,,Kosem” de Solmaz Kâmuran

   Solmaz Kâmuran s-a născut în anul 1954 la Istanbul. O povestitoare înnăscută, la unsprezece ani câștigă concursul de povești organizat de Postul de Radio pentru copii TRT. Își urmează cu pasiune visul de a scrie, impunându-se în lumea literară prin reconstituirea vieții unor personaje marcante din istorie. Este autoarea mai multor romane, printre care se numără ,,Transparența intoxicată” (1997), ,,Uciderea unui vierme de mătase” (1998), ,,Banca” (2004), ,,Vântul de Canakkale” (2007), ,,Kiraze” (2011), ,,Păstrarea iubirii” (2013). Cărțile sale au fost traduse în mai multe limbi. 

Ultimele săptămâni au fost extrem de încărcate, am avut de trecut prin focurile unor examene și, din acest motiv, nu am reușit să citesc prea mult, să profit de plăcerea lecturii. Din fericire, această perioadă s-a încheiat și prima carte pe care am citit-o imediat după a fost ,,Kosem” de Solmaz Kâmuran. O lectură incredibilă, pe care m-am străduit din răsputeri s-o lungesc cât mai mult. Cert e că mi-a plăcut nespus. De ce?

Această nouă publicație a renumitei scriitoare de origine turcă Solmaz Kâmuran zugrăvește un personaj uimitor, de excepție am putea spune, din istoria Imperiului Otoman. Adoptând un stil nici prea simplist, dar nici prea sofisticat, ea reușește să atragă cititorul în mrejele acestei povești. O poveste fascinantă ce ne poartă în fermecătorul Istanbul, la Curtea Imperială otomană, în haremul de la Palatul Topkapî. Volumul de față reprezintă o lecție de istorie stilizată și, înainte de toate, o lecție de viață capabilă să pună cititorul pe gânduri, să-l dărâme, să-l răvășească și să-l reînalțe, de această dată, mai puternic, mai rezistent.

Imagine similară

          Anastasia și sultanul Ahmed    

Cartea înfățișează într-o manieră atractivă viața sultanei Kosem, destinul acestei femei mărețe, surprizând în fundal societatea contemporană ei, viața politică din prima jumătate a secolului al XVII-lea, haremul și atmosfera de poveste a acelor ani îndepărtați, de mult apuși. Bineînțeles că autoarea nu respectă întocmai adevărul istoric, motiv pentru care nu este o lucrare de non-ficțiune. Chiar și așa îi permite cititorului să se familiarizeze cu această perioadă din istorie și cu evenimentele descrise.

Înainte de Kosem a fost Anastasia, o firavă fată de pe insula greacească Tinos. Orfană de părinți, lăsată în grija rudelor și a preotului din sat. În ciuda acestui fapt, a avut parte de o educație aleasă, îndeletnicindu-se în a vorbi greaca, latina și italiana, dar și în tainele șahului. Romanul este el însuși scris pornind de la acest joc al minții, acțiunile lui Kosem identificându-se cu mutări atent înfăptuite. Doar că în viața reală. Cu consecințele corespunzătoare.

Imagine similară

     Kosem (în tinerețe) din serialul cu același nume

Anastasia este răpită de corsari și dusă la Istanbul, capitala marelui Imperiu Otoman, împreună cu Irina, o tânără nevoiașă de pe insulă, și cu Anton, un eunuc alb originar din Franța. Necunoscutul o așteaptă, viitorul îi pare incert. Însă o are alături pe Irina, noua sa prietenă, o prietenie ce va rămâne eternă. Toți trei ajung la Topkapî, în haremul proaspătului sultan Ahmed I. Într-o perioadă dificilă pentru imperiu. Anastasia ajunge, pe nepusă masă, cadâna favorită a tânărului sultan. Zilele și le petrec jucând șah, discutând politică, iar nopțile dând frâu liber sentimentelor, pasiunii.

Imagine similară

Palatul Topkapî

Deși în harem există două sultane, mame a doi prinți, și noua Mahpeyker Kosem (Rază de lună, respectiv Conducătoarea) naște patru fete consecutiv, sultanul o iubește tot mai mult. Până la urmă vor veni și prinții mult doriți, cei despre care se știe că nu vor avea întâietate la tron. Nu încă. La polul opus se află Irina, îndrăgostită nebunește de soldatul Rustem, și Anton care face tot posibilul pentru a-i despărți. Ceea ce și reușește. Pentru Irina ar face orice, nu s-ar încumeta de la nicio crimă.

  ,,Kosem se ridică în picioare și o îmbrățișă pe Irina:
    — Într-o bună zi am să-l găsesc și am să ți-l aduc. Iți promit! Ai încredere în mine.
    Chiar dacă, pentru o clipă, ochii albaștri ai Irinei începură să strălucească de speranță, după aceea se umplură de lacrimi.
    — Hai, nu mai plânge. Te vei însănătoși și vei fi și mai frumoasă decât înainte. Am să-l pedepsesc pe criminalul care ți-a pricinuit toate aceste dureri.
    — Trebuie să plătească, să sufere. E lipsit de milă, de inimă…
    — Va plăti, nu-ți face griji de asta.“

Anii trec… Sultanul Ahmed cade pradă unei boli și moare. Fratele acestuia este încoronat de două ori, însă pentru puțin timp din cauza problemelor sale de ordin psihic. Fiul cel mare, Osman cel Tânăr, are parte tot de o domnie scurtă, nesemnificativă. Un sultan despot ce-și omoară fratele. O lovitură puternică pentru Kosem, întrucât pierde dintr-un sigur foc doi fii, prinți pe care i-a crescut ca pe proprii copii.

Până la urmă, Murad al IV-lea preia tronul, iar regența îi este atribuită sultanei Kosem. Mi s-a părut interesant modul în care evoluează relația lor mamă-fiu. Un amestec de ură și dragoste îi va lega pe acest fiu devenit adult și pe mama veșnic dornică să dețină frâiele puterii. Alți prinți sunt executați, Murad moare și Kosem devine din nou Valide Sultan (sultană-mamă). Anii de liniște și fericire sunt departe… Privește cum este tot mai neputincioasă, cum imperiul decade sub guvernarea unor sultani fie despotici, fie nebuni, incapabili să vadă realitatea.

,,- Oare de ce merg eu în Bagdad? Doar ca să-mi țin făgăduiala pe care ți-am dat-o. Doar ca să îți pot dărui cheile cetății. 

     Kosem își ridică chipul și-l privi. Privirile li se încrucișară… În acești ochi se oglindeau și dragostea și ura. Murad se aplecă și o îmbrățișă puternic pe mama lui. Cum și-ar fi îmbrățișat iubita… Își așeză capul pe pieptul ei și acum plângea și el…”

Sfârșitul acestei femei impunătoare, mamă a sărmanilor, celebră pentru acțiunile sale caritabile, este tragic, de-a dreptul emoționant. Și în tot acest timp, Irina s-a întors pe insula Tinos cu fiicele ei și ale lui Rustem. A renunțat la Istanbul, la harem și a preferat viața simplă, lipsită de strălucire. Amintirea lui Kosem a rămas nemuritoare, înscrisă în cărțile de istorie, pe când a Irinei s-a pierdut în negura densă a trecutului…

Am încercat să prezint cât mai succint conținutul acestei opere. Sunt atâtea de spus, însă cuvintele par a fi de prisos, insuficiente pentru a cuprinde mesajul și semnificațiile încifrate în text. Sunt uimitoare această incursiune în trecut, lumea haremului expusă cititorului. Kosem întruchipează, fără doar și poate, o personalitate remarcabilă, pe care ți-e imposibil să nu o admiri. Subtitlul cărți se intitulează ,,Șerbetul puterii are gust de sânge” și vă garantez că veți fi complet  de acord cu această afirmație după ce veți citi creația măiestuos țesută a lui Solmaz Kâmuran.

Imagine similară

    Kosem (maturitate) și Murad în serialul dedicat sultanei

Vă invit să citiți ,,Kosem”! Veți descoperi o sultană opulentă, o soție iubitoare, o mamă dedicată, o femeie puternică și un OM. Cu virtuți și cu defecte. Veți fi fascinați de această istorie presărată cu intrigi politice, jocuri de societate, esențe orientale, dragoste, război, ambiții de nestăvilit. Orice lucru are un preț. Prețul puterii este sângele, amestecat cu lacrimi sărate și flori ofilite…

 Părerile criticilor:

  • „Când haremul își deschide porțile, toate acele personaje ascunse ale istoriei ne devin accesibile. Le percepem existența umană, plină de temeri, de furie, de pasiune.” (Reuters)
  • „În rafinatul său roman istoric, Solmaz Kâmuran deapănă extraordinara poveste a transformării unei tinere nevinovate într-un conducător puternic și influent.” (historia.org)
  • „Este fascinant să pătrunzi într-o lume închisă, labirintică, o lume ferecată cu gratii… plină de mistere, de intrigi, de spaime și unde nimeni nu se află în siguranță.” (Călin Felezeu)

    Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru exemplarul oferit pentru recenzie! Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei, alături de multe alte titluri publicate la Editura Polirom, la prețuri mai mult decât avantajoase. Pentru a fi la curent cu promoțiile librăriei nu ezitați să dați un like paginii de facebook

     LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru kosem solmaz kamuran

16 comentarii

  1. Pare interesanta cartea. Eu am vazut o parte din serialul turcesc in care sultana Hurem era unul dintre personajele principale si mi-a placut mult asa ca mi-ar placea sa citesc si cartea 🙂

  2. Recunosc ca am descoperit blogul tau prin intermediul concursului , dar sunt pur si simplu fascinata de pasiunea si iubirea ta pentru carti.M.am blocat aici si nu plec pana nu citesc tot ce ai scris . Felicitari pentru daruirea ta 😘

  3. Am citit recenzia de cand ai publicat-o. Vreau sa citesc tare mult aceasta carte, pentru ca m-a impresionat serialul.
    Am citit acum cateva zile despre cele mai mari sultane ale Imperiului Otoman si am fost ingrozita cand am citit despre sfarsitul lui Kosem. Tragic. Cred ca a fost una dintre cele mai importante figuri, pentru ca a reusit sa traga Imperiul din groapa in care cazuse. Fara ea, acesta s-ar fi prabusit mult mai repede. 😦
    De abia astept sa citesc cartea!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s