? Va înțelege cât este de complicată situația regatului? Și cine este ea cu adevărat?

Vă invit să lecturați această carte minunată! Sunt sigur că povestea Dianei vă va fascina și că o veți însoți cu drag în peripețiile ce o așteaptă. Veți învăța alături de ea lecția aparențelor înșelătoare și a alegerilor ce-ți pot salva sau distruge viața. Veți sta cu sufletul la gură, veți trăi totul la intensitate maximă. Și veți aștepta cu nerăbdare să citiți continuarea.

      Părerile criticilor:   

  • ,,Dacă te-a atras trilogia Jocurile foamei, trebuie să citești Ultimul avanpost. Vei fi fascinat!” (Radical Art)
  • ,,O distopie în context autohton care, culmea!, îți este în același timp foarte familiară, dar și exotică. O alegere perfectă pentru serile târzii.” (Anna Vary)

Mulțumesc Editurii Herg Benet pentru ocazia de a citi această carte de excepție! Aceasta poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere. 

  LECTURĂ PLĂCUTĂ!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s