,,Biblioteca sufletelor” de Ransom Riggs

În februarie 2015 și 2016 am citit primele două volume din faimoasa serie ,,Miss Peregrine” și, din fericire, am reușit să păstrez tradiția. Într-un alt februarie m-am delectat cu sfârșitul trilogiei, i-am regăsit pe Jacob și pe restul copiilor deosebiți și am continuat să-i însoțesc în niște aventuri fără de seamăn. Pe tot parcursul lecturii am sperat din adâncul sufletului  că povestea nu se va sfârși aici și acum, că va mai continua, că voi avea șansa să mă mai bucur de universul țesut cu măiestrie de Ransom Riggs.

„După finalul plin de suspans al volumului Oraşul pustiu, cititorii se vor arunca fără să stea pe gânduri în noua aventură; şi nu vor fi dezamăgiţi.” RT Book Review

Pentru cei care nu au reușit să citească primele două volume, această serie fascinantă prezintă istoria lui Jacob, un băiat ce descoperă, după moartea bunicului său, că este diferit de ceilalți adolescenți, de ceilalți oameni. A moștenit un dar pe cât de ciudat, pe atât de important. Este un copil deosebit capabil să zărească sufletele-pustii. Un șir de evenimente îl aduce în Anglia unde face cunoștință cu alții copii asemenea lui, cu puteri stranii, ținuți în siguranță în bucla temporală a ymbrynei Miss Peregrine.

,,Ăsta era cel mai greu lucru de imaginat. N-aș fi putut face asta niciodată: o iubeam pe Emma și îi mărturisisem asta. Și n-aș fi părăsit-o pentru nimic în lume. Și nu fiindcă eram nobil, curajos sau un cavaler. Nici pe departe. Mă temeam că dacă o părăseam aș fi murit de durere.”

Această femeie care se poate metamorfoza în pasăre încearcă să-i apere pe deosebiții săi de strigoi și de suflete-pustii. Ea și alte ymbryne sunt răpite, rând pe rând, de către nemilosul Caul. Fiind în joc propriile lor vieți, ba chiar ale tuturor deosebiților, Jacob și prietenii săi, o trupă pestriță, pornesc într-o aventură de mari proporții.

Acum, în cel de-al treilea volum, Jacob, mult iubita sa prietenă Emma și câinele vorbitor Addison sunt nevoiți să călătorească într-o Anglie victoriană cu ajutorul luntrașului Sharon, să depășească barierele temporale. Ajung în Pogonul dracului, o mahala rău famată, unde talentele deosebiților sunt, pur și simplu, vândute. Îl cunosc pe Bentham, un personaj bizar, fratele lui Miss Peregrine și a lui Caul, cel care-i și găzduiește, de altfel.

,,Pentru altcineva modul în care și-a înăbușit durerea putea să pară destul  de aspru, dar eu o cunoșteam mult prea bine, așa că o înțelegeam perfect. Avea o inimă mare cât Franța și puținii norocoși la care ținea puteau fi siguri că-i iubea cu fiecare colțișor al acelei inimi – dar aceeași mărime era cea care îi cauza și probleme. Dacă se lasă copleșită de sentimente, ar fi fost prea mult pentru ea. Așa că, trebuia  s-o îmblânzească, s-o facă să tacă. Să expedieze suferințele spre o insulă care se umplea rapid cu ele, un loc unde avea să se mute și ea într-o zi.”

De la acesta află adevăratele planuri ale strigoilor. Caul dorește să se folosească de cele 12 ymbryne pentru a descoperi Biblioteca sufletelor. După cum probabil intuiți, pe rafturile acestei biblioteci nu se găsesc tomuri prăfuite, ci recipiente conținând sufletele mai mult sau mai puțin puternice ale unor deosebiți din trecut.

Hotărăsc cu toții, de comun acord, să folosească mașinăria lui Bentham și să pătrundă în fortăreața strigoilor, dincolo de zidurile de nepătruns. Pentru asta, Jacob aproape că-l sacrifică, cu părere de rău, pe sufletul-pustiu cu care se poate spune că se împrietenise. Pentru prima oară a descoperit că poate comunica cu aceste ființe înfricoșătoare, că le poate controla. Acest talent îi permite, totodată, să privească dincolo de aparențe, să găsească raza de lumină din întunericul de nepătruns.

,,Doar o poveste. Era unul din adevărurile care-mi defineau viața: faptul că, indiferent cât de mult aș fi încercat să le aplatizez, să le fac bidimensionale, prinse pe hârtie și sub cerneală, mereu aveau să existe povești care refuzau să rămână între copertele unei cărți. N-a fost niciodată ,,doar o poveste”. Eu înțelegeam cel mai bine: o poveste îmi acaparase întreaga viață.”

Emma și Jacob își duc la îndeplinire misiunea, își găsesc prietenii și pe ymbryne în spatele unor gratii. Caul încearcă să-l tragă pe sfoară pe băiat, cerându-i sprijinul, întrucât el este singurul capabil să vadă urnele cu suflete. Jacob și tovarășii săi decid să poarte o luptă contra strigoilor, apelând la ajutorul sufletelor-pustii. Când credeau că aproape i-au nimicit, sunt prinși și amenințați. Jacob se vede în situația de accepta doleanțele lui Caul în schimbul vieții lui Miss Peregrine.

Odată ce vor fi găsit biblioteca pierdută, vor bea Caul și trădătorul de Bentham din izvorul puterii și al nemuririi? Vor reuși deosebiții și ymbrynele să-i înfrângă pe strigoi și să le zădărnicească planurile? Mai există vreo șansă ca dominația malefică a lui Caul să fie împiedicată? Emma și Jacob vor avea un viitor împreună, se vor putea lăsa conduși de glasul inimii?

În ,,Biblioteca sufletelor” se prezintă un istoric al deosebiților, aducându-se la cunoștința cititorului detalii despre acest univers incredibil, înțesat de magie și erudiție. Scriitura lui Ransom Riggs este de o complexitate uimitoare, creând un cadru propice acestor peripeții, pe care vă invit să le descoperiți. Nu am nicio îndoială că vă vor plăcea 🙂

  Mulțumesc Editurii Young Art pentru ocazia de a citi această carte de excepție! ,,Biblioteca sufletelor” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii. Nu uitați că editura vă oferă șansa de a achiziționa întreaga trilogie, alături de 10 fotografii ,,deosebite”, într-un pachet nespus de avantajos. 

       LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Miss Peregrine 3. Biblioteca Sufletelor

7 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s