,,Dragoste și revoluție. Amintirile unei românce în Turcia lui Kemal Atatürk” de Florin Țurcanu și Enis Tulca

Mustafa Kemal Atatürk este, fără îndoială, una din personalitățile istorice pe care le admir în mod deosebit, reprezentând un simbol al Republicii Turcia. Oricât m-aș documenta, oricâte cărți aș citi, setea mea de cunoaștere în ceea ce-l privește nu cred că se va potoli prea curând. Acest om politic genial, la origine un militar excepțional, este un exemplu pentru noi toți, pentru politicienii prezentului și ai viitorului și nu numai.

Imagini pentru mustafa kemal ataturk

Prin urmare, apariția pe piața editorială românească a volumului ,,Dragoste și revoluție. Amintirile unei românce în Turcia lui Kemal Atatürk” nu a putut decât să mă încânte. Am intrat în posesia acestuia și l-am lecturat cu plăcere, dornic să descopăr puțin din lumea ce mi se dezvăluia în fața ochilor, o lume ce nu încetează să mă fascineze, să mă determine să visez cu ochii deschiși…

Lucrarea de față reprezintă o premieră atât pentru istoriografia românească, cât și pentru cea turcească. Pentru prima dată, facem cunoștință cu o femeie uitată în negura istoriei, o femeie pe care mărețul Atatürk a iubit-o, așa cum reiese din filele de jurnal ale româncei Anișoara Tulça, măritată cu un turc și al cărei destin a devenit inseparabil de cel al Turciei Moderne, renăscute din cenușa fumegândă a decăzutului Imperiu Otoman.

Domnul Florin Țurcanu de la Universitatea București realizează un studiu introductiv ce-i permite cititorului să se familiarizeze cu două personaje mai puțin cunoscute, dar care fac parte din istoria româno-turcă: Ali Ismail Sabri – un turc din Dobrogea, căpitanul Regimentului 6 Roșiori, ,,unul dintre cei mai buni călăreți ai României”, care avea să ajungă tovarăș al lui Mustafa Kemal și consul al acestuia, și Anișoara Tulça – soția acestuia.

„Când sunt departe, mă gândesc: la Ankara este o femeie care îmi este o adevarată prietenă, ea este bună, loială și absolut dezinteresată, în fine, am și eu o prietenă. Nu te uita [că] în jurul meu sunt mii de dalcauci, toți pentru interesul lor. Mâine, dacă aș cădea de la putere, ei ar fi printre primii să-mi dea cu piatra. Inima mea este solitară, nu am niciun prieten și mă simt izolat și singur în mulțimea asta. Eram creați să ne înțelegem, ce păcat că nu-i posibil”, spunea Mustafa Kemal (cuvinte atribuite acestuia în amintirile Anișoarei Tulça).

Enis Tulça, nepotul Anișoarei, este cel care a permis publicarea acestor memorii, cu o valoare documentară ce nu trebuie neglijată. Cu bunăvoința acestuia, avem cu toții ocazia de a descoperi o poveste tăinuită până acum, din care nu lipsește Mustafa Kemal.

Imagini pentru mustafa kemal ataturk quotes

Citind jurnalul Anișoarei reușești să călătorești în secolul trecut, într-o lume marcată de Marele Război, într-o Turcie instabilă, caracterizată prin lipsuri, pierderi inestimabile. Anul 1920 a fost crunt pentru poporul turc, înfrânt în război, deposedat de o mare parte din teritoriile ce alcătuiau, nu demult, gloriosul Imperiu Otoman. În acest context, Anișoara și Sabri se aflau refugiați în această patrie ce avea să devină a lor până la sfârșitul zilelor.

„Pașa, am venit să-ți cer o favoare, prima și ultima. Viața, pentru mine, este prea dificilă aci. Ieri, pentru prima oară, m-am hazardat să mă duc pe jos în oraș și toți copiii au început să-mi arunce pietre și să-mi strige «ghiaura». În jurul meu simt numai ostilitate, înconjurată de santinele și sute de ochi… cari mă fixează. Acuma trimiteți peste tot în Italia și Rusia oameni. Vă rog, trimiteți-ne și pe noi cu o misiune oarecare, nu are să vă para rău. Soțul meu este inteligent, cunoaște limbi, este muncitor, are să vă fie de mare folos”, își amintește Anișoara Tulça.

Sabri a intrat, în scurt timp, în anturajul revoluționarului Mustafa Kemal, iar cu acest prilej acesta și Anișoara s-au cunoscut. S-au reîntâlnit cu mai multe ocazii, nu doar o dată au stat cu toții în jurul aceleiași mese. Marele Gazi s-a îndrăgostit de această femeie, a stimat-o și a respectat-o extrem de mult,  iar Anișoara însăși îi purta o afecțiune sinceră. Însă, date fiind circumstanțele, cei doi s-au limitat la o simplă relație bazată pe apreciere și nelipsită bun simț. Poate dacă Anișoara nu ar fi fost măritată cu Sabri, alta ar fi fost situația…

Din punctul meu de vedere, cea mai interesantă parte a acestor însemnări o reprezintă monografia realizată societății acelor vremuri. O bucățică din istoria Turciei Moderne este pusă pe hârtie, totul fiind înfățișat cu bune și cu rele, permițând celui care citește –  Cavit, nepotul căruia i-au fost destinate aceste rânduri, iar acum și noi – să înțeleagă altfel o perioadă zbuciumată din istoria națiunii turce, din istoria colectivă a umanității.

Vă invit să citiți ,,Dragoste și revoluție. Amintirile unei românce în Turcia lui Kemal Atatürk”, fie că sunteți pasionați de istorie, fie că sunteți simpli cititori dornici să-și lărgească orizontul de cunoaștere!

Cine ar fi zic crezut că dragostea și revoluția sunt, în mod uimitor, inseparabile?

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru șansa neprețuită de a citi această carte! ,,Dragoste și revoluție. Amintirile unei românce în Turcia lui Kemal Atatürk” poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei, alături de multe alte titluri publicate sub egida Editurii Corint

LECTURĂ PLĂCUTĂ!

Imagini pentru dragoste si revolutie

4 comentarii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s