,,Trei coroane întunecate” de Kendare Blake

Genul fantasy este unul din favorite mele, după cum bine știți. Iubesc lumile fantastice, personajele cu puteri mai mult sau mai puțin neobișnuite. Din acest motiv, mi-am dorit nespus să citesc primul volum al acestei serii, să pătrund într-o lume în care magia poate fi întâlnită la tot pasul. Și de asta am avut parte. A fost o plăcere să citesc ,,Trei coroane întunecate”. De ce?

  • Fiindcă este o carte palpitantă, nelipsită de aventură, suspans, intrigi, evenimente neașteptate, povești de iubire.
  • Pentru că am avut ocazia să descopăr un fantasy deosebit, a cărui acțiune este situată pe o insulă învăluită în mister și magie, cu o societate matriarhală, condusă de o regină, dar, înainte de toate, de niște legi străvechi, de un suflet imaterial și omniprezent al insulei.
  • Ador poveștile cu regine, jocuri politice, lupte pentru ton, iar volumul de față are din belșug.

Acțiunea este plasată, după cum menționam adineauri, pe o insulă. Fennbirn. Un loc care dă impresia că este guvernată de capete încoronate și oameni politici, dar care, de fapt, se conduce de unul singur. În orice caz, are un caracter enigmatic, deținând secrete de nimeni știute, dar care ar putea zgudui din temelii această lume stranie, din mijlocul mării, departe de continent.

Fiecare regină se căsătorește cu un consort de pe continent și dă naștere unor triplete. Curând pleacă pe continent, lăsându-și fiicele în grija clanurilor de pe insulă. Fiecare tânără regină se naște cu un potențial magic, pe care și-l dezvoltă alături de clanul în sânul căruia crește. Cele trei surori trăiesc izolate, așteptând vârsta de șaisprezece ani. Din acest moment începe o luptă pe viață și pe moarte, în urma căreia numai una va supraviețui și va conduce insula până la venirea următoarelor triplete.

,,Începutul unei serii fantasy întunecate ca smoala. Blake a construit o societate insulară matriarhală din detalii intime convingătoare, personaje complicate și vibrante și o proză magnifică, plină de poezie.” Kirkus Reviews

Societatea fennbirniană este împărțită în 3 clanuri principale ce promovează puteri distincte: toxicii, maeștri în arta otrăvirii și cu o rezistență antrenată la tot ce este toxic, naturaliștii, cei capabili să domine forțele naturii, să fie mai mult sau mai puțin asemenea zeiței Demetra din mitologia greco-romană și, nu în ultimul rând, elementalii, virtuozi în a jongla cu cele patru elemente primordiale, cele ce stau la originea lumii. Trei neamuri, trei talente, trei regine. Un singur tron.

Povestea este prezentată, pe rând, din perspectiva fiecărei regine, accentuându-se ideea conform căreia cele trei surori sunt diferite, dar complementare. Sunt înfățișate cu bune și cu rele, cu slăbiciuni și cu puncte forte, încât cititorului îi va fi foarte greu să-și răspundă la întrebarea: care dintre ele trebuie/merită să supraviețuiască?

Katharine este o otrăvitoare. De când se știe viața sa la conacul Greavesdrake nu a fost deloc ușoară. Înconjurată de toxici, mereu dornici să guverneze insula prin intermediul Consiliului Negru, este supusă unui chin fără sfârșit. I se administrează otrăvuri îngrozitoare, veninuri, ceea ce o determină să-și petreacă majoritatea timpului refăcându-se după inimaginabilele ,,tratamentele speciale” ale Nataliei și ale lui Genevieve Arron. Se apropie a șaisprezecea sa aniversare și, momentan, este o dezamăgire pentru neamul său. După lungi generații în care și-au manifestat supremația, toxicii nu-și pun prea multe speranțe în Katharine și în harul ei…

Arsinoe, aflată în custodia familiei Milone, este cea mai puțin înzestrată dintre surori. De fapt, se pare că prin vene nu-i curge nici măcar un strop din sângele naturaliștilor. Nu poate face florile să înflorească, nu are un familiar ca toți ceilalți, iar, conform gurilor rele, este sortită pieirii. Totuși, o are alături pe Jules, cea mai bună prietenă a sa, o figură impozantă datorită pumei Camden, dovada vie că este cea mai puternică dintre naturaliști.

,,Numai că de trei generații încoace au fost ucise regine naturaliste mai puternice decât Arsinoe. Clanul Arron e mult prea potent. Otrava lor reușește întotdeauna. Și chiar dacă nu reușește, lupta lor o să fie cu Mirabella.”

Mirabella face orice dorește, folosindu-se de elementele naturii. Este puternică, cea mai bună dintre reginele acestei generații, cea care se presupune că va câștiga. Potențialul ei incredibil le-au determinat pe preotesele Templului, în frunte cu bătrâna Luca, să i se alăture și s-o protejeze, renunțând fățiș la imparțialitatea cuvenită. În ciuda acestor atuuri, Mirabella nu se simte în stare să-și ucidă surorile, nu ar lăsa-o inima să recurgă la această faptă. Deși a crescut departe de ele, se simte legată de ele într-un mod inexplicabil.

,,Mirabella se concentrează, invocând-o în tăcere pe Zeiță, mulțumindu-i pentru har. Dar asta numai pentru că așa sună învățăturile templului. Mirabella nu are nevoie de rugăciuni. Harul elemental este în pieptul ei. Respiră adânc și apoi lasă aerul să iasă. Pe sub picioarele celor din jur trece o undă de șoc. Cutremură templul și pe toți cei aflați înăuntru. Undeva, cade o vază și se sparge. Cei de afară simt reverberațiile și scot strigăte de uimire. Iar în templu, mulțimea începe, în sfârșit, să urle în extaz.”

Cât mai curând cele trei surori vor împlini șaisprezece ani. Va avea loc sărbătoarea de Beltane și, mai apoi, va începe Anul Ascensiunii. Anul în care două dintre ele trebuie să moară…

Posibili consorți le vizitează pe fiecare în parte. Totul se complică în momentul în care Mirabella îl salvează pe iubitul lui Jules, Joseph, dintr-o furtună și petrece o noapte alături de el, pierzându-și virginitatea. Madrigal, mama lui Jules, o convinge pe Arsinoe să ia parte la ritualurile de magie joasă, în speranța că-i va chema astfel familiarul. În acest timp, Katharine se îndrăgostește de toxicul Pietyr, iar preotesele sunt mai hotărâte decât oricând să le ucidă pe surorile Mirabellei în locul acesteia.

Își va pune Luca planul în aplicare? Se va întoarce magia joasă împotriva lui Arsinoe? Vor permite toxicii ca Mirabella să câștige?

Vă invit să descoperiți ,,Trei coroane întunecate”! Veți fi fascinați de universul conturat cu măiestrie de condeiul autoarei Kendare Blake. Vă veți alătura celor trei regine în lupta pentru tron, vă va fi dificil să o alegeți doar pe una dintre ele. Veți sta cu sufletul la gură pe măsură ce paginile vor zbura, iar prin fața ochilor voștri se vor perinda personaje uimitoare. O excursie pe Fennbirn vă va însenina zilele (sau nopțile). Nu uitați: magia se află peste tot în jurul nostru…

,, – Vreau răzbunare, șoptește ea, și degetele ei trasează pe brațul Nataliei urme însângerate. Și după aceea îmi vreau coroana.” 

Mulțumesc Editurii Leda Edge pentru șansa neprețuită de a citi această carte! ,,Trei coroane întunecate” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere. 

      LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru TREI COROANE ÎNTUNECATE

13 comentarii

  1. O recenzie de exceptie! Felicitari!!!!
    Se vede ca iti place genul fantasy, iar povestea celor trei surori te-a prins mult!
    Si eu am savurat din plin Trei coroane intunecate si mor de nerabdare sa aflu ce se intampla in continuare! Dar mai avem de asteptat …:D

  2. Toată lumea laudă volumul. Şi mai ales povestea, mi se pare atât de cuprinzătoare. Trebuie să recunosc, nu am mai citit asemenea carte. Sper să o am şi eu curând! Nu mai spun de copertă, care mă fascineaază. Te felicit!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s