,,Epidemia romantică” de Ibrahim Altun

     Ibrahim Altun (n. 1969) a absolvit Facultatea de limbă și literatură japoneză în cadrul Universității din Ankara. Este traducător de ficțiune japoneză, scriitor de romane, nuvele și scenarii. Și-a adaptat pentru marele ecran romanul Fierbinte, ecranizat de Abdullah Oguz în 2008. Printre cărțile cele mai importante ale acestui autor, care a fost comparat de presa literară din Turcia cu Bukowski, Kafka și Dostoievski, se numără: Camera arhitectului, Epidemia romantică, Târfa și escrocul

      Epidemia romantică (Romantik salgın) este povestea obsedantă a unei copilării marcate de lipsa dragostei materne, o carte despre dorință violentă, nefericire și morte. 

Imagini pentru ibrahim altun

Într-o seară nespus de călduroasă mi-am dorit să citesc ceva diferit, să mă bucur de o carte și să uit de nădușeala pe care suntem nevoiți să o suportăm în această perioadă. Nu voiam un gen anume, astfel încât am ales, bazându-mă pe intuiție, un reprezentant al literaturii turce, pe care o prețuiesc, de altfel. Am început să citesc ,,Epidemia romantică” și m-am lăsat transpus în povestea scrisă cu o sensibilitate aparte și cu o deosebită măiestrie. Am citit, am uitat de căldură, am uitat de mine…

Stilul lui Ibrahim Altun m-a cucerit iremediabil prin complexitatea sa, prin cursivitatea cuvintelor. Povestea curge asemenea apei dintr-un pârâu, mai molcom, mai învolburată, iar la final se varsă într-o mare de emoții puternice, sentimente contradictorii, trăiri intense. Ai impresia că anumite stări îți aparțin, că acel izvor de suferință este al tău. Deși poate nu ai nimic în comun cu protagonistul, îi înțelegi durerea, i-o împărtășești. Lacrimile lui devin lacrimile tale, povestea lui devine povestea ta.

,,Iubești marea? Pe mine marea m-a înspăimântat mereu. Tot ce vine din mare, sunetul valurilor, albastrul, algele, lumina, linia aceea de orizont infinită și largă, statornicia din clipele în care este liniștită, m-a speriat dintotdeauna. Iubesc marea doar nopțile. Îmi place ca nopțile să stau pe mal și să privesc luna. Reflecția lunii în apa mării este atât de frumoasă, atât de fermecătoare… O privesc ore în șir.” 

Protagonistul este un istanbulez al cărui nume rămâne un mister, accentuând ideea pe care o enunțam anterior. De când se știe, el și sora sa Nil au crescut în umbra fratelui lor mai mare,  atât de adorat de mama lor pretențioasă, cu o personalitate dificilă, de neînțeles. Întreaga copilărie a fost fiul mai mic, nedorit, cel care nu avea să realizeze nimic niciodată. A simțit lipsa mamei sale, a afecțiunii materne de care și-a dorit de atâtea ori să fie înconjurat.

Un eveniment avea să schimbe pentru totdeauna destinul întregii familii. Protagonistul a ieșit la o plimbare, pe când era încă un copil, și a fost surprins de o furtună. S-a refugiat într-o cabană, loc în care avea să întrețină relații sexuale cu un bărbat, unde avea să descopere dorința arzătoare, nestăpânită. Din acel moment, a știut că este diferit de ceilalți…

,,Nu te cunosc deloc.  Dacă aș fi putut să te ating, aș fi vrut să mă întind și să te sărut pe buze. Cât de frumos se vede chipul tău sub lumină. Dacă ai ști cât de incitant privești… Nu pe mine, ți-ai îndreptat ochii spre orice vei fi privind și nu poți să te rupi de acolo. Ochii aceia au obosit de atâta privit. Ochii tăi îmi iau mințile. Cu cât privesc, uit de tot. Uit de groaza clipelor care au trecut. Uit de inimile acelea zdrobite, de gemetele acelea, de gustul amar al tenurilor uzate de cât au fost iubite, pipăite. Totul dispare cu o singură privire de-a ta. Rămâi doar tu.”

În timpul petrecut alături de acel bărbat, întreaga familie l-a căutat pe Büyükada (Insula Mare) și, din păcate,  fratele său mai mare a sfârșit tragic. A căzut de pe o stâncă și a murit. Odată cu el și sufletul îndureratei mame. Femeia s-a cufundat în suferință, în lacrimi, într-o depresie din mrejele căreia nu mai avea să scape nicicând. Mult iubitul său copil a murit, iar ceilalți doi au fost complet neglijați. Protagonistul a fost considerat responsabil de această pierdere și toată viața avea să rămână cu acest stigmat al vinovăției.

Copilul a crescut, a trecut prin complicata adolescență, a devenit adult.  A rămas la fel de pierdut, la fel de nefericit, cu un veșnic gol în suflet. A avut relații cu nenumărați bărbați, ba chiar și cu Rana, o femeie specială. Timpul a trecut, mama sa a părăsit această lume, Nil și-a întemeiat propriul cămin, numai protagonistul nu și-a găsit liniștea interioară. S-a îndepărtat mai mult sau mai puțin de Istanbul, a călătorit, a stat într-un loc. A contactat virusul HIV, la care s-au adăugat niște afecțiuni pulmonare, ajungând o legumă, un bolnav fără speranța că se va mai putea vindeca.

În salonul său deprimant de spital, așteaptă moartea, speră la o viață mai bună în care să scape de epidemia romantică a cărui victimă a fost și continuă să fie. Trupul său e vlăguit, dar durerea din suflet nu încetează să-l chinuie…

,,Îmi este frică de mine.

Îmi este frică de ochii mei, de lumina ce emană din ochii mei.

Aceeași lumină se află și în ochii tăi.

Orice ai spune tu, ochii tăi te dau de gol.”

Cartea este scrisă sub forma unei confesiuni emoționante ale unui om trecut prin viață, ale unui copil care a murit înainte de a se naște, ale unui orfan, ale unui bolnav neînțeles. Acest om a supraviețuit fără dragoste, fără acest sentiment care ar fi trebuit să-i însenineze zilele, să-l ajute să înflorească. Nu a avut nimic niciodată, a pierdut fiecare dar de la viață înainte de a-l primi cu adevărat. A rătăcit prin lume și prin viață, întotdeauna dezorientat, nu și-a găsit niciodată locul…

,,Epidemia romantică” aduce în discuție și subiectul homosexualității, pe care-l tratează cu o oarecare timiditate. În orice caz, reprezintă o încercare de a cultiva în rândul cititorilor toleranța, atât de necesară în zilele pe care le trăim…

Vă recomand să citiți romanul lui Ibrahim Altun! Fără doar și poate, veți ieși din zona voastră de comfort, însă vă va plăcea. Fie stilul autorului, fie povestea în care unii se vor regăsi și care le va oferi altora posibilitatea de a lua parte la un act cathartic.

Mulțumesc Editurii Univers pentru șansa de a descoperi acest autor și această carte uimitoare! ,,Epidemia romantică” poate fi procurată de pe site-ul editurii, dar și din librăriile partenere.

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

5 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s