,,Sultana Kösem” de Aslî Eke

În ultima perioada este imposibil să nu auzim măcar pe cineva vorbind despre serialul ,,Kösem”, difuzat la Kanal D. O mulțime de telespectatori își petrec serile relaxându-se în fața micilor ecrane și urmărind o poveste desprinsă parcă din cele o mie și una de nopți. Este cert că povestea măreței sultane a avut și are un mare impact, că prinde la public. Și eu mă număr printre fanii acestei producții turcești, iar vestea publicării unei cărți referitoare la acest personaj m-a bucurat peste măsură. La doar o lună de la premiera serialului în România, Editura Corint a lansat volumul de față. Asta da promptitudine!

Am primit cartea a cărei copertă m-a cucerit de la prima vedere și m-am apucat imediat de citit. De la început am fost conștient că am în față o operă de ficțiune și că n-are nicio legătură cu serialul, de altfel rodul imaginației unor producători. Am parcurs paginile cu parfum de cerneală cu o nespusă plăcere. Am avut impresia că eu însumi sunt parte a acestei povești, că fac o călătorie la începutul secolului al XVII-lea și că mă pierd într-o lume diferită, condusă după alte legi și principii, dar care nu încetează să uimească.

,,De cum a rostit cuvintele, a început să-mi mângâie părul asemenea unei mame afectuoase. Prin acest gest al său reușise să-mi mai domolească temerile. Și tot ce gândisem doar cu puțin timp în urmă despre această femeie. Experiențele mele de mai târziu aveau să mă învețe că frica reprezintă începutul unor griji nefondate.”

Despre sultana Kösem s-au scris și s-au vehiculat multe. Părerile istoricilor sunt împărțite. Un lucru e sigur: această femeie a reușit să conducă un imperiu, să-i asigure o oarecare stabilitate timp de decenii. După măreața Hürrem, curajoasa Nurbanu și preafrumoasa Safiye a început epoca lui Kösem. Deprinzând de la strămoașele sale calitățile unei Valide Sultan (sultană-mamă), a manipulat bărbații din viața sa, a făcut orice pentru bine copiilor săi și al Imperiului Otoman. Deși după ea au mai existat și alte femei care au ținut statul în frâie, în perioada cunoscută ca și Sultanatul Femeilor (Kadını Saltanatı), niciuna nu a reușit să aibă o activitate vastă asemenea sultanei Kösem, să ajungă la nivelul și gloria ei.

Sultanul Ahmed s-a îndrăgostit nebunește de această femeie, i-a pus lumea la picioare, a eliberat-o și s-a cununat cu ea. O onoare de care puține sultane au avut parte. Influența sa nu s-a manifestat doar în cadrul haremului, în spatele zidurilor groase de la Topkapî. A atras de partea sa oameni politici, ulemale, ieniceri. A câștigat inimile poporului prin activitatea sa caritabilă. S-a îngrijit de cei bolnavi, de cei săraci, de femei și copii, deopotrivă.

,,Cu fiecare apus de soare se ridica un miros care suprima izurile de mirodenii și pește ce împresurau orașul. Bineînțeles că nu era mirosul Istanbulului care putrezea sau al Bosforului pe care un iubit îl lăsa în urmă în strigătele unei zile pierdute. Acesta era un miros proslăvit de haosul creat de teamă și depravare, mirosul poruncilor și al celor zdrobiți de aceste porunci. Se răspândea pe străzile înguste și noroioase, dar și prin piețele devenite cele mai frecventate locuri de trăsurile ale căror perdele ascundeau comori misterioase. Acest miros este suprimat doar de creațiile Marelui Sinan.”

A fost regentă, sultană-mamă, s-a precupat de bunăstarea dinastiei. De asemenea, tot ea a contribuit la interzicerea fratricidului și la modificarea unor tradiții străvechi. Pentru prima oară sultanul nu-și mai ucidea frații, permițându-le să stea închiși în ,,cușca de aur”. Totodată, succesiunea dinastică nu se mai realiza exclusiv din tată în fiu, frații sultanului având șansa de a fi încoronați la rândul lor.

Este greu, dacă nu chiar imposibil, să rezumi viața unei asemenea personalități într-o carte, darămite în câteva rânduri. Tânăra autoare Aslî Eke nu a avut de gând să scrie o biografie propriu-zisă, nici o lucrare de ficțiune care să contrazică adevărul istoric. Nu. Ea nu a făcut altceva decât să umple niște lacune ale istoriei, având la bază o documentare temeinică. A dorit să ofere o altă imagine a lui Kösem care, înainte de toate, înainte de a fi o sultană favorită (haseki), o Valide Sultan admirabilă, o mamă dedicată și o soție iubitoare, a fost femeie și om. Cu defecte și calități. Cu slăbiciuni și puncte tari. Cu lumină și întuneric. A avut de toate, căci fără acest echilibru dintre bine și rău n-ar fi ajuns niciodată sultana Kösem (lidera, conducătoarea).

,,Magia cuvântului ,,palat” mă învăluise deja. Acum aveam să o ascult pe femeie și să-i respect ordinele. Întunericul căzuse peste mine, învățam să nu mă mai tem de întuneric, dar în același timp speram ca el să mă ajute. În sufletul meu, doliul se încheia treptat, pentru prima dată eram singură că soarele va răsări și pentru mine. Doliul nu era sfârșitul, el putea fi considerat un nou început…”

Cartea debutează cu plecarea tinerei grecoaice Anastasia din insula Tinos și îmbarcarea sa forțată pe un vas otoman. Datorită frumuseții sale izbitoare a fost trimisă drept cadou proaspătului sultan Ahmed I. În această situație, este conștientă că nu se va mai întoarce niciodată acasă, că nu va mai auzi graiul grecesc pe care-l iubește atât de mult. O parte din sufletul său rămâne pe meleagurile natale, însă o așteaptă o nouă viață, o aventură care o va schimba radical.

Apele Bosforului o întâmpină, urându-i bun venit. Locul în care a ajuns pare să o fi așteptat dintotdeauna. Câțiva eunuci o duc la palatul Topkapî. Chiar dacă Măria Sa nu se află în capitală, Anastasia deține deja un statut în harem. Devine sultană fără să fi născut vreun fiu, îl vrăjește pe Ahmed cu frumusețea și mintea sa. Duce o viață de huzur, își face prieteni și-și petrece zilele răsfățându-se cu bunătăți, consumând alcool, fumând din narghilea.

,,Râsul lui mărturisea într-un fel că destinele noastre se vor intersecta doar într-un punct, fără să se unească vreodată; pe măsură ce râdea, părea că plânge. Când a încetat, îi dispăruseră și gropițele din obraj. În fața mea stătea un copil, ca și mine; în timp ce-mi săruta mâinile care ardeau în palmele lui fierbinți, mi-a răspuns la întrebare.

– Momentul în care îmi întâlnesc îngerul păzitor.

Sărutările îi erau blânde, la fiecare sărutare își închidea  strâns ochii. Era obișnuit să rămână în întuneric.”

Tânăra face totul după bunul plac, făcându-se remarcată prin caracterul rebel, libertin. Mama lui Ahmed, sultana Handan, nu-i pune bețe-n roate, ba chiar moare curând. Cadâna Mahfiruze Hatice îi naște sultanului un fiu, însă noua Anastasia, botezată Mahpeyker Kösem, este o sultană prin felul de a fi, născută pentru a conduce.

Pe parcursul  întregii cărți este prezentată latura ascunsă a lui Kösem. Îi aflăm gândurile, sentimentele, minciunile. Aslî Eke conturează cu mult talent portetul psihologic al acestei femei mărețe. Viața de la palat este prezentată în culori vii și tonuri cenușii, cu monotonia și farmecul său. Cu râsete și lacrimi, cu loialitate și infidelități, cu intrigi. În harem orice este permis, întrucât acest loc este guvernat de dragoste și război. Un rai în mijlocul iadului, un colț de infern în întinsul paradis.

,,- Sigur te vei întoarcem, Kosem; te vei întoarce pentru mine… te vei întoarce pentru că eu te doresc, te iubesc și mi-e dor de tine. Pentru că tu ești cea pe care o iubesc cu adevărat.

A gemut ca un animal în agonie. Da, el se gândea la mine; simțisem asta din frământările copacilor ce dispăreau în urma mea și din tresăririle inimii mele. Îl puteam auzi cum mă striga în fiecare zâmbet al lui Cemal sau când Firuze își trăgea brusc răsuflarea. Am înțeles; aveam să fiu mereu în față.”

În acest loc de basm, închis între patru pereți, Kösem cunoaște lumea, libertatea, iubirea. Depășește orice obstacol și renaște de fiecare dată din propria cenușă, devenind și mai puternică și mai curajoasă, pregătită pentru a înfrunta viața. Și, într-un final,  vine și vestea mult așteptată: Kösem urmează să-i ofere un prinț Măriei Sale.

Citind rândurile ce denotă măiestrie nu te-ai gândi nici măcar o clipă că au fost așternute pe hârtie de o adolescentă. Scriitura este complexă și te prinde în mrejele poveștii, fără a-ți mai da drumul. Cu toate că firul narativ cuprinde doar primii doi ani de la venirea Anastasiei în metropola de pe Bosfor, cartea lui Aslî Eke reprezintă o lectură de excepție, pe care vi-o recomand tuturor!

Pregătiți-vă pentru a face cunoștință cu lumea din spatele vălului, cu băile lungi la hamam și cu niște persoanaje atent creionate. Sunt sigur că vă va plăcea această escapadă în Orient, departe, într-o epocă de mult apusă…

   Mulțumesc Editurii Corint pentru șansa neprețuită de a citi această bijuterie literară! ,,Sultana Kosem” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere. Pentru a fi la curent cu noutățile și promoțiile editurii, nu ezitați să-i accesați pagina de facebook

     LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru sultana kosem aslî eke

2 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s