,,Pădurea lui Joaquin Phoenix” de Celestin Cheran

   „Simțea pădurea vie, alchimică, pulsând, și, deși nu credea în fantome și alte bazaconii, îi plăcea să vorbească cu ea în minte, să se lase descoperit de ceva aparte, ceva deasupra sa și de neînțeles întru totul, ca-n Her. Iar pădurea putea să-și facă simțită prezența în atâtea feluri, putea să poarte atâtea chipuri și atâtea voci. Iar el putea să intre și să iasă din ea, să uite de el de atâtea și atâtea ori. Aici singurătatea devenea intimitate, devenea liniște, devenea apă, devenea o mină străbătută de infuziile proteice ale pământului; o subterană în care plictiseala conferințelor de presă, momentele de stânjeneală și de bâlbâială erau absorbite de mușchi, de ciuperci, de licheni. Aici devenea polen purtat de vânt. O pădure precum o planetă extraterestră studiindu-l în tăcere. Realitatea sa era irealitatea altor umbre, visele sale erau coșmarurile altor monștri.”

Cu puțin timp în urmă, am avut șansa de a descoperi o carte și un autor cu totul deosebiți. Este vorba despre ,,Pădurea lui Joaquin Phoenix” și Celestin Cheran, un tânăr scriitor al minunatei Edituri Herg Benet. Titlul m-a intrigat, iar coperta m-a pus pe gânduri, mi-a oferit ocazia să dau frâu liber imaginației și să privesc dincolo de pădurea întunecată și de pata de lumină apărută ca din neant. Am citit cartea, paginile au zburat ca vântul și ca gândul, încât am fost complet uimit când am terminat-o. Și că totul s-a sfârșit atât de repede. Iar eu mai voiam.

Despre Celestin Cheran am mai auzit datorită volumului ,,Memoriile Domnului Roșu” ce a câștigat Concursul de Debut al Editurii Herg Benet în anul 2014, însă nu am avut până acum ocazia să citesc ceva scris de el. Cert este că am fost impresionat de stilul său de a scrie, de pasiunea cu care duce la îndeplinire această activitate nobilă. Nu am niciun dubiu că se numără printre cei mai talentați autori contemporani, motiv pentru care sunt nerăbdător să-i descopăr și creațiile viitoare.

    Biografie literară:

,,Scriu proză scurtă fantastică și mă gândesc la scris în permanență, obsesiv, indiferent de ce pretind că întreprind. Sunt o persoană ciclotimică, o fire pasională ca blues-ul, cu un gust aparte pentru excese și cu mult spirit satiric în gropile lăsate în urma mea. Cred că totul a început cu o carte de conferințe a lui Borges și a continuat cu marea descoperire coleopterică a lui Kafka și cu saltul lunatic de pe trambulina realismului magic al lui Marquez, direct în imaginație.

Surpinzător, nu am citit în draci de mic. De fapt, prima mea carte a fost „Cartea Junglei” în clasa a VIII-a. Au urmat lecturile obligatorii din liceu și, de abia, din clasa a XI-a am început să fac alegeri de unul singur, pe bâjbâite.

Am terminat Facultatea de Drept. Mare prostie. Am început un Master de Antropologie și Management Cultural la Timișoara. Nu l-am terminat. Am pierdut mult timp degeaba, dar cu satisfacție. Am fost în Amsterdam și în New York și la mare și la munte și în spital și în coșmarurile puse la cale de realitate. I-am citit unele povești lui Mircea Ivănescu, care credea că pot deja să public.
Scriu „Povești în șase cuvinte” ca să-mi exersez mîna și să-mi țin mintea ocupată de alte minți. Aștept cu nerăbdare să văd ce mai scot din debaraua cu monștrii, libelule și speranțe.
Site personal: www.celestincheran.ro

 
       ,,Pădurea lui Joaquin Phoenix” este o culegere alcătuită din 18 povestiri și schițe, în care nimic nu este ceea ce pare. Una dintre ele dă numele volumului, fiind cea mai reprezentativă, cea mai sugestivă pentru întreaga lucrare, pe care este necesar să o privim ca pe un tot unitar. Ar fi de prisos să prezint acțiunea fiecare povestioare în parte, plus că nu aș dori să vă dau spoilere. Totuși, trebuie să știți că imaginația autorului nu are limite, că povestirile se află la limita dintre straniu și mirific, realitate și fantezie. Granița ce le desparte este atât de fină, încât de multe ori ai impresia că nu știi dacă ai citit anumite lucruri sau dacă, pur și simplu, ți le-ai închipuit.
      Autorul Celestin Cheran reușește să pună și imaginația cititorului la încercare, o testează și, în final, cei mai iscusiți și cei mai pricepuți în arta visatului cu ochii deschiși vor fi răsplătiți. El nu se joacă numai cu condeiul și cu cuvintele, ci și cu mintea cititorului. De aceea, este important să primești aceste povestiri cu brațele deschise, să te eliberezi, pe cât posibil, de răceala rațiunii și să te lași purtat în lumea născută și țesută din hârtie și cerneală.
      Vă recomand să citiți ,,Pădurea lui Joaquin Phoenix”! Veți descoperi niște narațiuni intense, în care se ascund semnificații profunde, dar și niște povestiri plăcute, simpatice, perfecte pentru a fi citite în concediu, la umbra palmierilor ori a teilor înfloriți. Dacă doriți să încercați un alt tip de literatură, să vă familiarizați cu generația actuală de scriitori, volumul lui Celestin Cheran reprezintă un bun început.
      Mulțumesc Editurii Herg Benet pentru șansa de a citi această carte! ,,Pădurea lui Joaquin Phoenix” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.
 
       LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s