,,Fata dinainte” de J.P.Delaney

De la lansarea internațională a cărții mi-am dorit s-o citesc, căci îmi atrăsese atenția. Din fericire, a fost tradusă destul de repede la Editura Litera și am reușit să mă delectez cu ea în tihnă. Mi-a plăcut nespus, am fost de-a dreptul fascinat de acest thriller psihologic, fără îndoială, cel mai bun pe care l-am citit vreodată.

  J.P.Delaney a publicat anterior ficțiune de succes sub diferite alte nume. Fata dinainte (The Girl Before) este primul său thriller psihologic scris sub acest pseudonim. Romanul este în curs de apariție în peste 40 de țări și urmează să fie ecranizat de regizorul Ron Howard, câștigător al Premiului Oscar. 

J.P. Delaney reușește să contureze o istorie uimitoare, nelipsită de suspans, de situații-limită, capabilă să te țină treaz până târziu în noapte. Pe tot parcursul lecturii ești ,,în priză”, devii din ce în ce mai nerăbdător. Vrei să afli finalul, simți că însăși viața ta depinde de deznodământul acestei povești. Trăiești la mare intensitate fiecare rând, fiecare pagină, totul culminând cu o explozie de senzații, sentimente. Uimirea se împletește cu ușurarea, indignarea cu resemnarea.

Volumul de față prezintă, în paralel, poveștile a două tinere, Emma și Jane. Aparent, nu au nimic în comun. Cu excepția locuinței One Folgate Street, în care ajung să locuiască fiecare la timpul ei. Un personaj nelipsit din ambele planuri narative este Edward Monkford – un tânăr arhitect, devenit celebru grație construcțiilor sale spectaculoase în stil minimalist. O tragedie i-a marcat existența. Soția sa, Elizabeth, și fiul lor au murit într-un accident nefericit. One Folgate Street urma să fie casa lor, căminul mult visat. După un an petrecut în Japonia a revenit la Londra, complet schimbat, cu o altă filosofie de viață. Iar impunătorul One Folgate Street are, din acel moment, nevoie de chiriași…

Niște tâlhari i-au spart locuința Emmei într-o seară, pe când era singură acasă. Acest incident a marcat-o, încât ea și iubitul său Simon s-au văzut nevoiți să se mute. După căutări zadarnice, au găsit One Folgate Street, singura pe placul lor și singura accesibilă din punct de vedere financiar. Minunata locuință, cu un design interior simplist și guvernată de înalta tehnologie,  vine la pachet cu o serie de reguli, aparent, absurde. Totuși, Emma vrea să încerce, să accepte schimbarea în viața sa și candidatura îi este acceptată de excentricul proprietar. Într-adevăr, acest loc o schimbă. Ajunge să se despartă de Simon și să se cupleze cu Edward. Viața sa nu avea să mai fie niciodată aceeași…

,, – Poate că arhitectura nu înseamnă neapărat construcție. Acceptăm că urbanismul este un fel de arhitectură, la urma urmei. Rețelele de autostrăzi, aeroporturile – și acestea, la limită. Dar cum rămâne cu tehnologia? Cum rămâne cu arhitectura acelui oraș invizibil în care plimbăm, sau ne furișăm, sau ne jucăm cu toții: internetul? Cum rămâne cu matricea vieții noastre, cu legăturile care ne limitează, cu regulile și legile care ne guvernează, cu aspirațiile și dorințele noastre elementare? Nu sunt și ele un fel de structuri?”

Jane își revine cu greu în urma nașterii unui copil mort. Și-a schimbat locul de muncă, nu mai are banii de odinioară, trebuie să-și găsească o altă casă. În mod uimitor, descoperă One Folgate Street – o minunăție de casă care, pe deasupra, se încadrează și în bugetul său. Trece cu brio de procedurile impuse și devine chiriașă a perfecționistului Edward. Cu care începe să aibă o relație lipsită de obligații.

Șederea sa la One Folgate Street se transformă într-o aventură autentică. Află că o veche locatară a imobilului, Emma, fata dinainte, și-a găsit sfârșitul aici, cel mai posibil după ce a alunecat, din neatenție, pe scări. Sau după ce a fost împinsă. Iar aceasta și răposata soție a lui Edward seamănă izbitor cu ea. Își dă seama că la mijloc se află ceva putred. Cercetează, stă de vorbă cu persoane care au cunoscut-o pe Emma. Pe măsură ce află ipoteze noi, misterul se adâncește, relația sa cu Edward are de suferit.

,,Câteodată, mi se pare că așa e și casa asta – relația noastră în ea, cu ea, unul cu altul – ca un palimpsest sau un pentimento; că, oricât am încerca să vopsim peste Emma Matthews, ea se tot întoarce: o imagine vagă, un zâmbet enigmatic, care se strecoară într-un colț al ramei.”

  Viața lui Jane este în pericol? Va afla ea cine este responsabil de uciderea Emmei? Ar trebui să se teamă Edward? 

One Folgate Street nu se joacă doar cu mintea celor ce locuiesc în el, ci și cu cea a cititorilor. Cadrul evenimentelor încearcă să ne ofere tuturor o perspectivă diferită asupra vieții. Cum ar fi să renunțăm la toate accesoriile, la toate decorațiunile, la toate lucrurile ce sunt, la urma urmei, de prisos? N-am putea oare să ne focalizăm asupra chestiunilor cu adevărat importante, asupra perfecționării noastre, a dezvoltării noastre ca indivizi? O casă ne poate schimba stilul de viață și, implicit, existența?

Vă recomand să citiți ,,Fata dinainte”! Veți descoperi un thriller psihologic incredibil, un elogiu adus arhitecturii, o poveste încâlcită, niște personaje uimitoare și veți avea parte de o lectură cum nu ați mai avut până acum. Secrete, minciuni, adevăruri nerostite, obsesii, aparențe înșelătoare sunt doar câteva dintre ingredientele ce condimentează această scriere minunată.

Părerile criticilor: 

  • „Fascinant! Un roman pe care nu îl poți lăsa din mână, așa cum nu am mai citit de mult în ultimii ani. Plin de răsturnări de situație și cu un final care nu trebuie ratat!“ – Lisa Gardner
  • „Suspans psihologic de cea mai bună calitate… un thriller foarte ingenios.“ – The Bookseller
  • ,,Surprinzător, uimitor și, mai ales, ingenios – un roman de suspans psihologic desăvârșit.” – Lee Child

 Mulțumesc Editurii Litera pentru șansa de a citi această carte! ,,Fata dinainte” poate fi achiziționată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

      LECTURĂ PLĂCUTĂ! 

5 comentarii

  1. Dar „Fata din tren” ai citit? Am inteles ca e un super thriller. Acum ca mi-ai spus si de aceasta, sigur o sa le citesc pe amandoua! Multumesc pentru recomandare!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s