,,Turcia lui Erdoğan” de Ahmet Insel

    ÎNTRE VISUL DEMOCRAȚIEI ȘI TENTAȚIA AUTORITARĂ 

Fără îndoială, cu toții ați auzit la televizor ori ați citit în presă despre situația politică actuală din Turcia. Tentativa de puci din 15 iulie 2016, aparținând așa-zișilor ,,gülleniști”. Arestările ce i-au urmat, tratamentele inumane la care au fost supuși oamenii. Tendințele dictatoriale ale lui Erdoğan manifestate prin încercarea de a schimba, pe cale democratică, Turcia într-un sistem prezidențial, capabil să-i ofere puteri tot mai extinse.

Turcia. Urmașul marețului Imperiu Otoman. Unul din cele mai puternice state ale lumii. Unul din cele mai dezvoltate din punct de vedere economic. Situarea sa strategică în Orientul Apropiat, în peninsula Asia Mică, face din Turcia o punte, o legătură între Europa și Asia. Între modern și tradițional. Republica lui Atatürk. Mai nou, statul lui Erdoğan.

Privind situația din Turcia din aceste zile dificile, ne este imposibil să nu ne gândim la un vizibil regres al acestei națiuni, o pendulare între democrație și totalitarism. Economistul și politologul Ahmet Insel reușește să ne ofere niște explicații, prezentând obiectiv ceea ce este sugestiv numită ,,Turcia lui Erdoğan”. Autorul realizează o analiză detaliată, din perspective diferite, o radiografie a societății turce contemporane, pe care ne invită s-o citim. Pentru a înțelege, pentru a conștientiza efectele politicii lui Erdoğan asupra Europei, ba chiar asupra întregii lumi.

Ahmet Insel s-a născut în 1955, la Istanbul. A crescut în cartierul cosmopolit Kurtuluș, într-o familie turcă, musulmană și kemalistă. A studiat la Universitatea Paris 1 Pantheon-Sorbonne, unde și-a început și cariera de profesor, la catedra de economie. Din 2007, conduce departamentul de economie al Universității Galatasaray din Istanbul. Economist și politolog de renume, Ahmet Insel este unul din fondatorii Editurii Iletisim. Este autorul mai multor cărți despre istoria recentă a Turciei: La Turquie entre l’ordre et le developpement (1984), La Turquie et l’Europe, une relation tumultueuse (1999), Dialogue sur le tabou armenien (coautor) (2009). 

Imagine similară

Volumul debutează cu prezentarea reformei kemaliste, a republicii laice impuse de Atatürk, laicism susținut și garantat de armată. Parcurgem istoria Turciei secolului al XX-lea, marcată de lovituri de stat militare, de permanentele schimbări determinate de conflictele dintre islamiștii conservatori, nostalgici după gloria și măreția Imperiului Otoman, și doritorii unei țări laice, moderne, aflate la același nivel de dezvoltare și civilizație asemenea celor din Occident.

De asemenea, suntem martori la intrarea Turciei în NATO, la asocierea acesteia cu Comunitatea Economică Europeană, la ocuparea părții de nord a Ciprului, dar și la începerea tratativelor pentru aderarea sa la Uniunea Europeană. Pe acest fond, Recep Tayyip Erdoğan își face apariția în viața publică prin ocuparea funcției de primar al Istanbulului (1994-1998), drept reprezentant al Partidului Prosperității (condus de controversatul Necmettin Erbakan).

Imagini pentru erdogan

Acest personaj interesant, înzestrat cu charismă și aparținând păturii burgheze, a reușit aproape de fiecare dată să obțină votul și sprijinul poporului, a oamenilor de rând, lăsați până acum de o parte. A petrecut și 10 luni în închisoare, de unde a revenit cu forțe proaspete. Pas cu pas descoperim cum s-a manifestat doctrina islamului politic în Turcia și cum a apărut Partidul Justiției și al Dezvoltării (AKP). Erdoğan a fost liderul acestui partid, considerat inițial unul laic și care, deși a întâmpinat nenumărate piedici, și-a continuat ascensiunea.

Astfel, în perioada 2003-2014, Erdoğan a fost prim-ministrul țării, luptând pentru dezvoltarea economică a acesteia și ducând o politică tolerantă față de islamism. În 2014 a fost ales președinte al Republicii și în zilele noastre, mai mult decât oricând, Turcia capătă aspectul unei dictaturi. În care cei ce se revoltă sunt înlăturați, în care se ajunge la degradarea regimului democratic prin mijloace democratice. Toate schimbările și acești ultimi ani zbuciumați au determinat tergiversarea aderării la UE. În mod uimitor, Erdoğan este tot mai puțin interesat de această perspectivă, fapt ce ar putea avea consecințe dezastruoase asupra relațiilor economice dintre Occident și Turcia. Iar Balcanii și România se află undeva la mijloc în această ecuație.

Imagini pentru erdogan palace

      Palatul lui Erdoğan – de 30 de ori mai mare decât Casa Alba 

Ahmet Insel scoate în evidență cele trei mari capcane întinse Turciei lui Erdoğan, acestei ,,noi Turcii”: capcana venitului intermediar, a autoritarismului democratic și a izolării internaționale. Citind această carte veți înțelege originile și efectele acestei guvernări mai mult sau mai puțin benefice, motiv pentru care vi-o recomand.

Veți fi martori ai unei piese de teatru în cadrul căreia un lucru bine făcut, în acest caz de Atatürk, se prăbușește cu acordul unui anume Erdoğan, om de rând ce încearcă, conform spuselor lui, să facă auzită vocea unei națiuni. Veți înțelege că pacea și echilibrul de pe scena politică mondială nu poate fi decât instabilă. Pe măsură ce unii contruiesc alții dărâmă, inconștienți de ecoul faptelor lor…

Mulțumesc Editurii Corint pentru șansa de a descoperi adevărata față a Turciei lui Erdoğan! Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

     LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru turcia lui erdogan

8 comentarii

  1. Un subiect spinos si o carte pe masura. In ultima perioada, discut cu familia pe tema alegerilor din Turcia. Cred ca banui ce impresia mi-a facut Erdogan si ce cred despre el. Cred ca aceasta carte nu face decat imi intareste convingerea… Felicitari, Cos! :*

  2. Felicitari pentru recenzie!
    Pe mine ma sperie, sincera sa fiu, ce se intampla acum in Turcia. Pentru ca stiu ca nu se termina. Este atat de periculos sa ai oameni la putere care doresc sa transforme statul nu in ceea ce vrea poporul, ci in ceea ce vor ei personal. Iar Erdoğan nu pare genul de om care sa fie intimidat si sa lase sa-i scape ceva din maini. Este in stare sa foloseasca multe metode murdare pentru a aduce Turcia unde o vrea. 😦 Cine stie cine este in spatele lui.
    Multumim pentru recenzie!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s