,,Harry Potter și copilul blestemat” de J.K.Rowling, John Tiffany & Jack Thorne

Universul Harry Potter a fascinat și continuă să fascineze cititorii din întreaga lume. Povestea, măiestruos țesută și nelipsită de aventură, de magie, de lecții de viață, a câștigat inimile copiilor și adulților, deopotrivă. În acest context, la câțiva ani după publicarea întregii serii de 7 volume, autoarea J.K. Rowling a revenit cu o surpriză. Împreună cu John Tiffany și cu John Thorne a dat naștere unei piese de teatru, o continuare altfel a aventurilor eroului nostru.

Spectacolul poate fi urmărit doar pe scena londoneză, însă, din fericire pentru noi, există și o carte ce cuprinde scenariul, pe care Editura Arthur a tradus-o la sfârșitul anului trecut. În orice caz, cartea bate filmul (piesa de teatru), nu-i așa?

  J.K. Rowling este autoarea celor şapte romane din seria Harry Potter, a trei cărţi inspirate din lumea Harry Potter publicate în scopuri caritabile, precum şi a romanului pentru adulţi Moarte subită. Sub pseudonimul Robert Galbraith a scris romanele poliţiste din seria Cormoran Strike. 

J.K. Rowling debutează acum ca scenaristă şi este producătoarea filmului Animale fantastice şi unde le poți găsi, care a fost lansat în noiembrie 2016.

Pentru mine lectura acestei piese în două părți a reprezentat o experiență incredibilă, încât nu am remarcat cum zboară paginile, cum trece timpul în compania sa. Am fost captivat de-a dreptul și am ajuns la concluzia că prea puțin contează modul de prezentare, atât timp cât povestea îi aparține talentatei autoare J.K.Rowling.

Jack Thorne scrie pentru teatru, film, televiziune şi radio. Este autorul pieselor Hope şi Let the Right One In, printre multe altele. Printre scenariile de film scrise de el se numără War Book şi The Scouting Book for Boys, iar pentru televiziune a scris Don’t Take My Baby, care a câştigat premiul BAFTA, The Fades şi seria This Is England. În prezent lucrează la adaptarea trilogiei lui Philip Pullman, Materiile întunecate, pentru BBC.

John Tiffany a câştigat numeroase premii pentru munca lui de regizor, atât de la teatre din West End, cât şi de pe Broadway. Printre piesele regizate de el se numără Menajeria de sticlă, Macbeth, Bacantele, Let the Right One In şi Black Watch. Este director asociat al Teatrului Royal Court şi a fost director asociat al National Theatre of Scotland din 2005 până în 2012. 

După nouăsprezece ani de la ultimele peripeții, personajele noastre favorite sunt adulți în toată regula. Harry, șeful Departamentului pentru Aplicarea Legislației Magice, este căsătorit cu Ginny, împreună cu care are trei copii: James, Albus și Lily Potter. Hermione, serioasă și responsabilă ca întotdeauna, ocupă funcția de Ministru al Afacerilor Magice și este soția lui Ron, același tip pus mereu pe șotii.

Albus Potter și Rose Weasley, fiica lui Hermione, încep primul an la Hogwarts. Albus își face nenumărate griji și lucrul de care se temea cel mai tare se întâmplă. Pălăria de Selecție îl repartizează, în mod uimitor, în casa Slytherin. Și mai uimitor decât atât, Albus devine prieten cu Scorpius, unicul moștenitor al lui Draco Malfoy și presupusul copil al lui Voldemort.

Spre deosebire de mărețul Harry Potter, fiul acestuia nu are înzestrări magice ieșite din comun, ajungând să fie privit de cei din jur ca o rușine. Timpul trece, iar relația tată-fiu se degradează în mod vizibil. Harry greșește în încercarea de a fi un tată bun, pe când Albus este un adolescent rebel, dar care îi seamănă mai mult decât ar părea.

,,Dumbledore:  Harry, în lumea aceasta haotică, fragila, nu există niciodată un răspuns perfect. Perfecțiunea nu poate fi atinsă de oameni,  nici măcar prin magie. În fiecare moment de fericire absolută există un strop de otravă: conștiința faptului că suferința va lovi din nou. Fii sincer cu cei pe care îi iubești, mărturisește-ți suferința. A suferi este la fel de omenesc ca a respira.

[…] Harry: Nu plecați!

Dumbledore: Cei pe care îi iubim nu ne părăsesc niciodată de tot, Harry. Există lucruri pe care nici măcar moartea nu le poate atinge. Culori… și amintiri… și iubire.” 

Evenimentele din trecut continuă să nu-i dea pace lui Harry. Fără să vrea a determinat moartea lui Cedric cu ani în urmă, iar părintele acestuia, vârstnicul Amos Diggory, insistă acum să-l aducă înapoi cu ajutorul Girotimpului aflat în posesia Ministerului. Albus aude o discuție purtată la ei acasă și are de gând să facă ceva în acest sens. Astfel, odată ce începe anul școlar la Hogawarts, fuge împreună cu Scorpius, sărind de pe Expresul ce-i ducea la școală.  Îl vizitează pe bătrânul Amos la azil și iau legătura cu îngrijitoarea sa, cea care se dă drept nepoata lui.

Cei doi tineri își iau misiunea de a fura Girotimpul, de a călători în trecut și de a modifica cursul istoriei pentru a-l salva pe Cedric. Zis și făcut. În timp ce băieții se încâlcesc  în ițele timpului, modificând mai mult sau mai puțin prezentul, Harry, Hermione, Ron, doamna McGonagall, ba chiar și Draco, îi caută pe cei doi fugari, conștienți de consecințele dezastruoase pe care acțiunile acestora le-ar putea avea.

Situația se complică. Vor reuși adulții, eroii de odinioară, să salveze încă odată lumea? Cine este, cu adevărat, Delphi? Va putea fi oprită înainte de a-și duce la îndeplinire scopul meschin, profitând de naivitatea lui Albus și Scorpius? Și, cel mai important, va izbuti Harry să câștige iubirea propriului fiu?

Veți remarca că dincolo de povestea aventuroasă,  relația tată-fiu, încercarea de renaștere a acesteia, se află în prim-plan. Veți fi încântați să reîntâlniți simpaticele personaje alături de care ați luat parte la numeroase peripeții, deși, aparent, schimbate, în esență aceleași.

Am citit și auzit multe critici aduse acestei creații, dar pe care acum le găsesc complet nejustificate. Prin urmare, vă recomand să citiți ,,Harry Potter și copilul blestemat”, fie că sunteți fani pasionați, veterani ai seriei, fie că abia acum o descoperiți și savurați. Și nu uitați de plăcerea lecturii, cea esențială și neprețuită…

 Țin să mulțumesc Editurii Arthur pentru șansa de a citi această carte incredibilă! ,,Harry Potter și copilul blestemat” poate fi procurată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere. 

     LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Harry Potter și copilul blestemat

4 comentarii

  1. Eu nu le gasesc complet nejustificate :)). Ma refer la critici :)). Oricum, mi-a placut cum ai facut recenzia, fara sa dai spoilere si se vede ca ai inteles actiunea. Felicitari!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s